Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лесна работа“: За хората и кучетата

Снимка: БГНЕС

Здравейте! Днес, докато вървях, очаквайки с нетърпение тази наша среща в рубриката „Лесна работа“, се разминах с много хора, които разхождаха домашни любимци. С тях картината на лятното щастие изглеждаше още по-мила, симпатична и привлекателна.

Една сладка редица от голдъни, йоркита, кокери и други чудесни създания, гордо повели стопаните си на разходка, предано взиращи се в очите им и в абсолютна готовност да направят деня им по-хубав, а усмивката – още по-широка.

Всеки, който някога е бил изкушен от идеята да има домашен любимец, знае че още с първите му стъпки, получава в живота си ударна доза щастие, гарнирана с непрекъснат екшън и неочаквани обрати.

Лично аз няма да забравя как изключително много се вълнувах при първата си среща с пухкавата златиста топчица, която впери в мен големите си топли очи и ми се усмихна. Оттогава зная точно какво е всеобхватната и категорична преданост; чистата, безгранична, всеотдайна и съвършена любов, независеща от никакви други хора, събития и обстоятелства.

В човешките отношения винаги има подробности, които могат да предизвикат рязък завой в нежеланата посока. При кучето всичко е безусловно.
Сутрин очарователно те побутва с муцунка за добро утро! И отвориш ли сънени очи, така доволно размахва опашка, че може да отвее всеки, изпречил се на пътя ти.
Една безкрайна слънчева любов! Следва те на всяка крачка с разширени от възхищение очи. За нея ти си съвършенство.

Любов, която шеметно подскача и танцува в хармония с твоите радости, внимателно слуша любимите ти песни, дейно участва в телефонните ти разговори, натъжава се, винаги щом усеща, че имаш тревога и те утешава – безмълвно, но всеотдайно... С цялото си огромно, чувствително и добро сърце.

Един загрижен поглед. Той внимателно следи всяко твое движение, всяка дума и емоция, готов на секундата да се отзове, каквото и да ти е нужно.
А юнашкият лай, с който иска да те предпази от предполагаема опасност?

Дори сърчицето му да се пръска от страх, за теб то е готово на подвиг. Безусловно.

Понякога много бърза напред, но се спира на всяка крачка и се обръща да провери дали го следваш, защото ти си му най-ценното.
Ти си цялата му вселена.

Моля ви, бъдете добри с тези невероятни, предани и всеотдайни създания!
Неслучайно, преди 17 години, им отделихме един специален ден през август. Оттогава 26 август е световен ден на кучето и ни напомня да се отнасяме към него със загриженост и добро.

Преди месец мои близки намериха и спасиха болен кокер шпаньол. Лечението продължава до днес. Първо в клиника, сега - процедури и лекарства, сутрин и вечер. Не можете да си представите любовта, с която той следва абсолютно навсякъде новите си стопани! И благодарността.
Аз съм Даниела Иванова и ви желая да бъдете и да срещате такива чудесни хора, готови да протегнат ръка в беда, да се погрижат, да дарят обич и радост.

Лесна работа е да отворим сърцата си и да бъдем добри.

И съм сигурна, че всички прекрасни голдъни, йоркита, дакели... влизат в нашия човешки свят, за да го направят по-топъл и сърдечен и да го върнат към онези невидими, но изключително важни основи, на които той се крепи: любовта и добрината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международен фонд дава до 150 000 евро за младежки стартъпи

В началото на следващата година ще бъде създаден международен фонд с частни инвестиции за подкрепа на младежки стартъпи. Проектите могат да бъдат на стойност до 150 000 евро. Това съобщи във Варна Милена Стойчева, бивш министър на иновациите в последното редовно правителство и директор на "Джуниър Ачийвмънт" .  Тя каза, че България участва със..

публикувано на 02.10.24 в 18:59

Паметен знак на Кирил Господинов откриха във Варна

Паметен знак на Кирил Господинов беше открит във Варна днес. Той е дело на скулптора Кирил Янев. Инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова, съобщава БТА.  На барелефа Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш Майстора. Изписана е популярната реплика на героя му „Ша ти сложа шапката..

публикувано на 02.10.24 в 15:13

Бум на луксозния сватбен туризъм във Варна

Забелязва се бум на луксозните сватби във Варна. Бюджетите на тържествата започват от 20 000 и надхвърлят 100 000 лева. Това каза Павлин Косев, председател на варненския клон на  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация . Друга задържаща се тенденция са смесените бракове, каза още той. Сватбата е един красив момент в живота на хората и те..

публикувано на 02.10.24 в 08:40

Джоан К. Ролинг с коледна книга за Хари Потър

Джоан К. Роулинг ще пусне на пазара нова книга с разказ за първата Коледа на Хари Потър в Хогуортс.  Изданието е илюстрирано от Зии Гао.  Това е 12-ата глава от "Хари Потър и Философския камък".  Книгата излиза на български език едновременно със световната премиера на изданието. 

публикувано на 02.10.24 в 08:30

Над 3000 лева събраха от благотворителен търг на картини за пострадалите в село Воден

Над 3000 лева са събрани по време на благотворителен търг на картини от известни български художници, предоставени на преференциални цени от Галерия 33 на регионалната организация на евреите във Варна за хората от село Воден, пострадали от пожар. Това съобщи Олег Калдерон, председател на организацията. Срокът за търга е удължен до утре включително,..

публикувано на 01.10.24 в 17:30

Мият прозорците на трамваите в София с ракия

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат, установи проверката, предаде БНР. "Всички договори ще бъдат ревизирани и ще се върви към вътрешно звено за почистване с адекватен бюджет и техника", заяви зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.  Общинският съветник Борис..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Месец на дарителите" този октомври във варненския зоопарк

Варненският зоопарк обявява месец октомври за „Месец на дарителите“. Откриването на събитието ще бъде на 25 октомври от 10 часа на територията на зоопарка. Искаме през този месец да покажем колко оценяваме помощта на дарителите и тяхната ангажираност, съобщават от екипа на общинското предприятие, което стопанисва зоопарка. Оттам уточняват, че се..

публикувано на 01.10.24 в 14:23