Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма Достъп до информация награждава посмъртно Юлиян Чолаков

Юлиян Чолаков
Снимка: ecovarna.info

Специална награда за дългогодишната си работа по Закона за достъп до информация ще получи посмъртно гражданският активист Юлиян Чолаков. Тя ще е и за дейността му по контрола на работата на администрацията и правосъдието. Това каза Гергана Жулева, изпълнителен директор на Програма Достъп до Информация (ПДИ) в предаването „Новият ден”. Юлиян Чолаков е създател на Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията СОПА и беше сред инициаторите на Референдума за Морската градина и крайбрежната алея на Варна. Чолаков води десетки дела с държавни, общински и съдебни органи по въпроси за защита на гражданските права и обществен интерес. По повод Международния ден на правото да знам-28-ми септември, когато Програма Достъп до Информация раздава годишните си награди на близките на Юлиян Чолаков ще бъде връчена специалната награда в негова чест, отбеляза Гергана Жулева.

4 хиляди заявления за достъп до информация повече т.г.

През тази година няма институция от централните органи на властта, която да не е отговорила на заявления за достъп до информация. Това каза още Гергана Жулева, изпълнителен директор на Програма Достъп до Информация (ПДИ). В условията на пандемия се е увеличил броят на заявленията, с 4 хил. повече, голяма част от тях подадени по електронен път, каквато е тенденцията в последните няколко години, отбеляза Жулева.

Общините са доста активни в организирането на цялата си дейност по предоставянето на достъп до информация, сред тях има общини, които от години са на първо място по активна прозрачност.  От години на първо място по брой подадени заявления са гражданите, а не организации, отбеляза Гергана Жулева като уточни, че те не са длъжни да посочват къде и какво работят.

Днес изтича крайния срок за изпращане на номинации за Годишните награди на Програмата, които по традиция ще бъдат раздадени в Международния ден на правото да знам - 28 септември.За наградите се номинират граждани, журналисти и неправителствени организации за активното им използване на правото за достъп до обществена информация. Електронната форма към всяка от шестте категории и съответните критерии за номинации са достъпни на специалната страница за Деня на правото да знам.  Жури ще определи победителите в отделните категории.

Позитивни награди „Златен ключ” 2021

1. Гражданин, най-активно упражнявал правата си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ)


2. НПО, най-активно упражнявало правата си по ЗДОИ

3. Журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация

4. Институция, най-добре организирала предоставянето на достъп до информация

Антинагради 2021

1. “Катинар” за институция, която нарушава правата на гражданите и възпрепятства свободния достъп до информация

2. “Вързан ключ” за най-абсурдно и смешно решение по ЗДОИ.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявиха процедура за ремонта на общежитието "Михаил Колони"

Община Варна обяви процедура за провеждане на пазарни консултации за ремонт, рехабилитация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на Центъра за професионално и личностно развитие - средношколско общежитие „Михаил Колони“. Проектът е финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), съобщиха от общинския пресцентър...

публикувано на 24.07.24 в 18:05

С общоградско честване Варна ще отбележи 146 години от Освобождението на града

Община Варна организира общоградско честване по повод 146 години от Освобождението на Варна. Церемонията включва тържествен военен ритуал с полагане на венци и цветя. Събитието  ще се проведе на 27 юли (събота) от 10:00 часа в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“ на ул. „27 юли“ №9. Организатор на церемонията е Община Варна...

публикувано на 24.07.24 в 17:46

ВАС реши: Отиваме на избори за район "Приморски"

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 16:55

Във Варна организират кампания за пострадалите от пожарите в с. Воден

Варненският бизнесмен Панайот Цветков и неговите служители за втори път организират кампания за дарения за пострадалите от пожарите в село Воден, община Болярово. Цветков разпространи съобщение в социалните мрежи, че заминава за Воден и ако някой иска, може да се присъедини към инициативата. Събират се консервирани храни и..

публикувано на 24.07.24 в 16:20

Земеделски производители заявиха протестна готовност, настояват за спешни действия на правителството

От Националната асоциация на зърнопроизводителите в България настояват за спешни действия на правителството по отношение на селскостопанския бранш. Земеделските стопани са категорични в исканата оставка на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетентност в работата ѝ и заявяват готовността си за следващи протести, ако..

публикувано на 24.07.24 в 15:54

Настаняват в хотели пострадали от пожарите, общините трябва да изготвят справки за щетите

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив, да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев, цитиран от БНР.  Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат..

публикувано на 24.07.24 в 15:33

Пешеходци не могат да ползват тротоар на ул. "Кольо Фичето" във Варна заради избуяла растителност

Половината площ на тротоара на улица "Кольо Фичето" в Западна промишлена зона във Варна е заета с растителност, която пречи на пешеходците. Те са принудени да слизат на пътното платно, с което застрашават живота си, алармира Р адослав Ковачев, който работи в района. Изкривени антипаркинг колчета също затрудняват движението, допълни той...

публикувано на 24.07.24 в 15:00