Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Генерал Кантарджиево - лозовият оазис на Североизтока

В предаването "На село" ви водим към лозовите масиви на аксаковското село Генерал Кантарджиево. Потегляме от Варна за Балчик през Кичево и след 20 километра,  преди табелата на селото, отбиваме вдясно. Там е най-активното време - септемврийско време за прибиране на реколтата от грозде. Идеалният момент за гроздобер настъпва, когато лозар и винар вярват, че гроздето има качествата, от които имат нужда, за да създадат желаното вино. Тази година е добра година, според главния технолог на винарната Тихомир Трифонов:

"Реколтата е по-добра от всяка друга година досега. Реколтата е от 600 до 900 килограма от декар, в зависимост от сорта грозде. От един килограм грозде може да се получи най-много 550 - 600 милилитра вино."
"Масивите ни са от порядъка на 450 декара, което не е достатъчно за промишлено производство, но е много повече от едно домашно производство", разказва Трифонов.  В лозята виреят познатите интернационални сортове грозде, както и два български - варненски мискет и врачански мискет. Има и три сорта червено грозде, но те се използват само за производство на "розе". Причината е в слабото слънцегреене и ниските температури, които не са предпоставка за образуване на необходимото за червено вино високо съдържание от багрилни компоненти.


Съвременният пазар на вино е свръхконкурентен.  Невъзможно е една изба да се наложи на пазара, особено ако е от т.нар. нови производители. Винарната произвежда около 200 хиляди бутилки годишно от 12 асортимента. Продават се основно на вътрешния пазар. Има единични заявки от хора от Западна Европа, които са били на почивка у нас, харесали са вината и си позволяват доставка на два-три кашона или няколко палета вино за домашна употреба.

"Курортните комплекси също не са наш таргет, тъй като там се пият основно вина тип олинклузив, които са възможно най-ниската ценова категория. Разчитаме единствено на търговията в супермаркети, специализирани магазини и ресторанти."

След като се преработи гроздето, постъпва за една нощ в хладилна камера, където температурата се редуцира до 10 градуса. На следващия ден се преработва като се сортира ръчно. След това минава през машина, която отделя чепката от зърната и леко смачква зърната. После постъпва в съдовете или в климатична преса за ферментация. Пътят се разделя на две - за бели вина ферментира само сокът, за да се получат фини и елегантни вина, а за червените вина ферментацията е с ципата, където се крият танините и багрилната материя.


В лабораторията се провеждат анализи като контрол на алкохол, на серниста киселина и на киселинно съдържание. Правят се тестове за това как ще изглежда виното след два-три месеца.  Утайката е естествен продукт - или белтъчна материя от самото грозде, или е материя на соли на винената киселина, паднали на дъното на бутилката във вид на кристалчета захар. Задачата на лаборантите е да не допускат такива елементи в бутилката на клиента. От това, обаче виното губи качества, обяснява Тихомир Трифонов. 

Под земята се намира помещението с около 270 дъбови бъчви, произведени във Франция. Всяка от тях е с вместимост около 225 литра. През цялата година се поддържа сравнително ниска температура. През зимата, колкото и да е студено, температурата не пада под 12 градуса, а лятото, колкото и да е горещо, над 19 градуса не се вдига. От всички бели вина, които се произвеждат във винарната, само "Шардоне" съзрява в бъчви за период от 4 до 6 месеца. От червените вина в бъчва съзряват само онези, които са предназначени за бутилиране.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Специална оферта за "Вера Су"

Акцията по разтоварването на заседналия край местността “Яйлата“ кораб “Вера Су“ продължава и днес. Целта е корабът да бъде максимално олекотен, след което да се направи пореден опит за неговото изтегляне от скалите. Пореден опит! Все още няма яснота по отношение на решението на турския собственик какви са намеренията му за кораба, след..

публикувано на 25.10.21 в 11:28
зимни гуми

Колко ще ни струват зимните гуми тази година?

Зимата наближава и е време шофьорите да сложат зимните гуми на своите автомобили. Тъй като в  последните месеци в България се наблюдава сериозно повишение на цените на всички видове стоки и услуги, идва и въпросът дали и смяната на гумите ще ни излезе по-скъпо ако трябва да купуваме нови гуми? Проверка на "Радио Варна"  в големите търговски вериги..

публикувано на 25.10.21 в 08:26

Доколко готови сме за Черния петък и Коледните пазарувания

За какво да внимаваме по време на кампаниите около Черния петък или Коледните пазарувания? Оказва се в България, за него обикновено са по-готови потребителите. Защо обясняват копирайтърът Любомир Любомиров и серийният предприемач Николай Петканов. Потребителските нагласи като цяло са положителни и хората свързват края на годината с..

обновено на 25.10.21 в 06:37

Отбелязваме 24 октомври – Световния ден за борба с полиомиелита

Всяка година на 24 октомври отбелязваме Световния ден за борба с полиомиелита и дългогодишните усилия на к ампания, подета от Ротари Интернешънъл като илюстрация как една общност на приятели успява да спаси близо 3 млрд. деца от една осакатяваща болест. Близо 70 години след поставянето на първата полиоваксина в света – през март 1953 г.,..

публикувано на 24.10.21 в 13:44

Следващата неделя местим стрелките с час назад

В неделя, 31 октомври, ще преместим стрелката на часовника отново, за да преминем към зимното часово време. В България ще преместим стрелките с един час назад в неделя, на 31 октомври, в 4:00 часа през нощта, тоест от 4:00 часа ще стане 3:00 часа. Въпреки че Европейската комисия преди три години предложи да се премахне сезонната смяна на..

публикувано на 24.10.21 в 08:16

"Атракцията" Vera Su отново привлече хората, въпреки забраната

Множество любопитни хора са в района на Яйлата и днес, за да видят отблизо заседналия вече около месец кораб "Vera Su". Това съобщи фоторепортерът на Радио Варна Румен Сарандев.  Припомняме, че Община Каварна обяви частично бедствено положение на 30 септември заради заседналия кораб в района на Камен бряг. Това стана със заповед на кмета Елена..

публикувано на 23.10.21 в 17:12

Благотворителен базар за бъбречна трансплантация

И през днешния почивен ден пред Фестивалния комплекс във Варна се провежда благотворителен базар. Средствата, събрани от продажбата на книги, ще са за Кристина Генчева. Жената е майка на две малки деца. Чуйте още от разговора на Кристина Генчева и Ваня Славова: Кристина споделя: "По време на втората ми бременност имах бъбречни проблеми...

публикувано на 23.10.21 в 12:59