Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трета на световното по риболов в Девин

Снимка: Pixabay

Националният отбор на България спечели третото място на Световното първенство по риболов на хищници, което се проведе в Девин.

На река Въча под яз. „Цанков камък“ 60-те състезатели от 15 национални отбора уловиха общо 5984 пъстърви за двата кръга в събота и неделя. Шампиони станаха националите на Украйна, а второто място заеха риболовците от Италия. В индивидуалното класиране нашият Георги Гетов е втори, след украинеца Назарий Боженко и пред румънеца Роберто Де Бортоли. Извън призовата тройка останаха руснаците, макар че до последно бяха в играта за разпределението на медалите.

„Рядко може да се види толкова оспорван шампионат. Поздравявам българските организатори и всички отбори“, заяви президентът на Световната федерация по спортен риболов ФИПС Клаудио Матеоли.

Световното действително премина при главозамайващи обрати във временното класиране, което се изчисляваше на всеки 45 минути. Българи, украинци, италианци и руснаци водеха люта битка за място в тройката. Чехът Михал Чепелак постави нов световен рекорд, той улови 57 пъстърви във Въча само за 45 минути, подобрявайки досегашното най-добро постижение на руснака Артьом Мишин от шампионата в Босна през 2018 г.

По регламент се ловеше само с изкуствени примамки – блесни, воблери и силикони, като последните бяха най-резултатни. Пъстървите се ловяха в бясно темпо във всички сектори, а след отчитането им състезателите ги пускаха обратно във водата.

Съставът на България (Георги Гетов, Тодор Костадинов, Стефан Йорданов, Петър Лаков) показа много висока класа в изключително силната конкуренция. Нашите завършиха световното първенство с точно 500 уловени пъстърви. За българският тим това е трети подобен успех след бронзовите медали през 2008 и 2009 г., а второто място на Георги Гетов е без прецедент в историята на спортния ни риболов.

„Поздравявам момчетата, справиха се отлично. Благодаря на Съюза на ловците и риболовците, както и на община Девин и лично на кмета Здравко Иванов, за огромната помощ в организирането на световното първенство“, заяви президентът на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов.

Награждаването на шампионите и техните подгласници стана на официална церемония в центъра на Девин. Вицепрезидентът на ФИПС Игор Чиняков и кметът Здравко Иванов връчиха отличията на победителите. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венци Желев: Учим децата на правилен футбол (ВИДЕО)

В Кранево започна вторият международен турнир по футбол „Голд къп“, на който Радио Варна е медиен партньор. Тази година участва силен отбор от Плоещ /Румъния/ и двата турски гранда Галатасарай и Фенербахче. Всички силни български отбори са тук. Тимът на „Добруджа“ също е сред отборите, които показват добър футбол. Изключително емоционален е..

публикувано на 11.09.24 в 11:50

Пламен Колев и Георги Георгиев се класираха за 1/16-финали

Българите Пламен Колев и Георги Георгиев се класираха за 1/16-финалите на сингъл при юношите на европейското лично първенство до 14 г. в Чехия. При юношите Пламен Колев победи с 6:3, 6:1 Себастиан Квист (Дания). На 1/16-финалите Колев ще играе срещу №6 в схемата Йохан Нагел-Хайер от Германия. Георги Георгиев се наложи със 7:5, 6:2 над Марко..

публикувано на 11.09.24 в 07:47

България U21 отстъпи на Полша U21 след обрат в София

България U21 загуби с 1:3 от връстниците си от Полша в ключов двубой от група D в квалификациите за Европейското първенство.  "Лъвовете" поведоха в 29-ата минута с гол на Емил Ценов, но през втората част поляците вкараха три безответни гола. В 52-ата минута Антони Козубал изравни, а само 4 минути след това Томаш Пиенко обърна развоя на мача. В..

публикувано на 11.09.24 в 07:45

Стартира турнирът "Голд къп" в Кранево

Започkа футболния турнир Gold Cup Терма Вилидж в Кранево с много силно и сериозно международно участие. Най-добрите български отбори вече са тук. Пристигнаха и турските грандове Галатасарай и Фенербахче. Те ще участват при момчетата родени 2016 година. Забелязва се името на отбора на Таендер Плоещ от Румъния. Това е доказана школа през годините...

публикувано на 11.09.24 в 07:44

Говорят шампионките Мария Арнаудова и Елена Христова (ВИДЕО)

Състезателката по вдигане на тежести Мария Арнаудова изпраща фантастичен сезон. Тя спечели общо 9 златни медала от Европейското първенство за кадетки в Солун и от Държавното първенство в Русе. Тези успехи я направиха спортист на Варна за месец юни. Сериозни успехи записа и младата петобойка Елена Христова от клуб „Галата“. Елена спечели 2..

публикувано на 10.09.24 в 11:50
Атанас Илиев

Атанас Илиев ще играе в Кипър

Атанас Илиев най-после си намери отбор. Ще играе в кипърския Анортозис.  Илиев игра за последно в Черно море, където има 50 мача и 15 гола. Играл е още за отборите на Ботев (Пловдив), Монтана и Добруджа, а в чужбина в Асколи. Бивш национал.

публикувано на 10.09.24 в 09:05

"Черно море" уреди две контроли с "Добруджа"

От щаба на варненския волейболен тим „Черно море“ потвърдиха, че вече със сигурност ще има две контроли с отбора на „Добруджа“. Ясни са дните и часовете на проверката. Първата среща е в Добрич този петък от 17.00 ч. В събота добруджанци връщат визитата във Варна. Мачът в зала „Христо Борисов“ ще бъде също от 17.00 ч. От 28-30 септември са черноморските..

публикувано на 10.09.24 в 08:55