Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки срещу сексуалното онлайн насилие над деца

Снимка: БГНЕС

В контекста на тревожно увеличаване на обема на материалите за насилие над деца в Интернет, по време на сесията през юли евродепутатите одобриха временен регламент, който позволява на уеб-базирани доставчици на услуги да продължат да се борят с материалите за сексуално насилие над деца онлайн на доброволни начала.

Тази законодателна промяна беше необходима, за да позволи на доставчиците на уеб услуги да продължат да прилагат доброволни мерки за борба и предотвратяване разпространението на съдържание за сексуална злоупотреба с деца в Интернет, след пълното прилагане на Кодекса за комуникации на ЕС в областта на електрониката през декември 2020 година.

Докладчикът Биргит Зипел от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, отбеляза, че сексуалното насилие над деца е ужасно престъпление, което нарушава правата на човека. То трябва да бъде предотвратявано по-ефективно, нарушителите да бъдат преследвани по-строго и да бъде предлагана по-добра подкрепа на жертвите. Според нея решението може да не е идеално, но е временно работещо.

„Това законодателство би позволило редица различни технологии, за идентифициране на тези случаи на злоупотреба, независимо дали става въпрос за видеоклипове или снимки. То няма да предотврати тази практика, но би довело до допълнително защитни мерки.”

Биргит Зипел подчерта, че ще отнеме време, докато бъде намерено добро и устойчиво решение за този тип комуникация в Интернет.

Йлва Йохансон, европейски комисар по вътрешните работи, беше категорична, че така компаниите, доставчици на онлайн услуги, ще работят по-спокойно:

„Този междинен регламент прекратява несигурността за компаниите. Той не прекратява опасността за децата. Това е само временно решение за разрешаване на спешни ситуация. Нуждаем се от постоянен отговор за противодействие на постоянната заплаха срещу децата."

Още тази година комисар Йохансон ще предложи нови Европейски правила по темата. Тези правила ще осигурят солидна правна уредба, която ще послужи като основа за дейността на доставчиците.

„Защото доброволното предоставяне на информация не е достатъчно. В момента 95 процента от нея идват от един единствен доставчик на услуги. Време е всички доставчиците да спазват своите отговорности, за да са спокойни, че никой не може да използва техните услуги за разпространение на видеоклипове или снимки на деца, подложени на сексуално малтретиране или да улесняват подобно поведение спрямо тях”.

Йлва Йохансон отправи искане към Европейския парламент за създаването на европейски център за предотвратяване и противодействие на сексуалното насилие над деца, европейски център за подпомагане на компании и правоохранителни органи за откриване и докладване на сексуални онлайн контакти с деца.

Онлайн материалите, свързани със сексуално насилие над деца, се откриват с помощта на специални технологии, които сканират съдържание, като изображения и текст, или данни за трафик. Докато технологията за хеширане („раздробяване“) е от полза при изображения и видеоклипове, при анализа на текстове или трафик данни за откриване на „киберсприятеляване“ се използват класификатори и изкуствен интелект.

Заместник председателят на Специалната комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в Европейския съюз Франсиско Хавиер коментира, че данните за сексуално насилие над непълнолетни по време на ковид блокирането са ужасни.

„Ние сме наясно, че законодателството от този характер се нуждае от допълнителни гаранции и предпазни мерки и ние имаме готовност да ги въведем в новите разпоредби, за да бъдат сведени до минимум рисковете, които могат да възникнат за поверителността при обработката на данните.”

Членовете на ЕП настояха за създаване на подходящи процедури и механизми за правна защита, за да се гарантира, че физическите лица могат да подават жалби, ако смятат, че техните права са били нарушени. Националните органи за защита на данните ще могат да осъществяват по-добър надзор върху технологиите, използвани от доставчиците на услуги, чрез предварителна оценка на въздействието и процедури за консултация.

Съгласно споразумението, на доставчиците на уеб-базирани услуги за електронна поща, чатове и съобщения ще бъде разрешено доброволно да разкриват, премахват и съобщават за сексуални посегателства срещу деца в онлайн пространството, както и да използват технологии за сканиране с цел разпознаване на случаите на т.нар "сприятеляване" в Интернет (процеса на сближаване на възрастни с деца с намерение за извършване на сексуално посегателство, електронен тормоз или др.) Действието на споразумението е три годишен.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Земеделският министър: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна, ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района, предаде БНР-Бургас.  До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно какви финансови средства ще са необходими за..

публикувано на 23.07.24 в 17:33

До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът на автобусна линия №10

До 2 август се очаква да се възстанови уличната настилка по бул. „Христо  Смирненски“ в участъка от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“, включително и маркировката за постоянна организация на движението, съобщиха от Община Варна. Това ще даде възможност за възстановяване на градския транспорт по линия №10.  Такъв ангажимент поеха пред кмета на Варна..

публикувано на 23.07.24 в 16:39

Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир

Софийският градски съд (СГС) излезе с решение по делото, водено за акциите на Пловдивския панаир. Столичните магистрати определиха за нищожно решението, с което Варненският общински съвет апортира акциите на Общината от Международния панаир в Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест".  Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите..

обновено на 23.07.24 в 16:37

Петима български евродепутати - избрани за председатели и заместник-председатели на комисии

Парламентарните комисии избраха своите председатели и заместник-председатели за мандат от 2,5 години. Петима са българските евродепутати, които заемат тези позиции. Илхан Кючук  бе избран за председател на Комисията по правни въпроси, а  Емил Радев - за неин заместник-председател. Цветелина Пенкова е новият заместник-председател на Комисията по..

публикувано на 23.07.24 в 16:24

16 случая на морбили са регистрирани в две варненски села

16 случая на морбили са регистрирани във варненските села Блъсково и Синдел преди седмица, като за цялата страна случаите са само два. Това съобщи за Радио Варна доктор Ана Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Варна. Цифрата е сериозна, като се има предвид, че заболяването е силно заразно, допълни д-р Баева. Три от..

публикувано на 23.07.24 в 16:07

В Балчик започна раздаването на 6 500 домови табели

Малко над 250 са раздадените домови табели от общо близо 6 500, изработени по проект за град Балчик и вилната зона. Табелите с номерацията за всеки дом са с размер 18 на 18 см, изработени са от метални плоскости и имат нужните отвори, за да бъдат лесно монтирани на ограда или входна врата. Всеки собственик на имот може да посети Информационния център в..

публикувано на 23.07.24 в 14:47

82 години от гибелта на Вапцаров отбелязаха във Варна

82 години от гибелта на Никола Вапцаров бе отбелязана днес във Висшето военноморско училище във Варна.  Церемонията се състоя пред паметника на поета в Морското училище.  "Името на Вапцаров традиционно се свързва с вярата. Ние, завършилите Морското училище във Варна, продължаваме да пазим ревностно вапцаровото наследство. Именно..

публикувано на 23.07.24 в 14:35