Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МО за падналия МиГ-29: Свършихме всичко, прокуратурата продължава да разследва

Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната и служба „Военна полиция“ свършиха всичко, което е под наша юрисдикция. Не беше лесно, особено изваждането от морското дъно на черната кутия. Всички решения бяха правилни, за това сега разполагаме с факти. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов за катастрофата с българския МиГ-29, при който трагично загина подполковник Валентин Терзиев, предаде  БГНЕС.

Действахме в условия на максимална прозрачност, увери военният министър и припомни, че са разчетени всички данни, включително от радарите в района на учението, както и на черната кутия на самолета, извадена от дъното на Черно море.

„Свършихме си работата, но подполковник Валентин Терзиев не може да бъде върнат сред живите. Той загина в изпълнение на военния си дълг след успешно изпълнение на бойна задача“, каза още Георги Панайотов и подчерта, че работата на прокуратурата продължава.

На брифинга в МО присъстваше и съпругата на майор Терзиев – Димитрина Попова. Тя имаше възможност да задава директни въпроси на участниците в разследването, от които поиска да знае как така се е стигнало до инцидента без техническа неизправност и без пилотска грешка, а доклада е като главна причина е вписана „загуба на пространствена ориентация“.

Би било пилотска грешка, ако пилотът осъзнава в каква ситуация е, но не е предприел действия, обясниха и от Министерството на отбраната. Според разследващите до последно пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира.

В пресконференцията участваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров, представители на 3-та авиационна база „Граф Игнатиево“ и на Дирекция „Правно-нормативна дейност в отбраната“. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН хвана десетки хиляди фиктивни почивки на ученици

През последните 4 месеца поредица от проверки показа наличието на десетки хиляди фиктивни почивки на ученици. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков. Денков добави, че за тях са платени 8 млн. лева.  Няма нито документи, нито регистрации за почти 8 млн. лв., платени от Министерството на образованието и науката (МОН) за..

публикувано на 18.10.21 в 10:16

Ремонт затруднява движението по пътя Варна-Кичево

Ремонт на асфалтовата настилка затруднява движението по пътя между Варна и село Кичево , видя репортер на "Радио Варна".  Ремонтните дейности започват след Картинг писта "Варна". Участъкът е сигнализиран с пътни знаци.  Шофирайте внимателно! 

публикувано на 18.10.21 в 10:08
Стойчо Кацаров

Кацаров: На този етап вечерен час и локдаун не се налагат

Ситуацията е много сериозна, много напрегната. Нарастващият брой на новите случаи и запълнените интензивни легла налага да се въведат допълнителни ограничителни мерки. Това каза по БНТ служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той обясни, че днес следобед е насрочил срещи с експертния съвет към МЗ, с директори на болници и РЗИ-та и..

публикувано на 18.10.21 в 09:50

От МОСВ за "Вера Су": На този етап няма замърсяване

На този етап не можем да говорим за замърсяване на водите на Черно море , въпреки завишените нива на азотни съединения, заяви по БНТ, заместник-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров. "Експертите направиха доста сериозен мониторинг, дори от пунктове, от които не очакваме разсипване на товара на кораба "Вера Су". 3 пъти в момента е..

публикувано на 18.10.21 в 09:40

Ново затягане на мерките обсъждат днес

Ново затягане на противоепидемичните мерки ще бъде обсъждано и предложено днес от Експертният съвет по епидемиология към здравното министерство. Предложението е да бъде въведен зелен сертификат или изследване с бърз антигенен тест, или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС за посещение на обществени места, или да бъдат..

публикувано на 18.10.21 в 08:41

Европейски ден за борба с трафика на хора

На 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора ще бъде представен вторият етап от кампанията на ГДБОП и Националната комисия за борба с трафика на хора, която се провежда под наслов „Не залагай съдбата си на карта”. Целта на кампанията е повишаване на..

публикувано на 18.10.21 в 06:52

Адреси без ток на 18 октомври

В периода  04.10.2021 - 18.10.2021 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Велчова завера, ул. Кап. Дядо Никола, ул. Крайезерна № 49, 50, ул. Мануш Войвода, ул. Наум от № 43, до № 98, ул. Панайот Хитов от..

публикувано на 18.10.21 в 05:53