Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненци без винетка до Златни пясъци, летището и няколко села

Седем участъка от републиканската пътна мрежа край Варна остават освободени от винетки, но Общината ще превежда ежегодно средства на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за тяхната поддръжка. Членовете на постоянната комисия по финанси и бюджет към местния парламент одобриха проект на споразумение с държавната агенция, с което Община Варна поема финансов ангажимент относно освободените пътни участъци от заплащане на винетни такси, съобщават от пресслужбата на ОбС-Варна.

В свое писмо от АПИ поставят срок най-късно до 30 септември 2021 г. за отговор относно намеренията на Общината. В него посочват, че при отказ от страна на местната администрация да подпише споразумението, агенцията „няма да възлага дейности по поддържане на пътни участъци, за които не се заплаща винетна такса“.

С решение на Министерския съвет от 28 февруари 2020 г. беше прието за пътни отсечки от републиканската пътна мрежа, попадащи на територията на община Варна, да не се плащат винетни такси. Но разходите, свързани с текущия ремонт и поддържането на пътищата, ще са за сметка на общинския бюджет.

От АПИ са изчислили, че поддръжката на платната за движение на седемте варненски участъка ще струва 337 830 лв. за една календарна година. От тази сума 202 885 лв. са за текущи ремонти, а 134 945 лв. – за зимно поддържане.

Средствата са определени на базата на средногодишните разходи на АПИ за поддръжката на 1 км от платното за движение и на средногодишните разходи на агенцията за зимна поддръжка за 1 км от съответния клас път, се посочва в проекта на споразумението. То ще бъде разгледано и на предстоящото заседание на Общинския съвет.

Пътищата, за които не се плащат винетки, са следните:

- участък от републикански път от I-9 от изхода на град Варна до КК "Златни пясъци" (обръщач след отбивка на пречиствателна станция „Златни пясъци“);

- участък от републикански път I-2 (пътят за село Тополи) - от изхода на град Варна до кръстовището с пътя за новите гробища;

- участък от републикански път III-2008 – продължението на ул. „Девня“ в посока село Казашко;

- участък от републикански път III -9004 - пътят за село Константиново и за Звездица;

- участък от републикански път III - 902 -  от изхода на град Варна до разклона на с.о. Добрева чешма (пътят за село Кичево);

- участък от АМ "Хемус" - от изхода на град Варна до пътен възел "Летище“

- участък от път I - 9 /продължението на бул. „Св. св. Кирил и Методий“/ от края на кв. „Аспарухово“ до разклона за местност Кантара


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна изтеглянето на "Вера Су" (Снимки и Видео)

Към 23 часа в събота започна операцията по изваждане на заседналия в скалите на Камен бряг товарен кораб "Вера Су". Първоначално плавателният съд бе теглен от влекачите "Тича"и "Кастор", но след час се включи още един.  Акцията започна с фалстарт - едно от въжетата се скъса, но бъзро беше сменено. Припомняме,  в събота над 1 000 кубически метра от..

обновено на 24.10.21 в 01:29

Нов "Делта плюс" вариант на COVID

Новият мутирал вариант на COVID-19 може да е по-заразен, смятат експерти във Великобритания, съобщава Би Би Си, цитирана от Нова нюз. Британските здравни власти сложиха „Делта плюс” „под наблюдение”, въпреки че за момента няма данни болестта да протича по-тежко. Според учените съществуващите ваксини би трябвало да защитават хората и от..

публикувано на 23.10.21 в 18:05

Огромна липса на квалифицирани кадри в Германия засяга вече над 70 професии

В Германия има огромна липса на квалифицирани кадри, като от нея са засегнати вече над 70 професии. Това съобщи директорът на Агенцията по заетостта в страната, цитиран от  БНР . Най-тежко засегнат е браншът с превозите заради липсата на шофьори на тежкотоварни камиони. В Германия липсват 1,2 милиона квалифицирани кадри и ситуацията в много..

публикувано на 23.10.21 в 17:05

Изнесени ваксинационни пунктове през почивните дни в цялата страна

Изнесени ваксинационни пунктове ще работят на редица места в страната и през тази събота и неделя, съобщават от Министерство на здравеопазването. Варна: На 23.10 (събота) и 24.10 (неделя) изнесени ваксинационни пунктове ще бъдат разположени на територията на магазини "Технополис Варна 2" (бул. "Цар Освободител" №267) и „Метро“ (ул. „Атанас Москов“..

публикувано на 23.10.21 в 16:47

Огнище на ковид в Българево

Епидемичен взрив от заразени с Ковид-19 е регистриран в социална услуга в село Българево, община Каварна, информират от РЗИ. Заболелите и контактните потребители са изолирани, като след изследване е установени, че сред персонала няма положителни лица за коронавирусната инфекция. Заболеваемостта в област Добрич вече е от 566 на 100 000..

публикувано на 23.10.21 в 16:37
Разтоварването на кораба „Вера Су“ край Камен бряг

МОСВ: Концентрацията на азот амониев край „Vera Su“ е 3 пъти над тренда, наблюдаван преди седмица

Анализирани са резултатите от изпитване на водните проби от 20 и 21 октомври, взети от брегови пункт на 60 м. южно от заседналия кораб “Vera Su” и от пункт непосредствено до носа на кораба, съобщиха от МОСВ.  Анализът на данните показва почти двойно понижение на стойностите на наблюдаваните показатели в двата пункта спрямо предходните, което може да се..

публикувано на 23.10.21 в 16:33

Сицилианският вулкан Етна отново изхвърли лава и пепел

Вулканът Етна на италианския остров Сицилия изригна отново след година на висока вулканична активност, предаде ДПА. Агенцията се позовава на съобщение на италианския Национален институт по геофизика и вулканология. На разпространени кадри се вижда как от югоизточната страна на кратера се стича лава и пепел, а високо в небето се издига гъст стълб..

публикувано на 23.10.21 в 16:20