Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във ВСУ “Черноризец Храбър” учени, студенти, докторанти и бизнес представят изчислителните науки за живота

Международната конференция “Наука и бизнес за интелигентно бъдеще” ще се проведе на 13 септември 2021 г., от 14 часа, във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. Тази година събитието е посветено на биотехнологиите, а организатор и домакин на форума е катедрата “Информатика” на университета.

Панелът BioTech е втора част на конференцията “Наука и образование за интелигентно бъдеще” (Science and Business for Smart Future 2021), която има за цел да представи партньорски практики и изграждане на нови съвместни проекти между участниците. Събитието ще се проведе изцяло на английски език и ще е в хибридна форма - присъствено и онлайн. То ще се излъчва и на живо в страницата на ВСУ “Черноризец Храбър” във facebook.

По време на конференцията доц. д-р Галина Момчева и доц. д-р Стоян Павлов ще представят резултати от работата на научноизследователската и предприемаческа екосистема BioMed-Varna, с участващите в нея изследователи от Варненски свободен университет, Медицинския университет - Варна и академичните им и бизнес партньори от страната и чужбина.

По време на конференцията ще бъдат презентирани проекти и инициативи на общността за популяризиране на добри практики, насочени към Варна - Град на Знанието. Ще се инициират множество нови съвместни разработки в областта на интердисциплинарни теми за научна работа и иновативни бизнес решения в областта на биотехнологиите и ИТ бизнеса.

С особен интерес сред участниците и гостите в BioTech-панела се очаква темата “Генетичното програмиране - изгряващата звезда на изкуствения интелект”, която ще бъде представена от световно известният учен и практик д-р Артур Кордон. Д-р Манлио Винчигуера ще представи проект за създаване на център за стволови клетки във Варна.

Доц. д-р Трифон Червенков от катедрата “Медицинска генетика” на Медицинския университет във Варна ще запознае аудиторията с инициативата на BioMed-Varna за създаване на проект за метагеномен анализ на отпадни води на Варна в партньорство с “БиоВода” ООД и “Quanterall” ООД. Метагеномният анализ на отпадните води от населени места носи информация за здравословното състояние на популациите. Чрез анализ на информацията за екосистемата от микроорганизми, живеещи във водите на различни региони и отделяне на отпадните води от човешката дейност, може да се извлекат нови знания за взаимодействията между хората и микроорганизмите, да се получи информация и да се открият нови взаимодействия със значение за здравето, промишлеността, селското стопанство. Създадената карта на микробиологичното разнообразие може да се отнесе към различни други данни за съответните региони и да се използва за изграждане на ефективни системи за следене и прогнозиране на здравето на големи групи от населението.

По време на форума ще бъдат презентирани и три образователни проекта от изключително значение - магистърската програма “Кръгова икономика” на Варненския свободен университет, проектът на МУ - Варна в партньорство с ВСУ “Черноризец Храбър” - “Създаване на мултидисциплинарна образователна среда за развитие на кадри с интегрални компетентности в областта на биомедицината и здравеопазването” и проектът D-Care (D-CARE Project “Developing, piloting and validating smart care models in Danube region for supporting social innovation, improving competences and entrepreneurship”) на РАПИВ.

Събитието ще завърши с джаз концерт в парка на ВСУ “Черноризец Храбър”.

Линк за регистрация в конференцията

► Програмата на събитието можете да следите в сайта на конференцията►




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конфликт между кмет и Общински съвет във Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да отговори на въпроса дали съветниците от партията му гласуват в ущърб на Варна по партийна повеля или е решение на местно ниво. Поводът за изявлението му е днешното гласуване в Общинския съвет, при което с 16 "за" и 30 "въздържали се" местният парламент не прие отпускането на..

публикувано на 29.07.24 в 20:35
Снимката е илюстративна

МВнР: Отменени са полетите на редица авиокомпании от и до летището на Бейрут

Във връзка с развитието на обстановката в региона на Близкия изток, Министерството на външните работи уведомява за отмяната на полетите на редица авиокомпании от и до международното летище на Бейрут, Ливанска република. МВнР напомня на българските граждани за своето предупреждение от 22 юни 2024 г. за преустановяване на всякакви пътувания до Ливан и..

публикувано на 29.07.24 в 17:52

От БСП се обявиха против спирането на важните за Варна проекти, финансирани от държавата

Общинските съветници от Коалиция "БСП за България" обявиха своята категорична позиция против "спирането на важните за Варна проекти, финансирани от държавния бюджет". Те изпратиха своето становище в писмо до медиите.  "От конфронтацията между кмет и Общински съвет губят само варненци", коментират от БСП във Варна. Те призовават кмета на общината да..

публикувано на 29.07.24 в 17:44
Снимката е илюстративна

Съдят за подкуп надзирател във варненския затвор

50-годишен надзирател в Затвор-Варна ще бъде съден  по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за приет подкуп в размер на 500 лева.  За извършеното се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок до осем години и „глоба“ в размер до 10 000 лева, уточняват от Апелативната прокуратура във Варна.  К.К. работел като надзирател в ОЗ..

публикувано на 29.07.24 в 17:12

"Възраждане" с критики към кмета на Варна за бързите ремонти

Заместник-председателят на Общинския съвет във Варна Николай Костадинов, който е част от групата на "Възраждане" в местния парламент, заяви в позиция, изпратена до медиите, че "е динственият виновен за липсата на активност във Варна е само кметът Коцев".  Костадинов определи като "екзотично" кметското присъствие на сесии на ОбС-Варна. Според..

публикувано на 29.07.24 в 16:50

Олинклузивът - не толкова привлекателен за туристите във Варна през лято 2024

Олинклузув офертата вече не е толкова привлекателна за туристите, идващи във Варна. Все повече са тези, които избират частично изхранване в хотела, в който са отседнали. Това е наблюдение на Павлин Косев, председател във Варна на  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация . По думите на Косев, във Варна и региона отсядат все..

публикувано на 29.07.24 в 16:26

Отпускат 80 хил. лева за ремонт след пожара в ДКЦ-то във Владиславово

Близо 80 000 лв. ще отпусне Община Варна за възстановяване на щетите от пожара в ДКЦ III в квартал „Владислав Варненчик“. Решението беше взето с 44 гласа „за“ и 2 „въздържал се“ на днешното заседание на местния парламент. Пожарът, който избухна на 7 юли, нанесе сериозни материални щети на третия етаж на едното крило на сградата. Пострадали са основно..

публикувано на 29.07.24 в 15:57