Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бягане "Въздух за децата" в събота във Варна

Спортът и движението са здраве. Особено когато се практикуват на открито, в близост до морето и сред природата. Такава възможност се открива пред варненци и гостите на града на 14 август (събота). От 10 часа на входа на Морската градина ще бъде даден старта на 5-километровото бягане с кауза, под наслов "Въздух за децата".

Целта на инициативата е да насочи вниманието на обществото към неразривната връзка между качеството на въздуха и здравето на децата. Това каза за "Радио Варна" Румяна Петрова от родителската група "Въздух за децата", която е организатор на кампанията, заедно с платформата за спортни събития iRun.

"Всекидневно ни връхлитат притеснителни данни за увеличаващия се брой на децата, страдащи от астма, респираторни заболявания и заболявания на сърдечно-съдовата система. Една от основните причини за тази тенденция е мръсния въздух. В началото на юни проведохме онлайн-анкета сред българите. Над 50% от анкетираните споделиха, че имат бегла представа за негативното отражение на замърсения въздух върху здравето на децата. Много малък беше процента на хората, които се обръщат за съвет към личния си лекар или медицинско лице", каза Румяна Петрова.

Така се заражда и идеята за предстоящото безплатно бягане, което ще събере на едно място спортисти и майки с деца. На събитието ще присъстват и медицински специалисти, които ще информират хората за връзката между здравето и чистия въздух.

"Бягането не е със състезателен характер. Ние ще обърнем специално внимание на майките с деца, които ще бъдат със стартови номера за да могат да се отличат от всички. Първите три майки с деца, които пресекат финалната линия ще бъдат отличени с медали", каза още Маркович. За победителката от майките е предвидена и специална награда, която организаторите запазиха в тайна.

Николай Колев от iRun разкри и повече подробности за самото трасе, което ще трябва да преминат участниците:

"Трасето е с дължина 5 километра от входа на Морската градина до Делфинариума и обратно. Всеки може да премине през трасето с желаното от него темпо", каза Колев.

Осигурени са и доброволци, които ще насочват участниците по трасето.

Записването на участниците запова в 9.00 часа на специална арка, която ще се намира в пространството между Радио Варна и Морско казино. Официалният старт ще бъде даден в 10.00 часа.

Чуйте подробностите в разговора на Иван Барбов с организаторите:

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

WWF посвещава кампанията си за Часа на Земята на хората и природата

Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята кампания „Подари природа. За нашето бъдеще“. Тя е посветена на Часа на Земята, който тази година ще настъпи точно в 20:30 на 23-и март. Фокусът на кампанията е опазената околна среда и нейната основополагаща роля в нашия живот, благоденствие и икономика. Всяка секунда природата ни..

публикувано на 29.02.24 в 20:02

Балчик представя туристическия си продукт на мащабен форум

Продължава участието на Община Балчик в туристически форум, организиран от голям германски туроператор.  Представители на повече от двеста фирми от градовете Кьолн и Есен се запознаха през последните два дни с условията за отдих и развлечения в региона на Балчик. Повече от туроператорите имат опит с българските курорти, но на щанда на..

публикувано на 29.02.24 в 19:00

Варна ще кандидатства за ново улично осветление в "Чайка", ще сменят 755 стари лампи в квартала

Община Варна ще кандидатства с проект за модернизация на уличното осветление в кв. „Чайка“. Общинският съвет даде съгласието си администрацията да подаде проектно предложение по процедура “Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ от Плана за възстановяване и устойчивост. Общата стойност на проекта е до 2 млн. лева, които са 100%..

публикувано на 29.02.24 в 16:29

Дарение на над 20 куб. м дърва за огрев направи Университетската ботаническа градина в Балчик на Общината

След разразилите се ураганни ветрове и бури в края на миналата година над България, много дървета в Университетската ботаническа градина (УБГ) в гр. Балчик също пострадаха сериозно. Освен материалните щети на територията на Градината бяха повалени и не малко едроразмерни дървета, които своевременно бяха разчистени от парковата част, съобщават от..

публикувано на 29.02.24 в 12:20

Онлайн платформа ще обучава служители в хотелиерския и ресторантьорския бранш

Програми за обучение, самообучение и квалификация на служителите в хотелиерския и ресторантьорския бранш представя иновативната платформа Chef and Gastro. Тя е създадена от Желязко Каракашев, Мирослава Петърчева, Георги Котев и Станислав Котев, професионалисти в сферата.  Платформата насърчава използването на български храни и подпомагането на нашите..

обновено на 29.02.24 в 12:03

Какво време ни очаква през март?

Март е първият пролетен месец. Тази година астрономическата пролет ще настъпи на 20 март в 05:06 ч. През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите. За март са характерни големи аномалии в температурно отношение, както и резки..

публикувано на 29.02.24 в 09:34

Историята на допълнителния ден на високосната година

Четвъртък е 29 февруари. Един необичаен ден в календара, който се случва само на всеки четири години... или почти на всеки четири години. Ето четири неща, които трябва да знаем за този „допълнителен ден“ през високосните години. 1. Кратност на 4, но не и на 100 Древен Египет се опитва да направи календара си по-близък до естествения цикъл на..

публикувано на 29.02.24 в 09:20