Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Славов: Над 1700 души са ангажирани с преброяването във Варненска област

Деян Славов в студиото на "Позиция"
Снимка: Радио Варна

Националното преброяване на населението и жилищния фонд започва на 7 септември и ще продължи до 3 октомври. Над 1700 са преброителите и контрольорите, които са ангажирани с процеса във Варненска област. Това съобщи, предаването „Позиция” на Радио Варна, директорът на Териториално статистическо бюро „Североизток” Деян Славов и уточни, че във Варна преброителите са с 20 процента по-малко от необходимото, но не се очаква това да създаде проблеми.

Преброяването ще премине на два етапа. До 18 септември домакинствата ще могат да попълнят анкетна карта по интернет. Попълването на анкетата отнема между 10 и 20 минути, в зависимост от това дали става дума за едно лице или няколко души в домакинство. При електронното преброяване се генерира код, който трябва да бъде предоставен на преброителя, когато той посети дома ви, каза Деян Славов и уточни: "При преброяването през 2011 година анкетна карта по интернет са попълнили 40 процента от хората. Очаква се сега това да направят поне 60 на сто от българите. Аз ги призовавам да се преброят електронно!".

Глобата за човек, който се е отказал да се преброи, е в размер на 160 лева, уточни още Деян Славов и напомни, че по време на Националното преброяване ще работи горещ телефон за информация: "Всеки ден от 8 до 21 часа можете да звъните на *2021".

Директорът на териториалното статистическо бюро даде редица практически насоки, свързани с преброяването. В прикачения звуков файл можете да чуете, как ще бъде преброен студент, който учи в друг град или човек, който е с постоянен адрес в друго населено място. Ще разберете и как преброяването касае хора с имоти в други населени места. Как можете да се свържете с преброителя, ако той не ви е открил в дома ви?, е друг въпрос, на който ще получите отговор, ако чуете интервюто с Деян Славов.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР. След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на..

публикувано на 16.07.24 в 19:45

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02

Вкараха в ареста кмета на Старо Оряхово

Кметът на Старо Оряхово Петър Тинев, обвинен заедно с други двама мъже в участие в организирана престъпна група, влиза в ареста. Варненският апелативен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Той, заедно със съучастниците си, участвал в схеми за придобиване на имоти. Едно от обвиненията е за упражнена принуда за теглене..

публикувано на 16.07.24 в 17:35
Архив

Във Варна и региона ситуацията с пожарите е овладяна

В гората до район "Владислав Варненчик" във Варна, която горя през изминалите дни, има задимяване, там има екип от Горското стопанство и не се налага дежурство от пожарната. Напълно овладян е и пожарът, възникнал в смесена гора и храсти в района след Побити камъни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Във Варна и региона ситуацията с..

публикувано на 16.07.24 в 16:53

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

На 19 юли, петък, в Провадия/Рояк, във връзка с възстановяване на ремонтиран предавател за Радио Варна, ще има прекъсване на услугата до 15 минути между 11 и 12 часа.  Няма да има прекъсване по време на Обедния осведомителен бюлетин.

публикувано на 16.07.24 в 16:19

Червен код утре, в части от област Варна температурата ще достигне 41 градуса

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология за утрешния ден. Предупреждението на метеоролозите е в сила и за части от област Варна. Само в най-крайните райони край морето ще бъде в сила оранжев код.  През нощта ще е предимно ясно със слаб северен вятър. Минимални температури между..

публикувано на 16.07.24 в 15:47