Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Генерал Кантарджиево - лозовият оазис на Североизтока

В предаването "На село" ви водим към лозовите масиви на аксаковското село Генерал Кантарджиево. Потегляме от Варна за Балчик през Кичево и след 20 километра,  преди табелата на селото, отбиваме вдясно. Там е най-активното време - септемврийско време за прибиране на реколтата от грозде. Идеалният момент за гроздобер настъпва, когато лозар и винар вярват, че гроздето има качествата, от които имат нужда, за да създадат желаното вино. Тази година е добра година, според главния технолог на винарната Тихомир Трифонов:

"Реколтата е по-добра от всяка друга година досега. Реколтата е от 600 до 900 килограма от декар, в зависимост от сорта грозде. От един килограм грозде може да се получи най-много 550 - 600 милилитра вино."




"Масивите ни са от порядъка на 450 декара, което не е достатъчно за промишлено производство, но е много повече от едно домашно производство", разказва Трифонов.  В лозята виреят познатите интернационални сортове грозде, както и два български - варненски мискет и врачански мискет. Има и три сорта червено грозде, но те се използват само за производство на "розе". Причината е в слабото слънцегреене и ниските температури, които не са предпоставка за образуване на необходимото за червено вино високо съдържание от багрилни компоненти.


Съвременният пазар на вино е свръхконкурентен.  Невъзможно е една изба да се наложи на пазара, особено ако е от т.нар. нови производители. Винарната произвежда около 200 хиляди бутилки годишно от 12 асортимента. Продават се основно на вътрешния пазар. Има единични заявки от хора от Западна Европа, които са били на почивка у нас, харесали са вината и си позволяват доставка на два-три кашона или няколко палета вино за домашна употреба.

"Курортните комплекси също не са наш таргет, тъй като там се пият основно вина тип олинклузив, които са възможно най-ниската ценова категория. Разчитаме единствено на търговията в супермаркети, специализирани магазини и ресторанти."





След като се преработи гроздето, постъпва за една нощ в хладилна камера, където температурата се редуцира до 10 градуса. На следващия ден се преработва като се сортира ръчно. След това минава през машина, която отделя чепката от зърната и леко смачква зърната. После постъпва в съдовете или в климатична преса за ферментация. Пътят се разделя на две - за бели вина ферментира само сокът, за да се получат фини и елегантни вина, а за червените вина ферментацията е с ципата, където се крият танините и багрилната материя.






В лабораторията се провеждат анализи като контрол на алкохол, на серниста киселина и на киселинно съдържание. Правят се тестове за това как ще изглежда виното след два-три месеца.  Утайката е естествен продукт - или белтъчна материя от самото грозде, или е материя на соли на винената киселина, паднали на дъното на бутилката във вид на кристалчета захар. Задачата на лаборантите е да не допускат такива елементи в бутилката на клиента. От това, обаче виното губи качества, обяснява Тихомир Трифонов. 





Под земята се намира помещението с около 270 дъбови бъчви, произведени във Франция. Всяка от тях е с вместимост около 225 литра. През цялата година се поддържа сравнително ниска температура. През зимата, колкото и да е студено, температурата не пада под 12 градуса, а лятото, колкото и да е горещо, над 19 градуса не се вдига. От всички бели вина, които се произвеждат във винарната, само "Шардоне" съзрява в бъчви за период от 4 до 6 месеца. От червените вина в бъчва съзряват само онези, които са предназначени за бутилиране.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По празниците хапвайте от всичко по малко

По време на Коледно-новогодишните празници се увеличават пациентите на  д-р Албена Кирова. Повечето са преяли и препили, тогава се обаждат  жлъчки и стомаси: "Човек трябва да си контролира храненето като вид храна и като количество. Хората, които са постили, в никакъв случай не бива да се нахвърлят на храната, трябва да ядат от всичко по..

публикувано на 25.12.24 в 16:30

Хлеботерапевт: Месим, за да се смесим

През 14-те години, през които Росица Проданова работи като сертифициран хлеботерапевт, е научила, че за хубав хляб винаги е нужно добро настроение: "Дори и без мая, хлябът тогава става душишка. Хлябът събира всички съставки - вода, огън, брашно. Рисуването върху брашно създава нашата нова приказка. Трябва да притихнем, за да излезе мисълта на душата."..

публикувано на 25.12.24 в 14:20

Момченца са първите коледни бебета във Варна

Няколко бебета изплакаха до обед във варненските болници. Първото "коледно" момченце се е родило днес в АГ болницата в 7.45 ч. с класическите мерки 3200 гр. и 50 см. Детето е родено по естествен път, посочиха от лечебницата. От началото на годината там са родени  1 850 деца. Няколко часа по-късно - около 10 ч., момче се роди и в родилното отделение на..

публикувано на 25.12.24 в 13:29

Коледни богослужения за празниците във Варна

Божествена света Литургия в църквата „Свети Атанасий" - старият митрополитски храм на града, беше отслужена днес във Варна от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и предстоятелят - иконом Дончо Александров, заедно със свещеници от енорията.  Сред причестените от митрополит Йоан миряни бяха вицеадмирал Митко Петев, както и Кристиан  Димитров –..

публикувано на 25.12.24 в 12:58

Малкият Галин разчита на "Българската Коледа"

Повече от 20 години благотворитeлната инициатива „Българската Коледа“ помага за подобряване на грижата за децата с тежки заболявания, състояния и увреждания. В двадесет и второто издание призивът е „Да дарим надежда на дете в беда“ чрез осигуряване на съвременна високотехнологична апаратура за ранна диагностика и съвременно лечение.  Даниела..

публикувано на 25.12.24 в 11:10

За смисъла на коледните картички

Всяка година Венета Николова от Варна подарява свои картички на близки и приятели. Рисува ги лично, по вдъхновение, при това всяка е различна от останалите. Любовта към рисуването Венета открива още като дете, но днес рисува, за да радва хората около себе си, а и с благотворителна цел.  Въпреки че все по-рядко си разменяме коледни картички..

публикувано на 25.12.24 в 10:28

Как се отбелязва Рождество Христово

Рождество Христово или Коледа е един от най-важните християнски празници в България, който се отбелязва с дълбока почит и много традиции, съчетаващи религиозни и народни обичаи. Празникът започва с Бъдни вечер (24 декември), когато се събират семействата, за да отбележат началото на празниците и да спазват редица обреди.  На Бъдни вечер българите се..

обновено на 25.12.24 в 10:14