Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплаха от фалити в птицевъдството

Птицевъдите в България са заплашени от фалити заради финансовата криза и многобройните проблеми в сектора. Това каза в интервю за "Радио Варна" председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков.

"Един от основните проблеми пред които сме изправени с настъпването на пандемията още миналата година, е рязкото покачване на цените на суровините и фуражите. Те се повишиха с около 70%. Става въпрос за пшеница, царевица, соев сироп, слънчоглед и олио. Тези суровини образуват голям процент от себестойността на нашия продукт. Негативно влияние върху печалбите на производителите оказва и увеличението на цените на материалите, тока и горивото", поясни Божанков.

Докато цените на суровините се покачват, продажните цени не са се променили за последните 2 години. Това води до всекидневни загуби за производителите.

"Продажбата под себестойност увеличава риска от фалити. Много производители нямат възможност да изхранват животните и им се налага да теглят нови кредити. Някои имат и стари заеми, които не могат да върнат и влизат в един омагьосан кръг", коментира още Божанков. Той изтъкна необходимостта от спешна намеса на държавните органи за справяне с кризата.

През май, прозиводителите са имали среща със земеделския министър Христо Бозуков. Те са поискали подкрепа от негова страна за отпускането на жито и царевица от държавния резерв.

"Тази година реколтата е добра и е необяснимо за нас защо продължава да се покачва цената. Поискахме да ни бъдат отпуснати жито и царевица от държавния резерв под формата на стоков кредит преди жътва. Идеята ни беше когато започне жътвата и цените на зърното паднат, да възстановим количествата в този резерв", каза още председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство.

През май цената на пшеницата е била 440 лева на тон, а след началото на жътвата е паднала до 330 лева на тон. По думите на Даниел Божанков, разликата от 110 лева е можела да бъде от голяма помощ за животновъдите.

Проблем според него е и факта, че животновъдите и земеделските производители не са включени в нито една от Covid-мерките.

"Нашето желание е да бъде актуализиран списъка с КИД (икономическия код на дейност) за да можем да бъдем включвани в тези мерки", коментира Даниел Божанков. Разговори в тази посока са водени и със служебния министър на икономиката Кирил Петков на среща преди няколко дни. Той е изразил готовност за съдействие по въпросите, обвързани в неговата компетенция.

Асоциацията на промишленото птицевъдство взе участие и в днешния протест на земеделците в района на село Шереметя край Велико Търново. 27 браншови организации в селското стопанство настояват в актуализацията на бюджета да бъдат предвидени 110 милиона лева като компенсационна Covid мярка.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Даниел Божанков:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първата имунизация срещу коклюш на бебетата ще бъде на възраст от месец и половина

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец, предаде БНР. Това е решено на среща между служебния премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 11:22

Съставът на ТЕЛК към МБАЛ-Добрич няма да работи от 2 до 10 май

От 2 до 10 май няма да работи съставът на Т ериториалната експертна лекарска комисия  за общи заболявания към „МБАЛ-Добрич“ АД-Добрич.  Заседанията на ТЕЛК за общи заболявания към „МБАЛ-Добрич“ АД ще бъдат възобновени на 13 май.  РЗИ – Добрич продължава приема: · жалби срещу ЕР; · заявления – декларации за освидетелстване на лицата с трайно..

публикувано на 23.04.24 в 11:06

Варненският общински съвет заседава на 25 април, обсъждат цените за таксиметров превоз

Десетото си заседание ще проведе от 10 часа на 25 април Варненският общински съвет. Сред решенията, които се очаква да вземат местните парламентаристи, е определянето на минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег. По време на заседанието ще бъде обсъдено още предложението за разкриване на..

публикувано на 23.04.24 в 10:59

Във Варна откриха Българо-арменски културно-информационен център

Българо-арменски културно-информационен център беше открит във Варна. Той се намира на ул. "Княз Александър Батенберг" 47.  Той поставя пред себе си задача да поддържа и развива годишен събитиен календар, който отразява дейността, усилията и стремежите на всички организации и обединения, свързани с арменската общност в България.  Българо-арменският..

публикувано на 23.04.24 в 10:06

По Ваш сигнал: Шофьори във Варна паркират на инвалидни места и стоят там с дни, дори седмици

Шофьори със стикери за инвалидност паркират автомобилите си на предназначените за трудноподвижни хора паркоместа и стоят там с дни, дори със седмици. За този проблем алармира в БНР-Радио Варна Тодор Савов, който живее на улица "Русе" 31 във Варна, която се намира в района на Синия пазар. По този начин те заемат местата за паркиране на хора с инвалидност,..

публикувано на 23.04.24 в 10:00

Варненец оглави Института на дипломираните експерт-счетоводители

Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) избра нов състав на управленски органи. Илия Илиев е новият председател на професионалната организация на одиторите, избран с гласуване след провелото се Общо събрание през изминалата седмица. Новият Управителен съвет, както и членовете на отделните съвети, поемат управлението на..

публикувано на 23.04.24 в 09:45

В Добрич откриват Мотосезон 2024 на 27 април

Мотористи от Североизточна България ще се съберат в Добрич на 27 април, за да отбележат официалното откриване на Мотосезон 2024. Събитието, организирано от мотоклубовете "Орлите" МСС "Скития Минор" и "Добруджански Братя МСС", обещава да бъде един незабравим старт на новия мото сезон. Откриването ще започне в 14:30 часа в клубната база на МСС "Орлите"...

публикувано на 23.04.24 в 09:22