Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Плаващ кран и баржа отиват до заседналия кораб край Камен бряг

Прекратява се операцията по издирването на 48-годишният мъж, изчезнал в морето край Каварна, който е влязъл  с професионално оборудван риболовен кораб, съобщи във Варна Румен Николов - главен директор на главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" в Морска администрация.

"Търсенето, целенасочено, няма да продължи повече. Излъчва се сигнал по Варна радио за наличие за съмнение на човек в морето или по-точно информация за рибарите, намиращи се в море, и за кораби, преминаващи в близост, да засилят вниманието си за това, че може да бъде срещнат плаващ обект. Нямаме информация, освен мястото на джипа, накъде този човек е слязъл, накъде е тръгнал и какви са били неговите последващи действия".

Николов коментира и операцията по изтеглянето на кораба, плаващ под панамски флаг, заседнал край Каварна. Товарът ще бъде прехвърлен и след това ще се предприемат следващите етапи от операцията.

Плаващ кран и баржа отиват до заседналия кораб на Камен бряг тази вечер. Предприети са мерки за организиране на операция, свързана с извеждането му. Обследвано е дъното за дълбочините, които да позволят подхождането на плаващ кран с кофа, за да бъде изгребан товарът, който да бъде прехвърлен на другия плавателен съд, каза още Николов. 

Предстои корабът да бъде вързан за близките скали. С помощта на лодка ще бъдат подадени въжета към брега, за да може при евентуално усилване на вятъра или при освобождаването на товара, той да бъде удържан и изтеглен безопасно.

Операцията може да продължи 2-3 дни, но нe e изключeno и да отнеме повече време заради очакваното влошаване на времето в края на тази седмица и началото на другата. Затова и действията трябва да са максимално бързи, каза още Николов.

Няма опасност от екокатастрофа и разлив на гориво, увери той. Екипажът е в добро физическо състояние. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Задължително "зелен сертификат" и тест преди да се качим на борда на самолета за САЩ

Американските власти обявиха нови правила за влизане с въздушен транспорт в САЩ, считано от 8 ноември 2021 г., като отпадат досегашните териториални ограничения, основани на престоя или преминаването на пътниците през определени държави в последните 14 дни. По информация на посолството ни във Вашингтон всички чуждестранни граждани, които пристигат по..

публикувано на 26.10.21 в 16:12

Транспортният министър: Собственикът е целял "Вера Су" да бъде потопен (Снимки и видео)

Разходите по спасителната операция на заседналия в скалите на Камен бряг кораб "Вера су" ще бъдат възстановени от застрахователя. В противен случай България ще заведе иск. Това заяви транспортният министър Христо Алексиев на брифинг в кораборемонтния завод "Одесос". Той посочи, че действията на корабособственика навеждат към мисълта, че единствената цел е..

публикувано на 26.10.21 в 14:50

Болничните сдружения подкрепиха зелените сертификати

Българската болнична асоциация (ББА), Националното сдружение на частните болници (НСЧБ)и Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ) подкрепят новите противоепидемични мерки , въведени със заповед на министъра на здравеопазването от 19 октомври 2021 г. Това става ясно от декларация на болничните сдружения,..

публикувано на 26.10.21 в 14:43

"Вера Су" вече е във Варна (ВИДЕО)

Товарният кораб "Вера Су" вече е на варненското пристанище. Той е бе изтеглен от трите влекача, които го измъкнаха от скалите на Камен бряг.  Операцията стана възможна, след като плавателният съд беше освободен от последното количество от товара.  Акцията продължи повече от седем часа и в нея се включиха три влекача.  „Вера Су“ измина първите си..

обновено на 26.10.21 в 14:27

Бизнесът организира национален протест срещу мерките

Обединеният български бизнес организира Национален протест срещу мерките, въведени срещу разпространението на COVID-19. „Считаме, че сегашната система за прилагане на „зелените“ сертификати е дискриминационна и освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата такава“,  казват в позицията си организаторите...

публикувано на 26.10.21 в 12:43

При 1000 на 100 000 болни от COVID-19 - локдаун първо за неваксинираните?

Ако Covid заразените в страната достигнат над 1000 на 100 000 души и запълването на леглата за неинтензивни грижи е над 9000, ще се реши за въвеждането на локдаун. Това заяви зам.-министърът ва здравеопазването д-р Александър Златанов пред Нова телевизия. Ако се стигне дотам, ще се започне с частичен локдаун за неваксинираните, предаде БНР...

публикувано на 26.10.21 в 11:47
Николай Денков

Денков: Преболедувалите и ваксинираните ученици няма да се тестват

Учениците, преболедували COVID-19 и тези, които са с поставена ваксина, няма да се тестват на входа на училищата при възстановяването на присъственото обучение. Това заяви по БНТ служебният министър на образованието Николай Денков. Той допълни, че около 4% от големите ученици вече са имунизирани срещу коронавирус. Очаква се децата от пети до седми..

публикувано на 26.10.21 в 10:04