Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

35 щъркела са станали жертва на токов удар в Добричко

35 бели щъркела са станали жертва на токов удар близо до село Стожер, община Добричка. След обход, извършен от член на Българското дружество за защита на птиците, се е установило, че птиците са загинали по различно време и не става въпрос за еднократен случай.

Птиците са открити от Михаил Илиев от Дружеството за защита на птиците. Те не са от местната популация, но по пътя си към Африка преминават през нашата страна и вечер кацат за нощувка по дървета и стълбове. За съжаление много от стълбовете в страната ни са от т.нар. „опасен тип“ и са силно рискови особено за щъркелите, тъй като размахът на крилете им е от над 2 метра. По тази причина, кацайки върху необезопасен електрически стълб, лесно могат да направят контакт между проводниците под напрежение и заземени части от стълба, което да предизвика токов удар, смъртта на птицата и прекъсване на електрозахранването в населените места в района. В момента Електроразпределение Север и БДЗП си сътрудничат, за да бъдат предотвратени в бъдеще подобни инциденти и в тази част от страната ни.

Подробностите чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инспектор „Строителен контрол“ във Варна със спрени права за три години заради взет подкуп

Бившият инспектор „Строителен контрол“ в Община Варна Камен Ел-Хаббал  се изправи пред Варненския окръжен съд по внесен обвинителен акт за поискан и приет подкуп чрез злоупотреба със служебното си положение. Според обвинението, на 30 януари тази година мъжът проверил незаконен строеж на тераса. За да не изготви констативен протокол и заповед за..

публикувано на 29.08.24 в 13:08

Регионалните здравни инспекции със спешни проверки на обектите, където се продава т. нар. "енергиен сниф"

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди на Регионалните здравни инспекции да извършат проверки в спешен порядък във физически обекти, за които има информация за продажбата на енергиен прах, т. нар. „енергиен сниф“. Проверките ще се реализират съвместно с представители на Комисията за защита на потребителите. Междувременно експерти на..

публикувано на 29.08.24 в 13:06

Предлагат с допитване да се реши кога да е празникът на Варна

Да се направи допитване до варненци дали празникът на Варна да бъде на 15 август или на друга дата. Това предлагат от групата "Експертен център" в местния парламент. Искането беше представено от Христо Атанасов  в началото на днешното заседание на Общинския съвет в морската столица.  Решението за настоящата дата за празник на града е взето от Общинския..

публикувано на 29.08.24 в 12:58
Мика Зайкова

Мика Зайкова: Нужен е друг начин за формиране на пенсиите

Хроничен недостиг на средствата за пенсии прогнозират от Националния осигурителен институт в доклада си за тази година.  Там е посочено, че постоянното им увеличение в последните години, не съответства на демографските реалности. Пред Радио Варна икономистката Мика Зайкова коментира:   "Няма пари, защото над 50% се вземат от бюджета,..

публикувано на 29.08.24 в 12:31

Над 400 ученици ще ползват новите класни стаи в VII СУ „Найден Геров“

Над 400 ученици от 2, 3 и 4 клас ще влязат в чисто нови, модерни класни стаи в новата пристройка на VIIСУ „Найден Геров“. Тя е на четири етажа с РЗП от 6 553 кв. м.  Пристройката беше изградена по проект ”Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища на територията на Община Варна” по Програма на МОН...

публикувано на 29.08.24 в 10:53

Доган за изключването на Пеевски: Беше крайно време това да се случи

От "ДПС Доган Пресцентър" разпространиха във Фейсбук страницата си видео с изказването на почетния председател Ахмед Доган на проведеното във вторник заседание с Централното оперативно бюро на ДПС.  "Беше крайно време това да се случи" - заявява Доган по случай изключването на Делян Пеевски, както и Халил Летифов, Искра Михайлова-Копарова, Йордан..

публикувано на 29.08.24 в 08:59

Първи брифинг на ЦИК за шестите предсрочни избори за последните три години

Днес Централната избирателна комисия /ЦИК/ ще проведе първата пресконференция за шестите предсрочни избори за последните три години. ЦИК вече публикува хронограмата на изборите. Днес е крайният срок областните управители да изпратят покани до парламентарно представените партии и коалиции за консултации за състав на Районните избирателни комисии. До..

публикувано на 29.08.24 в 08:36