Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Генерал Кантарджиево - лозовият оазис на Североизтока

В предаването "На село" ви водим към лозовите масиви на аксаковското село Генерал Кантарджиево. Потегляме от Варна за Балчик през Кичево и след 20 километра,  преди табелата на селото, отбиваме вдясно. Там е най-активното време - септемврийско време за прибиране на реколтата от грозде. Идеалният момент за гроздобер настъпва, когато лозар и винар вярват, че гроздето има качествата, от които имат нужда, за да създадат желаното вино. Тази година е добра година, според главния технолог на винарната Тихомир Трифонов:

"Реколтата е по-добра от всяка друга година досега. Реколтата е от 600 до 900 килограма от декар, в зависимост от сорта грозде. От един килограм грозде може да се получи най-много 550 - 600 милилитра вино."




"Масивите ни са от порядъка на 450 декара, което не е достатъчно за промишлено производство, но е много повече от едно домашно производство", разказва Трифонов.  В лозята виреят познатите интернационални сортове грозде, както и два български - варненски мискет и врачански мискет. Има и три сорта червено грозде, но те се използват само за производство на "розе". Причината е в слабото слънцегреене и ниските температури, които не са предпоставка за образуване на необходимото за червено вино високо съдържание от багрилни компоненти.


Съвременният пазар на вино е свръхконкурентен.  Невъзможно е една изба да се наложи на пазара, особено ако е от т.нар. нови производители. Винарната произвежда около 200 хиляди бутилки годишно от 12 асортимента. Продават се основно на вътрешния пазар. Има единични заявки от хора от Западна Европа, които са били на почивка у нас, харесали са вината и си позволяват доставка на два-три кашона или няколко палета вино за домашна употреба.

"Курортните комплекси също не са наш таргет, тъй като там се пият основно вина тип олинклузив, които са възможно най-ниската ценова категория. Разчитаме единствено на търговията в супермаркети, специализирани магазини и ресторанти."





След като се преработи гроздето, постъпва за една нощ в хладилна камера, където температурата се редуцира до 10 градуса. На следващия ден се преработва като се сортира ръчно. След това минава през машина, която отделя чепката от зърната и леко смачква зърната. После постъпва в съдовете или в климатична преса за ферментация. Пътят се разделя на две - за бели вина ферментира само сокът, за да се получат фини и елегантни вина, а за червените вина ферментацията е с ципата, където се крият танините и багрилната материя.






В лабораторията се провеждат анализи като контрол на алкохол, на серниста киселина и на киселинно съдържание. Правят се тестове за това как ще изглежда виното след два-три месеца.  Утайката е естествен продукт - или белтъчна материя от самото грозде, или е материя на соли на винената киселина, паднали на дъното на бутилката във вид на кристалчета захар. Задачата на лаборантите е да не допускат такива елементи в бутилката на клиента. От това, обаче виното губи качества, обяснява Тихомир Трифонов. 





Под земята се намира помещението с около 270 дъбови бъчви, произведени във Франция. Всяка от тях е с вместимост около 225 литра. През цялата година се поддържа сравнително ниска температура. През зимата, колкото и да е студено, температурата не пада под 12 градуса, а лятото, колкото и да е горещо, над 19 градуса не се вдига. От всички бели вина, които се произвеждат във винарната, само "Шардоне" съзрява в бъчви за период от 4 до 6 месеца. От червените вина в бъчва съзряват само онези, които са предназначени за бутилиране.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 2 100 нови пациенти в Онкологията във Варна през 2024-та

2 135 са новорегистрираните пациенти през изминалата година в Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания  "Д-р Марко А. Марков" във Варна.  Анализите на последните четири години показват, че цифрата е относително константна и това е добрата новина. „Лошата“ е, че все още не се наблюдава тенденция на намаляване на този..

публикувано на 04.02.25 в 11:20

Каварна отбелязва 147 години от освобождението на града

Общоградско поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Каварненското въстание ще се състоят от 10 часа днес в Каварна.  Монументалният символ "Защитата на Каварна" е дело на архитекта Иван Митраков, а скулптор е Ради Ангелов.  Строителството му започва през далечната 1976 година и се открива по повод 100 години от избухването на..

публикувано на 04.02.25 в 08:33

Председателят на ДКСБТ: Не е нужно да правиш бунт, а да се информираш за цените

На Балканите започна бойкот на големите вериги магазини. Протестът е срещу високите цени и ниския стандарт на живот в Северна Македония, Черна гора, Хърватия и Босна и Херцеговина. Следващата държава, в която гражданите се организират да не купуват нищо на 10 февруари, е Косово. Какво се случва с цените в България и има ли нагласи..

публикувано на 04.02.25 в 08:15

Община Варна обяви конкурс за старши юрисконсулт

Община Варна обяви конкурс за старши юрисконсулт към дирекция „Правно-нормативно обслужване“. Минималните и специфични изисквания към кандидатите за заемане на длъжността са: степен на завършено образование – магистър в професионална област право. Необходим е още 1 година професионален опит или придобит ранг IV младши.  Конкурсът за заемане на..

публикувано на 03.02.25 в 19:39

Лесна работа: И торта с моркови

Бих казала, че днешният ден е много приятен, въпреки народните вярвания, че Зимният Симеон е един от най-лошите дни. Какво толкова може да се обърка? Да не чуете алармата. Да закъснеете за работа. Да разясните на шефа защо все на вас се случват подобни неща. Първото кафе да е като деня – горчиво и пълно с неосъществени планове. В порива си да..

публикувано на 03.02.25 в 17:00

Липсата на велопаркинги във Варна – резултат от лошо управление?

Част от велопаркингите, които бяха изградени във Варна по проект „MOBISEC - мобилни инициативи за устойчиви европейски общности" на Черноморската Регионална Агенция за Развитие на Енергията, са демонтирани, установи проверка на Радио Варна.  Става дума за четири от тях, разположени до Двореца на културата и спорта, Икономически университет,..

публикувано на 03.02.25 в 14:12

Честни избори - мисия (не)възможна

Институтът за развитие на публичната среда проведе днес кръгла маса, по време на която бяха обсъдени предложенията за промени в Изборния кодекс. Пет партии в парламента направиха предложения за промени в изборното законодателство, които включват създаване на преброителни центрове, отпадане на хартиеното гласуване, въвеждане на оптични сканиращи..

публикувано на 03.02.25 в 14:05