Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненци без винетка до Златни пясъци, летището и няколко села

Седем участъка от републиканската пътна мрежа край Варна остават освободени от винетки, но Общината ще превежда ежегодно средства на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за тяхната поддръжка. Членовете на постоянната комисия по финанси и бюджет към местния парламент одобриха проект на споразумение с държавната агенция, с което Община Варна поема финансов ангажимент относно освободените пътни участъци от заплащане на винетни такси, съобщават от пресслужбата на ОбС-Варна.

В свое писмо от АПИ поставят срок най-късно до 30 септември 2021 г. за отговор относно намеренията на Общината. В него посочват, че при отказ от страна на местната администрация да подпише споразумението, агенцията „няма да възлага дейности по поддържане на пътни участъци, за които не се заплаща винетна такса“.

С решение на Министерския съвет от 28 февруари 2020 г. беше прието за пътни отсечки от републиканската пътна мрежа, попадащи на територията на община Варна, да не се плащат винетни такси. Но разходите, свързани с текущия ремонт и поддържането на пътищата, ще са за сметка на общинския бюджет.

От АПИ са изчислили, че поддръжката на платната за движение на седемте варненски участъка ще струва 337 830 лв. за една календарна година. От тази сума 202 885 лв. са за текущи ремонти, а 134 945 лв. – за зимно поддържане.

Средствата са определени на базата на средногодишните разходи на АПИ за поддръжката на 1 км от платното за движение и на средногодишните разходи на агенцията за зимна поддръжка за 1 км от съответния клас път, се посочва в проекта на споразумението. То ще бъде разгледано и на предстоящото заседание на Общинския съвет.

Пътищата, за които не се плащат винетки, са следните:

- участък от републикански път от I-9 от изхода на град Варна до КК "Златни пясъци" (обръщач след отбивка на пречиствателна станция „Златни пясъци“);

- участък от републикански път I-2 (пътят за село Тополи) - от изхода на град Варна до кръстовището с пътя за новите гробища;

- участък от републикански път III-2008 – продължението на ул. „Девня“ в посока село Казашко;

- участък от републикански път III -9004 - пътят за село Константиново и за Звездица;

- участък от републикански път III - 902 -  от изхода на град Варна до разклона на с.о. Добрева чешма (пътят за село Кичево);

- участък от АМ "Хемус" - от изхода на град Варна до пътен възел "Летище“

- участък от път I - 9 /продължението на бул. „Св. св. Кирил и Методий“/ от края на кв. „Аспарухово“ до разклона за местност Кантара


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-високи стипендии за студентите за участие в практики

По-високи стипендии ще получават студентите при провеждане на студентска практика. Това реши правителството, като прие промяна на Постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации, предаде БГНЕС. Размерът на стипендията при провеждане на..

публикувано на 02.10.24 в 18:12
Централен плаж Варна

По-малко немски туристи тази година, през юни цени на билети като до Канкун

Във Варна се отчита 25% спад на туристите от немския пазар. Един от факторите, повлияли за това, е фалитът на третия по големина туроператор в Европа FTI, което ни носи 20 000 потенциални посетители по-малко. Основна причина за резултата обаче липсата на изгодни чартърни полети и високите цени на еднопосочните билети. Това каза Иван Грошев,..

публикувано на 02.10.24 в 17:30

Наплив от гръцки студенти в Морско училище във Варна

Напливът от гръцки студенти към Военноморското училище във Варна продължава да е голям. 350 младежи от южната ни съседка се обучават в морски специалности във Варна. Това каза зам.-ректорът по чуждоезиково обучение в ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" кап. I ранг доц. д-р Николай Великов. Той припомни, че интересът им се засилва с всяка изминала година от началото..

публикувано на 02.10.24 в 15:05
Атанас Илков

Министър Атанас Илков: Няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти, съобщава БНР...

публикувано на 02.10.24 в 14:33

Всеки четвърти българин тегли бързи кредити

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), предаде БНР . "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 14:19

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна полицейски автомобил на главен булевард в Добрич

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна автомобил на пътна полиция на главен булевард в Добрич. При инцидента няма пострадали. Автомобил с 45-годишен водач е ударил патрулка на булевард "3 март", информират от ОД на МВР- Добрич. Инцидентът е станал около 22:40 на 1 октомври. Катастрофиралият автомобил се е движил с несъобразена скорост, губи..

публикувано на 02.10.24 в 14:13

Президентът свиква извънредно КСНС заради войната в Близкия Изток

На 4 октомври, петък, държавният глава Румен Радев свиква от 10.00 часа в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“, съобщиха от прессекретариата..

публикувано на 02.10.24 в 12:10