Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН: Децата в детските градини няма да носят маски

Снимка: Pixabay

Децата няма да носят защитни маски за лице в детските градини, независимо от възрастта си. Дете може да носи предпазна маска там само по препоръка на лекар или при заявено желание на родител.

Това е посочено в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в детските градини, публикувани днес от просветното министерство.

Учителите и непедагогическите специалисти са задължени да носят маски в общите закрити части на сградата и когато по изключение работят с повече от една група. В училищните автобуси маските са задължителни за възрастните, а за децата решаваща е преценката на родителите.

Сред задължителните мерки за намаляване на рисковете от инфекция са също спазването на дистанция между децата и персонала от различни групи, редовната дезинфекция и поддържането на строга лична хигиена. Задължителна е също физическата дистанция между родителите и персонала на детската градина. Ограничава се влизането на външни лица в двора на детската градина и в близост до входа на сградата.

Препоръчва се възможно най-много дейности да се провеждат на открито, когато метеорологичната обстановка позволява това. По възможност в двора трябва да се обособят зони за отделните групи.

Комуникацията с родителите ще се осъществява предимно с електронни средства. Индивидуални срещи и консултации ще се провеждат по предварителна уговорка и при спазване на основните противоепидемични мерки – носене на защитна маска за лице и спазване на физическа дистанция.

При зеления, жълтия и червения сценарий на заболяемост детските градини ще работят съгласно насоките на МОН.

При дете с COVID-19 и след задължително предписание на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) цялата група ще минава към занимания от дистанция. По преценка на РЗИ, областния или общинския кризисен щаб за затваряне на отделна детска градини или на няколко детски градини и след издаване на заповед за това от кмета на съответната община или от РЗИ директорът ще изпраща предложение до министъра на образованието и науката за преминаване към занимания от разстояние.

При тъмночервен сценарий с над 500 болни на 100 000 души в съответната област могат да работят само детските градини със 100% преболедувал или ваксиниран персонал. В този период ще се приемат само деца, чиито родители отговарят на същите условия или работят на първа линия.

Заниманията с децата от затворените детски градини ще се осъществяват само от разстояние в електронна среда със заповед на министъра на образованието и науката.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

17 секции във Варна подходящи за хора с увреждания на изборите за районни кметове

17 секции във Варна са подходящи за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването. Секциите се намират на територията на районите „Приморски“ и „Одесос“, където на 20 октомври ще се проведат частични избори за районни кметове.  Адресите на секциите са следните: За район „Одесос“: 001 НУИ "Добри Христов", ул. "Стефан..

публикувано на 18.10.24 в 19:05
архив

В неделя избираме районни кметове в "Одесос" и "Приморски"

Частични местни избори ще се проведат в неделя в двата големи района на Варна  -  "Одесос" и "Приморски". Над 200 000 души са имащите право на глас. Те могат да гласуват в 201 секции, машинен вот ще има в 198 от тях, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия - Велин Жеков.  Секциите в район "Одесос" са 86, в "Приморски" - 115.  8 са..

публикувано на 18.10.24 в 17:42

Понеделник е неучебен ден в 27 училища в „Приморски“ и „Одесос“ заради изборите за районен кмет

Във връзка с провеждането на частични избори за кметове на варненските райони „Одесос“ и „Приморски“ (на 20 октомври 2024 г., неделя) кметът Благомир Коцев обяви 21 октомври 2024 г. (понеделник) за неучебен ден в 27 варненски училища в двата района. Заповедта важи само за училищата, в които ще се помещават избирателни секции в деня на частичните избори..

публикувано на 18.10.24 в 17:20

Кметът на Балчик: Не дължим пари на никого, не можем да си изпълним капиталовата програма поради липса на строители

Поне 80-90 процента от общинския бюджет на Балчик ще бъде изпълнен, това увери на планираното днес обществено обсъждане по повод актуализацията на тазгодишните финанси кметът на общината Николай Ангелов.  Първоначалният размер от 41 милиона лева е служебно променен до почти 45 милиона поради трансфери от министерства и ведомства, както и..

публикувано на 18.10.24 в 16:56
Снимката е илюстративна

Общината: "Градски транспорт" не е внесъл в хазната приходи от наеми за близо 440 хил. лева

В нарушение на чл. 99, ал. 1 от Закона за държавния бюджет, дружеството „Градски транспорт“ не е внесло в общинския бюджет на Варна 50 % от приходите си от наеми, което възлиза на 439 580 лв. Всички имоти, които дружеството „Градски транспорт“ е отдавало под наем през 2023 г., са били без проведени търгове в нарушение на съответната наредба, съобщават..

публикувано на 18.10.24 в 16:07

Във Варна доставиха 403 хиляди бюлетини за вота на 27 октомври (СНИМКИ)

403 хиляди хартиени бюлетини, с които избирателите от Варненска област ще упражнят правото си на глас на изборите за Народно събрание, пристигнаха днес във Варна.  Със същия транспорт и под охрана бяха доставени още ролки за машините за гласуване, както и изборни книжа, сред които и окончателните списъци на избирателите от областта...

публикувано на 18.10.24 в 16:00

Архитект: Варна трябва да се развива на височина, за да няма презастрояване

Решение срещу презастрояването на Варна е строителството на високи сгради. Това коментира архитект Марин Велчев, председател на Управителния съвет на Регионалната колегия във Варна на Камарата на архитектите в България.  Въпросът е дали искаме да имаме голяма плътност на застрояване и малка етажност или високи етажи и малка плътност на застрояване,..

публикувано на 18.10.24 в 16:00