Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът за центъра на Добрич отива в Европейската прокуратура

Община Добрич

Община Добрич ще изпрати до Европейската прокуратура всички събрани документи за проекта по обновяването на централната пешеходна зона на града, завършен през 2011 година. Стойността на извършените строителни дейности в периода от 15 ноември 2010 до 12 септември 2011 година е в размер на над 4 900 000 лева, като изпълнението е финансирано със средства по Оперативната програма „Регионално развитие“. Още при започването на строителството до общината са изпратени редица сигнали, както от професионалните гилдии, така и от обществеността, които се отнасят най-вече до дебелината на полаганите клинкерни плочи и технологията на строителство. Впоследствие е установено, че не е изготвена проектна документация от страна на община Добрич, не е било представено и техническо задание за проектиране. Проектът за ремонта е одобрен и реализиран, без да е проведено преди това обществено обсъждане, не е било поискано и становището на Камарата на архитектите и инженерите в Добрич. Появата на дефекти започва малко след приключването и приемането на строежа, като днес състоянието на централната пешеходна зона е изключително компрометирано, с изтекъл срок на годност и невъзможност за ремонт. 

През 70-те години на миналия век на пешеходната зона в тогавашния Толбухин, днешен Добрич, са поставени т.нар. „жълти плочи“. Те представляват стоманобетонови панели с излята отгоре мозайка, с големина от около 4 кв.м. Монтирани са с помощта на кранове заради голямата им тежест. При посещението на Дипломатическия корпус през 1985 година градът гордо показва голямата си и широка централна улица, с търговски обекти по нея и обновен сграден фонд. Центърът на Добрич години наред носи славата си като един от най-красивите и приветливите в цялата страна.

След повече от 30 години експлоатация местната власт, начело с кмета Детелина Николова, решава да се заеме с неговото цялостно ремонтиране. Именно този ремонт отново остава в историята като един от най-коментираните, но за съжаление този път не защото е уникален, красив, функционален, а защото срещу усвоените близо 5 милиона лева, добричлии получават център, който днес повече прилича на строителна площадка, отколкото на пешеходна зона за разходки.

През последните години усилията са насочени към това да сглобим цялостната картинка около този ремонт, сподели на пресконференция сегашният кмет на община Добрич Йордан Йорданов.

Фактологията е следната: след проведен конкурс за обществена поръчка на 16 септември 2010 година община Добрич сключва договор за ремонт на центъра за сумата от 4 113 200 лв. без ДДС с фирмата „Добрич-градска среда“ ООД, с трима съдружници и капитал от 100 лв. На 14 ноември 2011 година приключват всички строителни дейности и от тази дата започва да тече гаранционният срок от 120 месеца. След години на трудна комуникация с изпълнителя на реконструкцията заради некачествено изпълнение и материали в края на миналата година община Добрич се принуждава да изпрати до фирмата нотариална покана за отстраняване на дефектите по настилката. Оказва се, че тя обаче е с по-кратка гаранция, която е изтекла през 2018 година, разказва зам.-кметът Росица Йорданова.

При по-задълбочена проверка от страна на община Добрич се открива, че дружеството, спечелило обществената поръчка, е създадено специално за тази поръчка и с изтичането на гаранционните срокове по договора неговата дейност е прекратена.

Какво още се установява - през 2006 година проектантски екип прави задание за ремонт на центъра, в което заложената дебелина на клинкерните плочки е от 4 и 6 см. През 2009 година общината се отказва от този проект и входира нов, в който обаче дебелината вече е от 2 и 4 см, без да има техническо задание, както и причина за намаляването на дебелината, информира зам.-кметът по Строителните дейности инж. Пенчо Керванов.

И тъй като прогнозите, че спасението на центъра след подобен ремонт ще е единствено багер, който да го изрине до основи, се случиха, цялата събрана документация по този проект ще бъде изпратена от община Добрич до Европейската прокуратура, която сама да прецени има ли допуснати нарушения и от кого.

Какво ще предприеме по въпроса настоящата местна власт чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Полицейска кола

Временно затвориха пътя преди Белослав, посока Варна

Временно е ограничено движението по пътя преди Белослав, в посока Варна, поради аварирал тежкотоварен автомобил, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут Варна - с. Езерово - общински път - I-2 или през ферибота град Белослав,  Девня - Повеляново по път I-2 или автомагистрала "Хемус".  Движението се регулира..

обновено на 15.07.24 в 14:06

Областният управител: В кметствата да се взимат превантивни мерки заради опасността от пожари

17 предписания издаде областният управител на Варна във връзка с пожарната безопасност в региона. Те са издадени в заповед към кметовете от областта и са насочени към органите по пожарна безопасност, към Териториалните поделения на Държавните горски стопанства и Държавните ловни стопанства. От Областна управа припомнят важните превантивни мерки,..

публикувано на 15.07.24 в 13:50

Годишната инфлация се ускорила до 2,5% през юни

Годишната инфлация се ускорила до 2,5% през юни при 2,3 на сто през май, сочат данните на Националния статистически институт, предаде БНР. За самия юни обаче е регистрирана дефлация от 0,2 % - точно толкова, колкото беше изменението на индекса месец по-рано. Регистриран е минимален ръст на цените при здравните услуги и услугите в сектора на..

публикувано на 15.07.24 в 13:30

Двама загинаха при тежки катастрофи в област Добрич

Тежки пътни инциденти през почивните дни в област Добрич отнеха живота на двама шофьори. Катастрофите са вследствие на загуба на контрол над автомобилите, информират от Областната дирекция на МВР Добрич. Първият инцидент е от 13 юли сутринта. Получено е съобщение за възникнало пътнотранспортно произшествие в град Тервел. На място е установено, че..

публикувано на 15.07.24 в 12:17

Пожарите до Слънчево и във "Владиславово" са овладяни, продължава доизгасянето им

Двата големи пожара - на магистрала "Хемус" до село Слънчево и в район "Владислав Варненчик", са овладяни с добра координация на екипите на пожарната, със съдействието на Военноморските сили, Областна управа и Общината. Това коментира на брифинг във Варна старши комисар Тихомир Тотев - директор на Областната дирекция за противопожарна безопасност..

публикувано на 15.07.24 в 11:48

В Сенокос чакат водата да дойде, в готовност са да затворят пътя Балчик - Добрич

Днес село Сенокос е отново без вода. В изчакване сме преди вземане на решение за протест. Това заяви кметът на балчишкото село Красимир Георгиев, след като от 11 юли са без питейната течност. Вчера местните заплашиха, че ще затворят пътя Балчик – Добрич, както това направиха през февруари 2023-а, за да привлекат вниманието на отговорните институции към..

публикувано на 15.07.24 в 11:20

От днес до 19 юли пръскат срещу кърлежи и комари във Варна

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места във Варна, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15-19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на..

публикувано на 15.07.24 в 10:56