Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тома Белев: Европа повече няма да плаща за корупцията в България

Тома Белев
Снимка: БГНЕС

Най-скандалните заменки у нас са тези в района на „Камчийски пясъци”. Всички институции носят отговорност за тези заменки. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” Тома Белев от Асоциацията на парковете. Той припомни, че от Коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони” настояват за развалянето на заменките, които са били определени от Европейската комисия като непозволена държавна помощ. Обект на тези сделки са дюни, върху които е забранено да се строи, напомни Тома Белев.

„Камчийски пясъци е най-големият дюнен комплекс в България и е срамно, че няма кой да се грижи за него. Виждаме какви са резултатите цяло лято заради незаконното къмпингуване - унищожават се дюни. Ясно е, че собственикът не иска да инвестира, защото знае, че никога не може да строи там“, посочи Белев.

Като най-справедливо решение на проблема природозащитниците виждат разтрогване на договорите.  "И така, който с каквото е участвал, да си го вземе", каза Белев.

По думите му проблемите на околната среда никога не са били сред приоритетите на управляващите.

Икономическите интереси са винаги водещите, категоричен е той. Като пресен пример за липсата на воля за запазване на природата на България идва и неприетият мораториум за изсичане на вековните гори. Ние продаваме много евтино най-ценните ни гори – за огрев и целулоза, каза той, с убеждението, че това се прави, за да се облагодетелстват група хора.

Белев засегна и темата за европроектите.

Зеленият пакт на ЕС може да окаже дисциплиниращ ефект, както и Планът за възстановяване и устойчивост, защото няма да могат да се усвояват средства без да се изпълняват споразуменията.

Той обясни и практически какво означава това.

„Програмата за развитие на селските райони се планира сега.  В тази програма задължително трябва да влязат мерките за Натура 2000 от Националната рамка за приоритетни действия по Натура 2000.  Те трябваше да влязат и в предишната финансова програма, но това не стана и съответно нищо от зелените цели не се постигна, но пък големите зърнопроизводители станаха още по-богати. Този път няма да е така. Сега първо трябва да се приеме Националната програма, после тя да се отрази в ресорните програми и тогава парите ще бъдат отключени, каза Белев.

Първо целите, после мерките и накрая средствата, категоричен е той.

"За 30 години е нямало политици, които да са чувствителни на тема опазване на околната среда и Варна е типичен пример за това – със загубата на зелени площи и замърсяването. Членството ни в ЕС определено действа дисциплиниращо", убеден е Белев.

"Ако не бяхме в ЕС, цялото крайбрежие от Дуранкулак до Резово щеше да бъде застроено,  поне до момента ЕС и директивите влияят благоприятно за българската околна среда, но просто Европа не е свикнала да бъде полицай.

"През последните години бетонът в България  беше Бог. Строителството е най-лесният начин да изпереш едни мръсни пари", каза още природозащитникът.

"Този път полицейската роля трябва да я поемем ние, защото в противен случай просто няма да се възползваме от средствата, които биха дали страните членки", посочи още той.

Европа вече няма да плаща за корупцията в България, подчерта природозащитникът и допълни: "Например не е морално и етично едно семейство, с няколко земеделски фирми, да получи субсидии от 230 милиона лева за 10 години"

Цялото интервю на Валери Великов с Тома Белев чуйте в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Методиев: Ваксинирайте се след имунологичен тест

Наличието на антитела след преболедуване не може да бъде поставено наравно с ваксинацията.  Антителата също са добър маркер за прекарана или текуща инфекция, но не могат като единствен тест да бъдат гаранция за решение във връзка с коронавируса. Това коментира пред Радио Варна имунологът проф. Красимир Методиев , преподавател в Медицински..

публикувано на 22.10.21 в 09:25

За добро здраве в студените месеци пулмологът д-р Румяна Малчева препоръчва: Физическа активност, правилно дишане, добър сън, билки

Делта вариантът на COVID-19 засега не се проявява по-различно от предходните варианти по отношение на тежестта на протичане. По-скоро разликите са в бързо разпространение сред нови групи хора, като например децата, казва пулмологът д-р Румяна Малчева. Умерената физическа активност и добър сън и почивка поддържат тонуса ни, а стресът ни прави..

публикувано на 20.10.21 в 10:09

Актрисата Александра Майдавска: За тази професия се изисква стойностен и издръжлив характер

Едно от най-младите лица във варненския Драматичен театър "Стоян Бъчваров" е Александра Майдавска. Завършила НАТФИЗ през 2020 година в първия клас на доц.Пенко Господинов. Първата и роля на професионална цена е Маша в спектакъла „Владимир” от Матяж Зупанчи на режисьора Николай Кенаров. Следват Емилия  в „Отело” на Уилям Шекспир, режисиран от..

публикувано на 19.10.21 в 09:10

"Открий колелото" или защо да караме повече велосипеди в града

Всеки ден, Теодоси Бялков (Тео) изминава с велосипеда си между 8 и 20 км. ( Той е и един от малкото хора, които всяка сутрин слизат до морския бряг във Варна, за да снимат изгрева на слънцето ). Покрай няколкото колелета в семейството му, а и десетките хиляди, които не се използват толкова активно, в средата на лятото се ражда мечтата му..

обновено на 18.10.21 в 09:03

Да се разходим наоколо с фотографа Пламен Михайлов

Поредна изложба в нетрадицонно пространство се откри във Варна. Домакин е популярен магазин за месо в центъра на града. Там фотографът Пламен Михайлов подреди свои творби в черно-бяло, снимани наоколо .   Художникът Димитър Трайчев представя автора така: Всички гледат. Едни виждат, други не. Някои от тези, които виждат, забелязват...

публикувано на 15.10.21 в 10:44
Корабът

Иван Цонев: ИАМА и „Гранична полиция“ трябваше да се качат на "Вера Су" веднага след инцидента

Варненският апелативен съд, най-вероятно, ще гледа на 19 октомври делото, в което капитанът и вторият  помощник-капитан на кораба „Вера Су” ще обжалват постоянните си мерки за неотклонение. Това съобщи в морското предаване на Радио Варна председателят на Българската асоциация на морските капитани Иван Цонев. Той отново напомни, че от асоциацията..

публикувано на 14.10.21 в 09:35

"Изгубени във времето" - дебютен албум на Атанас Кателиев

Атанас Кателиев с дебютен миниалбум, който носи названието „Изгубени във времето“. Победителят в един от големите музикални формати ще го представи за първи път във Варна. Събитието е на 15 октомври от 20 часа в заведение на Морска гара. Там талантливия изпълнител освен новите си неща ще изпее и вече познатите „Вярваш ли ми“ и „Четеш по устните ми“,..

публикувано на 13.10.21 в 09:00