Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три месеца добавка по 120 лева за пенсионерите, актуализацията на пенсиите по Коледа

Снимка: БГНЕС

Преизчисляването на пенсиите влиза в сила от 25 декември, а не от първи октомври. Това окончателно гласува мнозинството в Народното събрание, предаде БНР.

В месеците октомври, ноември и декември пенсионерите ще получават добавка от 120 лева към пенсиите си.

Предложението на „Има такъв народ“ (ИТН) актуализацията на пенсиите да стане не от 1 октомври, а от 25 декември тази година подкрепиха 126 депутати от ИТН, „Демократична България“, ДПС и трима народни представители от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ). Против гласуваха 36 депутати от БСП и 8 от ИБГНИ. ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването.

Левицата възрази на подкрепения срок и лишаването на пенсионерите от преизчисляване на пенсиите още от 1 октомври. Депутатът Филип Попов заяви:

"За втори път, уважаеми народни представители, вие от "Има такъв народ", както се казва в нашия край, Видинския, се опитвате да се изсулите като мокра връв само и само да не актуализирате пенсиите на българските граждани. Те в момента не живеят достойно - те имат нужда и от актуализацията на тези пенсии, и от тези 120 лева".

Преизчисляването на пенсиите ще е с коефициент от 1,35% за година действителен осигурителен стаж – това решиха на второ четене с актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване депутатите. От 1 октомври пенсионерите ще получат по 120 лева добавка към пенсиите за трите месеца до края на годината – октомври, ноември и декември, като антикризисна мярка в пандемията от Сovid-19.

Председателят на групата на ИБГНИ Мая Манолова обясни какво ще случи с всички пенсии:

"Нека да е ясно, че надбавката от 120 лв. се отнася за абсолютно всички пенсионери. Те ще ги получат от 1 октомври. А с преизчислението на пенсиите, освен за пенсионерите, които имат съответния трудов стаж или получават социална пенсия за бедност и хората с увреждания, получаващи социална пенсия за инвалидност, също така и тези с общо заболяване, също така и военно-инвалидите, ще получат съответната индексация по начина и от сроковете, в които ще получат това увеличение и всички останали пенсионери."

В пленарната зала и днес депутатите спориха повече от 2 часа от коя дата да бъдат актуализирани пенсиите - от първи октомври или от 25 декември. 

В залата на НС се чу променената позиция на ГЕРБ, които изненадващо поискаха, освен добавката от 120 лева, актуализиране на пенсиите от 1 октомври, а не от 25 декември, каквото предложение вчера гласуваха от Бюджетната комисия на извънредно заседание с обвинението, че пенсиите ще бъдат индексирани само за шест дни. Председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански обясни мотивите за исканата актуализация и за размера на пенсиите, освен Covid помощта, която да е до края на годината:

"С мисълта, че няма да бъдат пенсионерите, подкрепени само до Нова година с едно подаяние, което беше гласувано тук, та било то 100 или 120 лева, а ние мислим за тях и за след Нова година, когато няма да има избори и когато ние искаме те да бъдат осигурени в един по-дълъг период от време".

Александър Ненков от ГЕРБ обвини в лицемерие финансовия министър Асен Василев, който в актуализирания бюджет е заложил актуализация от 1 октомври, а вчера се отметнал с датата - 25 декември.

"Ваша е отговорността, поемете си, от 1 октомври нека пенсионерите да получат своето очаквано актуализиране, а не това, което правите в момента, това е много лицемерно. Вие го правите от края на годината, когато най-вероятно ще има друго правителство, господин Василев. Това е истината".

Финансовият министър отново заяви, че в пленарната зала преди два дни са гласувани два взаимно изключващи се текста, освен добавка, да се получава и индексирана пенсия, като обясни, че това не е било заложено в разчетите на МС. Затова предлагат:

"Т.е. ние даваме на пенсионерите повече пари до края на годината, отколкото беше предвидено от правителството, проектът на правителството, и на 25 декември, преди да изтече силата на този закон, правим постоянно това, което правителството предложи постоянно, освен ако друг парламент не реши да го отмени".

Така след 3 пленарни заседания второто четене на актуализацията на бюджета на ДОО вече е факт. След това депутатите ще продължат с актуализацията на бюджета на НЗОК




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток

В периода 30.07.2024 - 02.08.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: Гр. Варна - ул. Велчова завера, ул. Капитан Дядо Никола и ул. Крайезерна, ул Мануш войвода, ул. Наум, ул. Панайот Хитов, ул. Петко..

публикувано на 31.07.24 в 05:00

Спонтанен протест заради спрян светофар след кръговото на "Почивка" към курортите

Спонтанен протест събра над 100 души в района на "Св. Никола" между кръговото кръстовище в района на "Почивка" и това на "Траката" на пресечката между бул. "Княз Борис I" и ул. "Янаки Богданов". Причината за недоволството е, че светофарът след кръговото на "Почивка" е спрял и е поставено заграждение. Това спира  възможността да се прави..

публикувано на 30.07.24 в 18:45

Започва саниране на пожарната в Балчик, по плана за възстановяване са осигурени 750 хиляди лева

Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Добрич сключи договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Сред проектите за изпълнение е и ремонт на сградата на РС "Пожарна безопасност и защита на населението" в  Балчик. Предвижда..

публикувано на 30.07.24 в 17:44

МОН публикува третото класиране за прием след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува третото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 31 юли и 1 август 2024 г. На 5 и 6 август ще се приемат заявления за участие в четвърти етап..

публикувано на 30.07.24 в 16:47

Пожар в община Струмяни до границата с Македония, Bg-Alert нареди евакуация

Продължава да се разпространява пожарът, който избухна по-рано днес в Малешевска планина край Струмяни.  Наложена е спешна евакуация за жителите в с. Каменица и Кърпелево,   предаде БНР.   Започна евакуация на хората от село Цапарево, което е близо до границата с Република Северна Македония.  Пожарът е обхванал между 25 - 30 хиляди декара гора,..

публикувано на 30.07.24 в 16:19

Безводието в Добрева чешма - системен проблем, който търси своите решения

Заради ремонт на помпената станция "Батова" днес и утре са възможни смущения във водоподаването към местностите Телевизионна кула, Добрева чешма, Лозите и Черноморска панорама, съобщиха от ВиК-Варна.  Проблемът в Добрева чешма 4 обаче не е само днес и утре. Абонати най-вече в горната част на местността, както и в Перчемлията и Телевизионната кула,..

публикувано на 30.07.24 в 15:10

КНСБ: Близо 1 милион българи не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка, съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в собствената си..

публикувано на 30.07.24 в 14:49