Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бягане "Въздух за децата" в събота във Варна

Спортът и движението са здраве. Особено когато се практикуват на открито, в близост до морето и сред природата. Такава възможност се открива пред варненци и гостите на града на 14 август (събота). От 10 часа на входа на Морската градина ще бъде даден старта на 5-километровото бягане с кауза, под наслов "Въздух за децата".

Целта на инициативата е да насочи вниманието на обществото към неразривната връзка между качеството на въздуха и здравето на децата. Това каза за "Радио Варна" Румяна Петрова от родителската група "Въздух за децата", която е организатор на кампанията, заедно с платформата за спортни събития iRun.

"Всекидневно ни връхлитат притеснителни данни за увеличаващия се брой на децата, страдащи от астма, респираторни заболявания и заболявания на сърдечно-съдовата система. Една от основните причини за тази тенденция е мръсния въздух. В началото на юни проведохме онлайн-анкета сред българите. Над 50% от анкетираните споделиха, че имат бегла представа за негативното отражение на замърсения въздух върху здравето на децата. Много малък беше процента на хората, които се обръщат за съвет към личния си лекар или медицинско лице", каза Румяна Петрова.

Така се заражда и идеята за предстоящото безплатно бягане, което ще събере на едно място спортисти и майки с деца. На събитието ще присъстват и медицински специалисти, които ще информират хората за връзката между здравето и чистия въздух.

"Бягането не е със състезателен характер. Ние ще обърнем специално внимание на майките с деца, които ще бъдат със стартови номера за да могат да се отличат от всички. Първите три майки с деца, които пресекат финалната линия ще бъдат отличени с медали", каза още Маркович. За победителката от майките е предвидена и специална награда, която организаторите запазиха в тайна.

Николай Колев от iRun разкри и повече подробности за самото трасе, което ще трябва да преминат участниците:

"Трасето е с дължина 5 километра от входа на Морската градина до Делфинариума и обратно. Всеки може да премине през трасето с желаното от него темпо", каза Колев.

Осигурени са и доброволци, които ще насочват участниците по трасето.

Записването на участниците запова в 9.00 часа на специална арка, която ще се намира в пространството между Радио Варна и Морско казино. Официалният старт ще бъде даден в 10.00 часа.

Чуйте подробностите в разговора на Иван Барбов с организаторите:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Американско издание за положението на хотелиери и бежанци в Балчик

Обширна статия за положението на хотелиери в Балчик и приютените от тях бежанци от Украйна публикува на 12 май американското издание www.grid.news със заглавие "Черноморските хотелиери са изправени пред изгонване на украински бежанци или перспектива за финансов крах: "Нашата преломна точка". Подзаглавието към нея е "Българското правителство предоставя..

публикувано на 18.05.22 в 16:38

Акция по кръводаряване в Бяла утре

Акция по доброволно кръводаряване организират в Бяла, съвместно с Регионален център по трансфузионна хематология – Варна.  Пандемията, предизвикана от COVID-19 се отрази и на кръводаряването, като за последните 2 години броят на безвъзмездните кръводарители драстично е намалял. Два пъти годишно Община Бяла в партньорство с РЦТХ-Варна организира..

публикувано на 18.05.22 в 16:16

Връчиха годишните награди на „Фонд за подпомагане на талантливи студенти“ в Икономически университет – Варна

На тържествена церемония в Икономически университет – Варна на 18.05.2022 г. бяха връчени ежегодните финансови награди на “Фонд за финансово подпомагане на талантливи студенти" към Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии. Фондът е учреден преди осем години от Георги Зеленков и проф. д-р Аврам Ескенази с..

публикувано на 18.05.22 в 16:06
Превозвачите във Варна преминаха в протестно шествие, което спря пред катедралния храм

Превозвачи: Плащаме, а нямаме нищо насреща, пътищата са в лошо състояние, живеем лошо

Превозвачите във Варна преминаха в протестно шествие, което спря пред катедралния храм "Успение Богородично". Те бяха подкрепени и от колегите си от междуградските превози и градския транспорт.  С табели на автобусите, някои фирми за междуградски превоз отмениха маршрутите си в знак на протест.  Даниела Стойнова разговаря с шофьора Слави Тотев от..

публикувано на 18.05.22 в 14:54

"Сладка азбука" приготвят децата от Центъра за специална образователна подкрепа в Кривня

Инициативата „Сладка азбука“ ще се проведе тази сутрин в Центъра за специална образователна подкрепа в провадийското село Кривня, каза за Радио Варна директорът на центъра Ивелина Богданова. Своите умения в кулинарията ще покажат възпитаниците на центъра, които са от предучилищна възраст до 12 клас. Центърът има сензорна зала, кабинет..

публикувано на 18.05.22 в 07:05

Внедряват нова технология за компостиране на отпадъци във Вълчи дол

Над 100 компостери ще бъдат раздадени на институции, детски градини, училища и домакинства на територията на община Вълчи дол. Това ще се реализира благодарение на проекта „Чисти, разделни и екологични в община Вълчи дол“ по оперативна програма „Околна среда”. В рамките на инициативата ще бъде купен и камион, който ще събира готовия компост...

публикувано на 17.05.22 в 13:57

Лесна работа: Българска работа

Днес в една институция гражданин обяви, че „Това е то! Българска работа!“ и ми даде основание да поразсъждавам. Очевидно няма как да обхванем цялото богатство, което крие в себе си българската работа, но се поддавам на изкушението да пробваме. Бихме могли да започнем от старото изпитано правило: „По-добре легнал пред бара, отколкото прав..

публикувано на 16.05.22 в 17:16