В предаването "На село" ви водим към лозовите масиви на аксаковското село Генерал Кантарджиево. Потегляме от Варна за Балчик през Кичево и след 20 километра, преди табелата на селото, отбиваме вдясно. Там е най-активното време - септемврийско време за прибиране на реколтата от грозде. Идеалният момент за гроздобер настъпва, когато лозар и винар вярват, че гроздето има качествата, от които имат нужда, за да създадат желаното вино. Тази година е добра година, според главния технолог на винарната Тихомир Трифонов:
"Реколтата е по-добра от всяка друга година досега. Реколтата е от 600 до 900 килограма от декар, в зависимост от сорта грозде. От един килограм грозде може да се получи най-много 550 - 600 милилитра вино."
"Масивите ни са от порядъка на 450 декара, което не е достатъчно за промишлено производство, но е много повече от едно домашно производство", разказва Трифонов. В лозята виреят познатите интернационални сортове грозде, както и два български - варненски мискет и врачански мискет. Има и три сорта червено грозде, но те се използват само за производство на "розе". Причината е в слабото слънцегреене и ниските температури, които не са предпоставка за образуване на необходимото за червено вино високо съдържание от багрилни компоненти.
Съвременният пазар на вино е свръхконкурентен. Невъзможно е една изба да се наложи на пазара, особено ако е от т.нар. нови производители. Винарната произвежда около 200 хиляди бутилки годишно от 12 асортимента. Продават се основно на вътрешния пазар. Има единични заявки от хора от Западна Европа, които са били на почивка у нас, харесали са вината и си позволяват доставка на два-три кашона или няколко палета вино за домашна употреба.
"Курортните комплекси също не са наш таргет, тъй като там се пият основно вина тип олинклузив, които са възможно най-ниската ценова категория. Разчитаме единствено на търговията в супермаркети, специализирани магазини и ресторанти."
След като се преработи гроздето, постъпва за една нощ в хладилна камера, където температурата се редуцира до 10 градуса. На следващия ден се преработва като се сортира ръчно. След това минава през машина, която отделя чепката от зърната и леко смачква зърната. После постъпва в съдовете или в климатична преса за ферментация. Пътят се разделя на две - за бели вина ферментира само сокът, за да се получат фини и елегантни вина, а за червените вина ферментацията е с ципата, където се крият танините и багрилната материя.
В лабораторията се провеждат анализи като контрол на алкохол, на серниста киселина и на киселинно съдържание. Правят се тестове за това как ще изглежда виното след два-три месеца. Утайката е естествен продукт - или белтъчна материя от самото грозде, или е материя на соли на винената киселина, паднали на дъното на бутилката във вид на кристалчета захар. Задачата на лаборантите е да не допускат такива елементи в бутилката на клиента. От това, обаче виното губи качества, обяснява Тихомир Трифонов.
Под земята се намира помещението с около 270 дъбови бъчви, произведени във Франция. Всяка от тях е с вместимост около 225 литра. През цялата година се поддържа сравнително ниска температура. През зимата, колкото и да е студено, температурата не пада под 12 градуса, а лятото, колкото и да е горещо, над 19 градуса не се вдига. От всички бели вина, които се произвеждат във винарната, само "Шардоне" съзрява в бъчви за период от 4 до 6 месеца. От червените вина в бъчва съзряват само онези, които са предназначени за бутилиране.
Кандидатстудентска борса – Варна 2024 ще се проведе на 19 март (петък) от 10 до 16 часа в Юнашкия салон. Във форума ще участват всички шест висши училища в града - Висше военноморско училище „Никола Й. Вапцаров", Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, Технически университет,..
С цветя пред паметника на Иван Церов, водосвет на Сцена Филиал, спектакъла "Клетка за пеперуди" и ценни дарения на Калия Йорданова от 4 скулптурни портрета на видни варненски актьори, дело на нейния баща Христо Йорданов, Драматичният театър "Стоян Бъчваров" ще отбележи своята 104-та годишнина. На 12 март 2025 г. се навършват 104 години от..
Днес вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Българския щанд на Лондонския панаир на книгата. За втора поредна година България участва в авторитетния форум, който е вторият по мащаби след книжното изложение в Ню Йорк. Българският щанд, който по покана на Българския културен институт в Лондон, се провежда под патронажа на вицепрезидента, ще представи..
Преди седмица ви обещах кратка справка за България, без претенции за представителност, направена с усмивка, каквато се изписва по лицата на хората, когато се надсмиват над себе си. България. Тук се раждаме експерти. Всички разбираме от абсолютно всичко. Е, понякога имаме пропуски точно в нещото, с което главно се занимаваме, но не може всичко..
Ученици от Първа езикова гимназия във Варна и тяхната преподавателка Нели Димова се срещнаха с представители на еврейската общност в синагогата по повод отбелязването на 82-годишнината от спасяването на българските евреи. Председателят на организацията на евреите в морската столица Олег Калдерон посочи, че младите хора трябва да знаят фактите от..
На 10 март Православната църква чества паметта на светите мъченици Кодрат Никомидийски и Галина, загинали мъченически за Христа, заедно с други християни, пострадали в Никомидия и Коринт през III век. В царуването на император Деций Траян (249–251 г.) било предприето гонение против християнската вяра. Много християни били доведени в гр. Коринт и там..
На 10 март се отбелязва спасяването на българските евреи и се чества паметта на жертвите от Холокоста и на престъпленията срещу човечеството. С Решение 105 на правителството от 19 февруари 2003 г. е избрана датата 10 март, заради така наречената „Кюстендилска акция“ от 1943 г. Тогава с помощта на политици и общественици от Кюстендил и на български..