Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израснала в дом и под запрещение млада жена от Добрич помага на други като нея

| обновено на 08.09.21 в 16:00

Българският фонд за жените проведе през месец юли тази година обучение, в което се включиха 15 участнички от 6 различни населени места в България. Обучението обхвана темите за правата на жените и историята на женските движения, феминизма и защитата от дискриминация. В това именно обучение се включва и Елица Маринова от Добрич, която е израснала в домове за сираци и която е била поставена под запрещение. Елица и нейните успехи като самостоятелен, работещ и издържащ се човек, са най-голямото доказателство, че хората с интелектуални затруднения в България нямат нужда от поставяне под запрещение, а от подкрепа. 

За морално остарелия Закон за запрещението, който съществува в България от 1949 година и функционира и ден днешен непроменен, сме говорили много пъти и по различни поводи. Всички, които се борят с това той да бъде премахнат, имат съвсем друг поглед върху хората с интелектуални затруднения и той може да бъде описан съвсем простичко с една дума – подкрепа! Именно тази подкрепа Елица Маринова открива преди години в лицето на Мария Методиева, председател на Фондация „Николай Чудотворец“ в Добрич. Това е фондацията, която създаде „Чудната градина“, в която работят 21 лица, за които държавата ни и до ден днешен смята, че не могат да извършват трудова дейност, тъй като имат интелектуални затруднения. Елица е примерът, че с подходящите хора около теб, с малко дързост, много смелост и безгранична любов, няма невъзможни неща, макар и за всяка победа да трябва да се разрушават непреодолими до скоро стени. Елица вече не е под запрещение, тя работи, участва в обучението на Българския фонд на жените и разработи първия си самостоятелен проект. Повече за него разказва Мария Методиева.  

Проектът на Елица Маринова се нарича „Ние жените“ и за неговото осъществяване тя ще получи 2995 лв. Идеята му е 14 млади жени с интелектуални затруднения, които живеят в защитено жилище в Добрич, да преминат обучение. Част от тях са поставени под запрещение и до момента не са взимали самостоятелни решения в живота си. 

Целта на проекта е да им помогне да  разберат по-добре своите права чрез поредица от обучения, активности и колективни занимания, като това да отидат на фризьор, маникюр, да излязат свободно по магазините. Съвсем не е случайно желанието на Елица да осигури за тези жени именно подобни, на пръв поглед съвсем естествени неща за повечето хора, защото когато си поставен под запрещение, обичайното за теб е съвсем различно и кой друг, ако не Елица, ще го знае по-добре. 

Удивляващо е желанието на Ели да дарява добрина и усмивки, макар и животът й да й е предложил толкова предизвикателства, колкото едва ли можем да си представим, споделя Мария Методиева. 

Елица Маринова е третият случай, при който Окръжният съд в Добрич решава да премахне запрещение. В цялата страна успешните дела до този момент са седем, шест от които в Добрич и те се изучават от студентите по право. Мечтата на Мария Методиева е подобни дела да спрат да бъдат разглеждани като прецеденти, а да се превърнат в практика, а още по-голямата й мечта е Законът за запрещението в България да е изживял вече дългия си живот и да се оттегли в заслужена почивка, за да даде път на новите идеи и подкрепата за хората с интелектуални затруденния. 

Повече за историята на Елица Маринова и първият проект, който тя не само разработва, но и печели, чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Графити и вдъхновение от Удсток в 7-ото издание на винения фестивал WINEkend във Варна

За поредна година Варна ще е домакин на виненото изложение WINEkend. Повече от 35 млади винарни ще представят продукцията си на 19 и 20 юли в Английския двор на Археологическия музей. Тазгодишното - седмо, издание е вдъхновено от фестивала Удсток, каза за Радио Варна единият от организаторите Владислав Ванков. Освен дегустация на вина, ще има..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 15.07.24 в 06:01

Принцесата на Уелс се появи на финала на Уимбълдън

Втора публична изява на Уелската принцеса Катрин след диагнозата рак. Съпругата на принц Уилям се появи на финала на тенис турнира Уимбълдън . Кейт пристигна с широка усмивка и заслепителна лилава рокля. Тя е патрон на "Ол Ингланд Клъб" от 2016 година, като сред задълженията ѝ е да награждава победителите на "Уимбълдън" . За последно..

публикувано на 14.07.24 в 16:13

Благотворителен концерт и демонстрации в подкрепа на децата на загинали полицаи

Демонстрации на полицейска техника и пъстър концерт ще съберат варненци и гостите на морския град край Слънчевия часовник в Морската градина на Варна. Полицаи, пожарникари и спасители ще запознаят любопитните малчугани със своята работа в рамките на благотворителната инициатива „С обич за децата, в памет на бащите герои“ . Тя се провежда за..

публикувано на 14.07.24 в 16:07

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05

Пръскат срещу кърлежи и комари

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 14.07.24 в 09:35

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37