Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германец два пъти влиза в ареста заради паркиран кемпер на дюните на Алепу

Снимка: Радио Бургас

Пожарна, преработена в кемпер, затъна в пясъка на Шофьорския плаж и в четвъртък, а собственикът, отказал да съдейства на полицията, получи белезници. Сигнал за инцидента е подал концесионерът на съседния плаж, „Дюни Юг“, Стоян Василев, предаде Радио Бургас.
"Собственикът е отказал и да подпише всякакви документи и протоколи за наложените му глоби и актове и в момента те правят едни много аматьорски опити да се измъкнат сами. Което няма как да се случи, според мен, без външна помощ. Тук е необходим вече тежък автомобил, товарен, с дълго въже, който от асфалта трябва да ги закачи и да ги издърпа. Няма друг вариант", поясни той.
На ивицата редовно паркират и български коли, които газят дюните, посочи Василев. В тази връзка той планира проект за подобен къмпинг в района, защото очевидно има нужда от подобен вид туризъм.
Областният управител Мария Нейкова е издала заповед на институциите да предприемат мерки за нагазилия в пясъка на Шофьорския плаж кемпер. Това е безобразие и трябва да го ограничим, категорична бе тя. След намесата на полицията, има данни за извършени престъпления, посочи проф. Нейкова и добави:
„Екоинспекцията е сигнализирана. Областната дирекция на МВР също извършват своите действия, така че държавните институции действат в добър синхрон максимално експедитивно и много скоро ще видите, че има и резултати в тази посока. Няма да се толерира подобно безобразие. Крайно време е да се върне доверието на гражданите в институциите и да е видно, че България е правова държава и като такава законите трябва да се спазват от всички“, добави областният управител. 
В противен случай, законът ще бъде приложен в цялата му строгост, посочи Мария Нейкова.
Кемперът, влязъл на дюните на Шофьорския плаж още в понеделник, уточняват от полицията. В последствие е подаден сигнал, но созополските полицаи са посрещнати агресивно от германеца и той е арестуван в четвъртък за 24 часа. Съставен му е акт и е констатирано нарушаване на дюните, за което също му е издаден акт, но той е отказал да подпише постановленията. Не е приел е помощ, за да бъде изваден от пясъка, пояснява говорителят на полицията Цветелина Рандева:
„Днес сутринта той се опита на собствен ход, заедно с приятелката си, да изведат автомобила чрез гребане на пясък и подлагане на метални предмети под гумите, което пък допълнително наруши целостта на друго място отново на пясъчните дюни, разположени в района“, поясни Рандева.
След това той се затворил в кабината си и отказал да се подчини на полицаите, за което е задържан за втори път, за 24 часа. Образувано е наказателно производство за неизпълнение на полицейско разпореждане и за умишлено увреждане на защитена територия. И за двете престъпления се предвижда затвор или глоби, в размер на няколко хиляди лева. Възможно е и да се конфискува кемперът в полза на държавата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем са кандидатите, подали документи в процедурата за избор за генерален директор на БНР

Седем кандидати са подали документи за участие в процедурата за избор на генерален директор на БНР, съобщава Съветът за електронни медии (СЕМ). По реда на приемане това са Милен Митев, Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова, Маргарит Русев, Ива Дойчинова, Валерий Тодоров и Георги Даскалов. Съветът за електронни медии ще оповести..

публикувано на 20.09.24 в 17:43

Председателят на ОбС-Варна с позиция за публикуван списък с имена на общински съветници

Председателят на Общинския съвет във Варна Христо Димитров излезе с позиция по повод публикуван от кмета на Варна Благомир Коцев списък с имена на общински съветници, които не са приели предложението на общинската администрация за "ремонтните линейки".  Работни групи ще извършват леки ремонти във Варна? Димитров определя списъка като "черен". "..

публикувано на 20.09.24 в 17:17

Щабът на ВМС светва в зелено в подкрепа на хората с митохондриални заболявания

На 21 септември (събота) щабът на Военноморските сили на Република България във Варна ще бъде осветен в зелено в знак на съпричастност към хората, страдащи от митохондриални заболявания и техните семейства. За пореден път Община Варна се присъединява към международната кампания "Light Up for Mito", този път, за да отбележи Световната седмица на..

публикувано на 20.09.24 в 16:50

Затварят за профилактика басейн "Алекси Алексиев"

От днес до 7:00 часа на 24 септември (вторник) за посетители ще бъде затворен басейнът "Алекси Алексиев" в плувен комплекс „Приморски“, съобщават от Общинското предприятие "Спорт-Варна".  Затварянето се налага заради необходимостта от периодична профилактика за хигиената на спортните обекти и екипировка, допълват още от предприятието.

публикувано на 20.09.24 в 16:43

И в събота ремонтни дейности в Пчелина, между 9 и 17 часа затварят част от ул. "Прилеп"

И в утрешния почивен ден продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ в участъка от разклона за местност Пчелина до разклона на с. Каменар, съобщиха от общинския пресцентър. Въведена е временна организация на движение с поставяне на контролно-пропускателни пунктове от двете страни на участъка.  Между 9 и 17 часа движението на..

публикувано на 20.09.24 в 16:18

ГДБОП разби престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция за Южна Европа

Осем души са задържани при операция на ГДБОП и ДАНС срещу мрежа за трафик на мигранти. Престъпната група е превозвала бежанци от Турция през Сърбия към Западна и Южна Европа, съобщава БНР.  Мащабната операция е проведена на 19 септември от служители на ГДБОП и ДАНС, подкрепени от Европол. Разследването, в което са участвали гръцки и румънски колеги,..

публикувано на 20.09.24 в 16:05

"Възраждане" и ИТН ще се подкрепят взаимно на изборите за районни кметове във Варна

Кандидатът на "Възраждане" за кмет на район "Одесос" на предстоящите частични местни избори във Варна е Борислав Барийски . Това съобщиха на брифинг от ръководството на партията в града.  Три партии и една коалиция се регистрираха за изборите за районни кметове във Варна Постигнато е споразумение Барийски да бъде подкрепен от „Има такъв..

публикувано на 20.09.24 в 15:14