Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на варненска местност готови на протест, нямат достъп до имотите си

Жители на местност „Планова“ край Варна са готови да протестират. Причината - нямат достъп до имотите си с автомобил. Те са пуснали десетки жалби до общината, но все още няма резултат от тях. Търпението им се изчерпва, защото наскоро е имало пожар в една от къщите и хората сами са го гасили – пожарните автомобили също нямат достъп до тези къщи. Десетина семейства са засегнати от проблема. Казват, че живеят като в Средновековието, защото пренасят всяка покупка и покъщнина на ръка. 

Валентин Йорданов живее близо 20 години във варненската местност „Планова“. Стига до къщата си през частен имот заради липсата на достъп. Казва, че десетки пъти са подавали сигнали и са разговаряли със служители на общината.

"Хиляди пъти сме ходили, сме пускали и жалби, молби и какво ли още не, няма ефект. Насочват ни към временен път, който за някои от хората не е удачно, защото се плащат големи наеми. А в кадастъра го има този път, може да бъде отворен. Ако общината има воля, може да се отвори, но явно няма. Ако го няма като път, добре, да кажем не можем да искаме, но то го има в кадастъра, но не е прието."


Всъщност пътят е заграден от частен собственик. Според ощетените за решаването на този въпрос е необходимо администрацията да отчужди 150 квадратни метра от няколко парцела, за да се изгради път и да се приложи регулацията – проблем, който продължава вече близо десетилетие. Съвсем скоро в къщата на Мая Здравкова е имало пожар, който хората сами са си гасили, защото до тях няма как да стигне пожарен автомобил:

"Късно вечерта стана пожар на първия етаж от нашия имот и се наложи да се справяме сами, защото няма как да извикаме пожарна, няма как да достигне до нас. Ако беше станало в по-малките часове, можеше да ми изгори и целия имот, нещо да се случи с нас, с децата, не знам, сценарият можеше да е различен. Слава Богу, че стана към 10 часа вечерта и бяхме будни."


В отговор до Радио Варна от общинските дирекции„Архитектура и благоустройство“ и „Общинска собственост“ посочват, че уличната регулация в местност „Планова“ не е приложена и преди започване на инвестиционния процес – изготвяне на технически проект и строителство - е необходимо да бъдат проведени отчуждителни процедури за частите от поземлените имоти, попадащи в уличната регулация. За да се проведе процедура по отчуждаване, тя трябва да бъде заложена в капиталовата програма на Община Варна. Причината за това е, че разходите за обезщетенията при отчуждаване са неразделна част от инвестиционната стойност на обекта, а самото строителство трябва да започне до три години от отчуждаването на имотите. Улицата може да се отвори и ако собствениците на засегнатите имоти направят дарение в полза на общината на идеалните части от поземлените имоти, съответстващи на квадратурата, попадаща в уличната регулация. Започната е и желаната от заинтересованите процедура за прокарване на временен път. Заповедта обаче е обжалвана и има висящо административно дело във Варненския административен съд.


Търпението на жителите вече е изчерпано и те са готови на протест, ако няма развитие в най-кратки срокове.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 1 октомври

В периода 30.09.2024 - 04.10.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Горен чифлик - клиентите, електрозахранени от ТП 2. На 01.10.2024, от 8:30 до 16:30 , поради обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия..

публикувано на 01.10.24 в 05:56

Облачно време във вторник с превалявания до обяд

Утрото ни посреща с облачно, дъждовно и ветровито време. Преди обед ще преобладава облачно време и по Северното Черноморие и в Добруджа все още ще превалява. Следобед и валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа слаб до умерен, на места по Северното Черноморие временно силен северозападен вятър. Максималните..

публикувано на 01.10.24 в 05:55
Левон Манукян, Личен алхив

Арестуваха директора на филхармонията в Разград за присвояване на средства

Арестуван е известният диригент и директор на Театрално-музикален филхармоничен център в Разград  Левон Манукян. Досъдебното производство е наблюдавано от Окръжната прокуратура в Пловдив. Разследването е за длъжностно присвояване и пране на пари и по него са задържани още трима души, предаде БНР. Според държавното обвинение извършените престъпления..

публикувано на 30.09.24 в 19:09

Изоставиха новородено пред къща в Айтос

Новородено момченце е било оставено пред входната врата на частна къща в Айтос, съобщават от бургаската полиция. Домът се намира на ул. "Гоце Делчев" 42, а сигналът е получен в районното управление към 15.43 часа, съобщава БНР - Бургас. Детето е било повито и във видимо добро здравословно състояние.  Бебето е взето от екип на "Спешна помощ" и е..

публикувано на 30.09.24 в 18:30

Ремонтът в местност Боровец няма да промени маршрута и разписанието на автобус № 46

Ремонтът през местност Боровец няма да промени маршрута и разписанието на автобус № 46, който е с начална (крайна) спирка Малък обръщач Боровец, през кв. „Галата“, до ЖП гарата. Около 4 700 квадратни метра асфалтова настилка ще бъде възстановена по време на рехабилитацията на пътя от Прибой през местност Боровец. Днес бе извършен съвместен оглед от..

публикувано на 30.09.24 в 17:57

От 1 октомври млекопроизводителите могат да кандидатстват за финансиране

От 1 до 15 октомври 2024 г., организации на производители в сектор „Мляко и млечни продукти“, могат да подават заявления за финансиране на нови оперативни програми.  Изпълнението на новите оперативни програми ще стартира от 1 януари 2025 г, предаде БГНЕС. Възможност да кандидатстват имат организации на производители в сектора, както и техните..

публикувано на 30.09.24 в 16:43

10 години затвор за украинец, убил колега в Езерово

Варненският окръжен съд призна за виновен 50-годишен украински гражданин, убил свой колега при спречкване. Съдебният състав му наложи наказание от 10 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим. Убийството е извършено на 13 февруари миналата година в село Езерово, където двамата украински граждани работели в завод за кораборемонт и..

публикувано на 30.09.24 в 16:39