Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Варна въвежда програма за убеждаване в полза на масовата ваксинация и информиране на гражданите

Снимка: БГНЕС

Варненските общински съветници от Постоянната комисия „Здравеопазване“ одобриха Програма за повишаване информираността на жителите на общината за имунизацията срещу Ковид-19 и убеждаване в полза на масовата ваксинация.

Програмата ще се изпълнява от четири  ДКЦ-та в града – ДКЦ-1, 3, 4 и 5, като за целта те ще получат по 5 000 лева от бюджета на общината за тази година. Предвидено е програмата да се реализира чрез така наречените Информационно – консултативни ваксинационни мобилни кабинети, които ще бъдат разкрити към четирите ДКЦ-та.

Ще се организират лекционни беседи в пенсионерските клубове и в помещения предложени от районните кметства, предприятия, дружества на хора с увреждания и др. По време на беседите ще бъдат представяни данни за ползите и рисковете от ваксинирането. Ще се извършват медицински индивидуални консултации свързани с ваксината, които ще са или на място в ДКЦ-тата или по телефона.

Ще се правят антигенни тестове и такива за антитела, предвижда се и ваксиниране на място в дома, като последното е предназначено за трудноподвижни хора, след предварителна заявка и по график. В програмата ще се включат и здравните медиатори на общината, които работят в ромските махали, за да информират и живеещите в тях.

Освен това общината ще изготви и информационни  плакати и диплянки, които ще разпространява по спортни прояви, в детските градини  и училища, в районните администрации и др.

Планирано е и изготвянето на съвместен филм между община Варна, Медицинския университет и РЗИ, със заглавие „Ваксинирай се! Бъди свободен!“, който ще се разпространява също в детските градини и училищата.

В програмата ще се включат и здравните медиатори на общината, които работят в ромските махали, за да информират и живеещите в тях.

От другите решения на ПК „ЗДравеопазване“:

15 варненски двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от общинската инвитро програма, реши на днешното си заседание комисията по здравеопазване към Общинския съвет. 10 от семействата ще бъдат подпомогнати с по 3 500 лв. за процедури с донорска яйцеклетка, а останалите 5 – с по 2 000 лв. за медицински изследвания.

От бюджета на инвитро програмата, който тази година е в размер на рекордните 306 000 лева, ще бъдат отпуснати 45 000 лв. Молбите на две от двойките бяха отхвърлени, тъй като имат неплатени задължения към Община Варна и съответно не отговарят на Правилата за отпускане на финансова помощ за лечение на безплодие.

Общият брой на подпомогнатите семейства с репродуктивни проблеми от началото на годината става 54. Гласуваните средства са в размер на 151 500 лв.

Членовете на комисията одобриха също еднократни помощи за лечение на 75 варненци, сред които 7 деца. Те ще получат между 100 и 800 лв., основно за заплащане на медикаменти и консумативи. На един пациент ще бъдат предоставени 1 000 лв. за рехабилитация. Общата гласувана сума е в размер на 23 800 лв.

На 19 души беше отказана помощ, тъй като са предоставили непълна документация или не отговарят на критериите за подпомагане. Повечето от тях са поискали подпомагане при ниски разходи за лечение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безводието в Добрева чешма - системен проблем, който търси своите решения

Заради ремонт на помпената станция "Батова" днес и утре са възможни смущения във водоподаването към местностите Телевизионна кула, Добрева чешма, Лозите и Черноморска панорама, съобщиха от ВиК-Варна.  Проблемът в Добрева чешма 4 обаче не е само днес и утре. Абонати най-вече в горната част на местността, както и в Перчемлията и Телевизионната кула,..

публикувано на 30.07.24 в 15:10

КНСБ: Близо 1 милион българи не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка, съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в собствената си..

публикувано на 30.07.24 в 14:49
Обвиняемият Георги Георгиев.

Домашен арест за обвиняемия по делото "Дебора"

Магистратите от Районния съд в Пловдив измениха мярката за неотклонение на Георги Георгиев от най-тежката - “задържане под стража” с по-лека - домашен арест. Това стана известно в края на днешното съдебно заседание. Мярката си той ще изтърпява в Стара Загора, като ще му бъде сложена електронна гривна за радиочестотно наблюдение, предаде БНР...

публикувано на 30.07.24 в 14:45

Временно не работи светофарът до кръговото на "Почивка", причината - ремонтни дейности

Във връзка с ремонтни дейности и въвеждане на временна организация на движението по ул. „Арх. Манол Йорданов“ от вчера е въведено временно спиране на светофарната уредба и затваряне на пътното платно на бул. „Княз Борис I“ с ул. „Янаки Богданов“, съобщиха от общинския пресцентър.  Временното спиране на светофарната уредба се налага с цел да се..

публикувано на 30.07.24 в 14:23

Неуспешна първа среща на ИТН за кабинет с третия мандат

Неуспешно приключи първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат, предаде БНР. На нея трябваше да присъстват шестимата депутати от разпадналата се група на "Величие", лоялни на основателя на партията Ивелин Михайлов, но се яви само един народен представител -..

публикувано на 30.07.24 в 12:29

В Балчик решават за поставянето на три стоянки за електрически велосипеди

Търг с тайно наддаване за отдаване под наем на велостоянките в Балчик за една година, които са части от имоти, публична общинска собственост, предстои. Той ще бъде организиран след одобрение на Общинския съвет, а проекторешението влиза на сесия на 1 август. Топмобилити ЕООД е внесло искане до местната власт да бъде оператор на три стоянки – две по..

публикувано на 30.07.24 в 11:55

Коста Стоянов: Варна ще остане без нова библиотека и без финансиране за нея

Варненският депутат от "Възраждане" инж. Коста Стоянов смята, че з аради  "... грешки на управлението Варна ще остане без нова библиотека и без финансиране за нея". Това свое мнение той изпрати в писмо до медиите.  След проведен международен архитектурен конкурс през 2015 година, който събира 370 конкурсни предложения от 66 страни, през 2016..

публикувано на 30.07.24 в 11:28