Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бетон в морето заличи плажа „Чайка-юг“ под Дома на журналистите

Снимка: https://sbj-bg.eu

За бетонни съоръжения в морето, които са унищожили плажа под Международния дом на журналистите край Варна, сигнализираха в началото на август от Съюза на българските журналисти.

На 3 август ръководството на СБЖ писмено уведомява областния управител на Област Варна - Марио Смърков, като прилагат и становище на експерти от Института по океанология към БАН за състоянието на морския плаж „Чайка-юг“ или, както варненци го наричат - „Журналист“. Океанолозите категорично правят заключението, че изграждането северно от плажа на пясъкозадържащи сткруктури, които не представляват хидротехнически съоръжения, а по-скоро подводни насипи (валове), напречни на брега, и най-вече изграденият през март 2021 година трети насип, е довело до пълно прекъсване на надлъжния седиментен поток към морския плаж „Чайка-юг“ и неговото практическо изчезване. Според експертите, премахването на последния насип от март т.г., би трябвало да доведе до максимално реставриране на брега. Дали това ще е достатъчно, за да се възстанови нарушеният баланс на бреговите процеси, могат да покажат само редовни бъдещи наблюдения на плажната ивица.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Областната управа на Област Варна извършват съвместно оглед на място на съседния на плажа терен и на 12.08.2021г. изготвят констативен протокол с резултатите от проверката.

Със свое писмо от 16.08.2021г. Марио Смърков уведомява за казуса служебния министър на регионалното развитие и благоустройството, управителя на „Геозащита“ ЕООД“, директора на Басейнова дирекция „Черноморски район“, директора на РИОСВ – Варна, директора на Дирекция „Морска администрация – Варна“, кмета на Община Варна и началника на Регионалната дирекция за национален и строителен контрол – Варна като моли за извършване на проверка и предприемане на действия по компетентност.

Валерия Василева разговаря със Снежана Тодорова – председател на Управителния съвет на СБЖ. За Радио Варна тя сподели, че първоначалният сигнал за багер в морето е получен от единствения извън сезона служител в Дома на журналистите. Не е била поставена информационна табела, а опитите да се свържат по телефона със собственика на съседния терен са безуспешни. На телефонните позвънявания обаче отговаря технически ръководител на обекта, който ги уверява, че „всичко ще бъде наред и пясъкът ще се възстанови“. „Пясъкът изчезна, заливът се заблатява и в момента е само камъни и мътна вода“ – споделя с горчивина Снежана Тодорова. – „Плажовете в България са държавна собственост и ние искаме да бъде възстановено и запазено нещо, което принадлежи на всички... Като цяло съм много разочарована от това как изглежда Варна и в частност районът около „Журналист“, плажът „Кабакум“, пътят към „Трифон Зарезан“ – строителни отпадъци, грозна среда, мръсотия навсякъде и то в разгара на летния сезон! Как изобщо можем да посрещаме туристи така!?“

Цялото интервю със Снежана Тодорова можете да чуете в звуковия файл.

А ето как изглеждаше плажът под Дома на журналистите преди 3 години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шестима мигранти бяха задържани при опит да преминат от Турция в България

Шестима нелегални мигранти са опитали да преминат границата между Турция и България, но са били задържани от областната жандармерия в Одрин, предаде агенция "Ихляс хабер ажансъ". Мигрантите са били задържани при контролен патрул в село Хамзабейли, окръг Лалапаша. Жандармеристите са установили, че задържаните нямат документи и са били предадени на..

публикувано на 19.07.24 в 10:12

Парламентът задължи кабинета да осигури средства за пострадалите от пожарите

Единодушно с 201 гласа парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите, предаде БНР. В решението се посочва, че Министерският съвет трябва всяка седмица да информира НС за предприетите действия.  В проекторешението..

публикувано на 19.07.24 в 10:05

Съветът за сигурност ще заседава утре

Съветът за сигурност към Министерски съвет ще бъде свикан в събота.  Това съобщи министър-председателят Димитър Главчев пред журналисти в село Мамарчево, откъдето властите обобщиха ситуацията с пожарите. Обстановката с пожарите в Ямболско е най-критична в страната. В района огънят се развива на три фронта - на територията на Воден, Шарково и Крайново...

публикувано на 19.07.24 в 10:01

51-годишен, използвал оксижен, е причинил пожара в птицефермата в Константиново

51-годишен варненец, използвал оксижен, без да спази противопожарните мерки, е причинил пожара в птицефермата в село Константиново, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.  Пожар в птицеферма в с. Константиново, изгорели са около 700 животни (обновена) Човешка небрежност е причина и за предизвикания пожар в местността Боровец-Юг край..

публикувано на 19.07.24 в 09:42

Протестиращи в Приселци: Капка по капка дебнем кога ще има вода

Жители на община Аврен излязоха на протест срещу систематичното безводие в населеното място.  Второ лято при рекордно високи температури и обявен оранжев код в селата Аврен, Бенковски, Здравец, Садово и Приселци, хората са изправени пред проблем с липса на водоснабдяване, което засяга все по-сериозно ежедневния им живот, отбелязват мотивите си..

публикувано на 19.07.24 в 09:35

Обвързването на глобите към КАТ с техническия преглед ще създаде проблеми за пунктовете

Наскоро от Министерски съвет внесоха за гласуване промени в Закона за движение по пътищата, една от които предвижда шофьорите, които имат неплатени глоби към КАТ да не могат да минат годишен технически преглед. Мярката, която цели да се повиши събираемостта на глобите, предизвика разнопосочни мнения сред шофьори и експерти. Диан Драганов,..

публикувано на 19.07.24 в 09:13
Пожарникари работят на мястото на експлозията, вероятно причинена от безпилотен летателен апарат (БЛА), в Тел Авив, Израел, 19 юли 2024 г.

Хутите поеха отговорност за въздушната атака над Тел Авив

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути заявиха, че са изстреляли дрон, който предизвика експлозия в Тел Авив. При атаката загина един човек, четирима бяха ранени, предаде АФП. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Израелските военни (ЦАХАЛ) заявиха, че първоначалното разследване е показало, че взривът е причинен от..

публикувано на 19.07.24 в 09:07