Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зайкова предложи минималната пенсия да стане 370 лв.

Мика Зайкова
Снимка: БГНЕС

Ако европейските пенсионери се чудят на кой курорт да идат, българските се чудят какви хранителни продукти да си купят. Олиото е поскъпнало с 40%. Инфлацията ще върви нагоре. Да оставим социалните плащания и да направим минималната пенсия поне равна на прага на бедност.

Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от "Има такъв народ" Мика Зайкова по време на дебатите по първото четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване, предаде БГНЕС.

Предложението на Зайкова е минималната пенсия да стане 370 лева.

От своя страна бившият социален министър Деница Сачева репликира, че според ГЕРБ промняната на пенсионната система трябва да бъде извършена от редовно правителство, а не от служебно.

Ние считаме, че актуализация на бюджета на ДОО на този етап не се налага, предложението е по-скоро с предизборен характер. Увеличаването на тавана на максималните пенсии за нас също е неприемливо. Ние предлагаме таванът да отпадне, за това са нужни 22 млн. до края на тази година, каза Сачева.

Тя съобщи, че ПГ на ГЕРБ-СДС ще гласува "въздържал се" по така предложената актуализация на бюджета на ДОО за 2021 г. и между първо и второ четене ще внесе свои предложения.

Мика Зайкова ѝ отговори, че предлагат бъдещо несигурно събитие. Това е популизъм. За да може служебното правителство да вкара вашите фамозни 50 лв. вътре, затова е възприело този ред, обърна се Зайкова към Сачева по повод осъвременяването на пенсиите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задръстване от Траката до Евксиноград

Колона от коли се е образувала в момента по бул. "Княз Борис Първи", видя репортер на Радио Варна. Задръстването е от местността Траката до Евксиноград.  По-рано днес жители на Траката излязоха на протест   заради окаяното състояние на улиците в района и изразиха недоволството си на кръговото кръстовище на бул. "Княз Борис I" и ул. "Арх. Манол..

публикувано на 16.05.24 в 08:02

Жители на варненската местност Траката излязоха на протест

Жители на Траката излязоха на протест рано тази сутрин заради окаяното състояние на улиците в района. Хората са възмутени от това, че на места е почти невъзможно да се преминава и че улиците се нуждаят от спешен ремонт. Те изразиха недоволството си на кръговото кръстовище на бул. "Княз Борис I" и ул. "Арх. Манол Йорданов". Кръстовището беше..

публикувано на 16.05.24 в 07:40

Директорът на автогарата: Пътникопотокът всяка година намалява

Новата автогара на Варна ще заработи най-вероятно от 1-ви юли. Причината за неколкократната смяна на датата на откриването е забавянето на довършителните дейности. Това каза за Радио Варна директорът на транспортното съоръжение Веселин Михайлов. Припомняме, че по план сградата трябваше да заработи в края на м.г.  Новата сграда ще е с по-малко..

публикувано на 16.05.24 в 06:35
Морска градина, Варна

Предимно слънчево време

Преди обед ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността, но без валежи, ще има следобед. Вятърът ще се обърне от изток-югоизток, ще е слаб, следобед до умерен. Максимални температури между 15° и 20°, за Варна около 17°. Вълнение на морето 2, следобед 2-3 бала. Температура на морската вода между 15° и 17°. Изгрев на..

публикувано на 16.05.24 в 06:01

Адресите без ток

В периода 13.05.2024 - 17.05.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Рояк – клиентите, електрозахранени от ТП 1 и ТП 2. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване..

публикувано на 16.05.24 в 05:00

Хиляди варненци остават без вода до рано в четвъртък

От  21.30 ч. до около 4 ч. след полунощ, поради авария на магистрален водопровод, абонатите, заключени между бул. "В.Левски" , ул. "Царевец" , бул. "Княз Борис 1-ви" , бул. "Христо Ботев" и ул. "Тодор Влайков", ще останат без вода, съобщават от ВиК. Припомняме, последната авария, която остави същия периметър без течаща вода, възникна на 10 срещу 11..

публикувано на 15.05.24 в 22:13
Лични документи

Временно са затруднени процедурите по издаване на шофьорски книжки

Временно са затруднени процедурите по издаване и замяна на свидетелства за управление на МПС. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи /МВР/. "Поради надграждане на електронните системи временно са затруднени част от процедурите - ускорена и бърза услуга - за издаване и замяна на свидетелство за управление на моторно превозно..

публикувано на 15.05.24 в 19:33