Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един терабайт от живота във Варна през фотообектива на Любомир Бенковски - Бенджи

Любомир Бенковски - Бенджи
Снимка: Любомир Бенковски - Бенджи

Историята на Варна през последните 21 години, запечатана в снимки, влиза в Държавния архив за съхранение. Един терабайт от живота и знаковите събития в града през обектива на фотографа Любомир Бенковски - Бенджи остават за поколения наред. Един от последните действащи фоторепортери на Варна предостави безвъзмездно ценните кадри, за да се помнят.

Защо целия архив на Архива?

Защото смятам, че трябва да остане за поколенията. Това са събитията от 2000 година до наши дни. Има доста материал, който смятам, че е редно да бъде запазен. Не виждам по-подходящо място от това да остане в Държавния архив, иначе не знак какво би се случило с него. Това е близо 1 терабайт дигитален архив, описан прилежно. Всяко събитие е  придружено с текстови файл, който описва какво се е случвало.

Има доста знакови събития за тези повече от 20 години. Смятам, че това трябва да се запази.

Ако остане вкъщи, не знам какво биха направили моите наследници с него.

Това изглежда като приключване на един етап от живота ти?

Надявам се да не е приключване. Но съм вече на една такава възраст, в която трябва да мисля и за тези неща. Надявам се още дълги години да снимам и да добавям към този архив. Дай Боже още да работя…

21 години по-късно - връщаш ли се към първите ти опити, свързани с този архив?

Това, което ще даря е дигиталният ми архив, от дигиталната ера. Преди това дарих всичките ми негативи от филмовата фотография на Исторически музей в Плевен.

От музея много се зарадваха на това дарение. Там имаше доста ценни неща. Тук дарявам неща, които са свързани с историята на Варна.

С какви чувства се разделяш?

Аз не се разделя. Това е просто начинът да запазя тези ценни кадри. Аз още имам копия вкъщи. Това е хубавото на дигиталната фотография, можеш да имаш безброй копия.

Има ли моменти, към които се връщаш понякога?

Понякога го отварям, ако ме питаш за чисто носталгична подбуда. Този архив затова е архив, за да го ползвам. Доста често го отварям, защото ми трябва снимка. При мен всичко е описано и лесно мога да намеря нещо, случило се преди 5-6 години. Всичко е издържано от практична гледна точка.

(…) Но понякога, когато включа харда към компютъра и отворя папка произволно, ми става тъжно или весело.

Как виждаш твоето развитие от 2000 до 2021 година. Промени има ли?

Надявам се да има големи промени. Аз съм човек, който обича да учи. Смятам, че не съм научил всички уроци в в живота си.  Продължавам да уча и продължавам да се развивам, така че имам доста голям напредък от това, което съм бил през 2000-а година.

Цялото интервю на Мартин Николов с Любомир Бенковски - Бенджи чуйте в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10