Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Белев: Европа повече няма да плаща за корупцията в България

Тома Белев
Снимка: БГНЕС

Най-скандалните заменки у нас са тези в района на „Камчийски пясъци”. Всички институции носят отговорност за тези заменки. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” Тома Белев от Асоциацията на парковете. Той припомни, че от Коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони” настояват за развалянето на заменките, които са били определени от Европейската комисия като непозволена държавна помощ. Обект на тези сделки са дюни, върху които е забранено да се строи, напомни Тома Белев.

„Камчийски пясъци е най-големият дюнен комплекс в България и е срамно, че няма кой да се грижи за него. Виждаме какви са резултатите цяло лято заради незаконното къмпингуване - унищожават се дюни. Ясно е, че собственикът не иска да инвестира, защото знае, че никога не може да строи там“, посочи Белев.

Като най-справедливо решение на проблема природозащитниците виждат разтрогване на договорите.  "И така, който с каквото е участвал, да си го вземе", каза Белев.

По думите му проблемите на околната среда никога не са били сред приоритетите на управляващите.

Икономическите интереси са винаги водещите, категоричен е той. Като пресен пример за липсата на воля за запазване на природата на България идва и неприетият мораториум за изсичане на вековните гори. Ние продаваме много евтино най-ценните ни гори – за огрев и целулоза, каза той, с убеждението, че това се прави, за да се облагодетелстват група хора.

Белев засегна и темата за европроектите.

Зеленият пакт на ЕС може да окаже дисциплиниращ ефект, както и Планът за възстановяване и устойчивост, защото няма да могат да се усвояват средства без да се изпълняват споразуменията.

Той обясни и практически какво означава това.

„Програмата за развитие на селските райони се планира сега.  В тази програма задължително трябва да влязат мерките за Натура 2000 от Националната рамка за приоритетни действия по Натура 2000.  Те трябваше да влязат и в предишната финансова програма, но това не стана и съответно нищо от зелените цели не се постигна, но пък големите зърнопроизводители станаха още по-богати. Този път няма да е така. Сега първо трябва да се приеме Националната програма, после тя да се отрази в ресорните програми и тогава парите ще бъдат отключени, каза Белев.

Първо целите, после мерките и накрая средствата, категоричен е той.

"За 30 години е нямало политици, които да са чувствителни на тема опазване на околната среда и Варна е типичен пример за това – със загубата на зелени площи и замърсяването. Членството ни в ЕС определено действа дисциплиниращо", убеден е Белев.

"Ако не бяхме в ЕС, цялото крайбрежие от Дуранкулак до Резово щеше да бъде застроено,  поне до момента ЕС и директивите влияят благоприятно за българската околна среда, но просто Европа не е свикнала да бъде полицай.

"През последните години бетонът в България  беше Бог. Строителството е най-лесният начин да изпереш едни мръсни пари", каза още природозащитникът.

"Този път полицейската роля трябва да я поемем ние, защото в противен случай просто няма да се възползваме от средствата, които биха дали страните членки", посочи още той.

Европа вече няма да плаща за корупцията в България, подчерта природозащитникът и допълни: "Например не е морално и етично едно семейство, с няколко земеделски фирми, да получи субсидии от 230 милиона лева за 10 години"

Цялото интервю на Валери Великов с Тома Белев чуйте в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37