Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германец два пъти влиза в ареста заради паркиран кемпер на дюните на Алепу

Снимка: Радио Бургас

Пожарна, преработена в кемпер, затъна в пясъка на Шофьорския плаж и в четвъртък, а собственикът, отказал да съдейства на полицията, получи белезници. Сигнал за инцидента е подал концесионерът на съседния плаж, „Дюни Юг“, Стоян Василев, предаде Радио Бургас.
"Собственикът е отказал и да подпише всякакви документи и протоколи за наложените му глоби и актове и в момента те правят едни много аматьорски опити да се измъкнат сами. Което няма как да се случи, според мен, без външна помощ. Тук е необходим вече тежък автомобил, товарен, с дълго въже, който от асфалта трябва да ги закачи и да ги издърпа. Няма друг вариант", поясни той.
На ивицата редовно паркират и български коли, които газят дюните, посочи Василев. В тази връзка той планира проект за подобен къмпинг в района, защото очевидно има нужда от подобен вид туризъм.
Областният управител Мария Нейкова е издала заповед на институциите да предприемат мерки за нагазилия в пясъка на Шофьорския плаж кемпер. Това е безобразие и трябва да го ограничим, категорична бе тя. След намесата на полицията, има данни за извършени престъпления, посочи проф. Нейкова и добави:
„Екоинспекцията е сигнализирана. Областната дирекция на МВР също извършват своите действия, така че държавните институции действат в добър синхрон максимално експедитивно и много скоро ще видите, че има и резултати в тази посока. Няма да се толерира подобно безобразие. Крайно време е да се върне доверието на гражданите в институциите и да е видно, че България е правова държава и като такава законите трябва да се спазват от всички“, добави областният управител. 
В противен случай, законът ще бъде приложен в цялата му строгост, посочи Мария Нейкова.
Кемперът, влязъл на дюните на Шофьорския плаж още в понеделник, уточняват от полицията. В последствие е подаден сигнал, но созополските полицаи са посрещнати агресивно от германеца и той е арестуван в четвъртък за 24 часа. Съставен му е акт и е констатирано нарушаване на дюните, за което също му е издаден акт, но той е отказал да подпише постановленията. Не е приел е помощ, за да бъде изваден от пясъка, пояснява говорителят на полицията Цветелина Рандева:
„Днес сутринта той се опита на собствен ход, заедно с приятелката си, да изведат автомобила чрез гребане на пясък и подлагане на метални предмети под гумите, което пък допълнително наруши целостта на друго място отново на пясъчните дюни, разположени в района“, поясни Рандева.
След това той се затворил в кабината си и отказал да се подчини на полицаите, за което е задържан за втори път, за 24 часа. Образувано е наказателно производство за неизпълнение на полицейско разпореждане и за умишлено увреждане на защитена територия. И за двете престъпления се предвижда затвор или глоби, в размер на няколко хиляди лева. Възможно е и да се конфискува кемперът в полза на държавата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коалиция "Левицата!" настоява за възстановяването на служба "Гражданска защита"

Лидерът на АБВ Румен Петков заяви във Варна във връзка с бедствената ситуация, свързана с пожарите, че Коалиция „Левицата!“ отдавна настоява да бъде възстановена служба „Гражданска защита“, както и Министерството за борба с бедствията и авариите, а  в момента страната ни няма необходимия технологичен и кадрови капацитет, за да се справи с бедствията...

публикувано на 22.07.24 в 18:00

Починали са мъжът и детето, ударени от мълния в Стара планина

Мъжът и детето, които бяха ударени от мълния под връх Жълтец в Стара планина, са починали. Второто дете, което е подало сигнала, е спасено.  Това съобщиха за БНР от Планинската спасителна служба: "Детето, което е подало сигнала, вече е стоварено с хеликоптер на стадиона в Карлово. Пострадалите, доколкото имаме информация за нашите колеги, не дават..

публикувано на 22.07.24 в 17:52

Светофарът на Червения площад не работи

Не работи светофарът на Червения площад във Варна. Движението не се регулира. Трафикът е натоварен, а движението е затруднено, видя репортер на Радио Варна.  Шофирайте внимателно!

публикувано на 22.07.24 в 17:40

На комисия приеха салоните по физкултура да се ползват от спортни клубове и граждани срещу заплащане

Физкултурните салони в училищата във Варна да се ползват срещу заплащане от спортни клубове и граждани. Това предложение на групата на ПП „Възраждане“ получи подкрепата на членовете на Постоянната комисия „Младежки дейности и спорт“. За да стане факт обаче, е необходима промяна на общинската Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с..

публикувано на 22.07.24 в 17:16

Пожарът в Гърция е на километър от българската граница

Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница, потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов след обход на територията с хеликоптер на Гранична полиция, предаде БНР.  "Лошото е, че там е силно пресечена местност. Колегите от гръцка страна в момента работят единствено с хеликоптери. До колкото разбрах, мисля, че включват и..

публикувано на 22.07.24 в 16:24
Снимката е илюстративна

Интерактивна карта показва най-замърсените места във Варна

Община Варна започна изготвянето на интерактивна карта, която да систематизира цялата информация за състоянието на сметосъбирането и сметоизвозването в града. Целта е върху нея да бъдат нанесени броят и местата, където са разположени контейнерите за смесени битови отпадъци. Администрацията призова гражданите да подават сигнали на платформата..

публикувано на 22.07.24 в 16:07

ТЕЛК в Добрич спира работа от 5 до 31 август

Регионалната здравна инспекция в Добрич уведомява, че  съставът на ТЕЛК за общи заболявания към "МБАЛ-Добрич" АД гр. Добрич няма да работи в периода от 5 до 31 август 2024 г.   поради ползване на платен годишен отпуск от служителите на ТЕЛК; Заседанията на ТЕЛК към „МБАЛ-Добрич“ ще бъдат възобновени на 2 септември.  РЗИ – Добрич продължава приема..

публикувано на 22.07.24 в 16:00