Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доброволци почистиха Южния плаж от фасове и други отпадъци

Около 50 доброволци се включиха в акцията по почистване на Южния плаж във Варна от фасове и други отпадъци. Тя е част от кампанията "Промени картинката", която обхваща няколко града в страната.

Заредени с чивали и ръкавици и много настроение, участниците в инициативата почистиха ивицата от входа на плажа по цялото протежение на Плувен комплекс "Приморски". Само за няколко минути, един от доброволците Димитър Стоянов почти напълни своя чувал.

"Доста боклуци има тук. Надявам се, след като напълним чувалите и ивицата стане по-чиста, хората да я пазят и да не изхвърлят своите фасове и други отпадъци", каза Димитър Стоянов.

"Избрахме Южният плаж, тъй като той е изключително притегателно място за варненци и гостите на града. Тук идват много хора да спортуват и да се забавляват. Затова искаме да им е чисто и приятно. Насочили сме се към фасовете, тъй като те са един от най-големите замърсители на природата в световен мащаб. За тяхното разграждане са необходими между 3 месеца и 15 години, в зависимост от външните условия. Дано да не се сбъднат прогнозите, че до 10 години в морето ще има повече фасове, отколкото риба", поясни Светлин Маринов, който е координатор на иницативата в морската столица.

Участниците в акцията се обединиха около мнението, че за да живеем в по-чиста и здравословна околна среда, трябва да се промени и мисленето на хората. Ключ към тази промяна са бъдещите поколения. Ето защо, една от основните цели на доброволците е да дадат пример и на децата.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трафиканти дебнат потенциални жертви в интернет

Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация е едно от най-широко разпространените престъпления в световен мащаб. Годишно жертвите в Европа достигат около 15 хиляди. През миналата година в България са регистрирани 336 жертви на трафик , като почти всички са жени. По този повод, Националната комисия за борба с трафика на хора, съвместно с..

публикувано на 21.10.21 в 08:07

Собственици на заведения излизат на протест пред Община Варна

Собственици и работници в заведения във Варна излизат на протест срещу заповедта на здравния министър и новите противоепидемични мерки, които влизат в сила от днес.  Протестиращите се събират в 15.00 часа пред сградата на Община Варна, след което ще проведат шествие в града до около 17.00 часа.  Митингът е под мотото "Това не е протест! Това е..

публикувано на 21.10.21 в 06:09
Радиопредавател

Планова профилактика на предавателя на УКВ за Бургас на честота 88.5 МНца

Планова техническа профилактика ще бъде извършена на 21 октомври от 9 до 17 часа на предавателя на УКВ за Бургас на честота 88.5 МНца.   В часовия диапазон от 9 до 17 часа ще има прекъсване на сигнала на програмата на Радио Варна.  Може да слушате програмата на  Радио Варна през интернет сайта  http://player.bnr.bg/

публикувано на 21.10.21 в 05:45

Адреси без ток на 21 октомври

В периода  18.10.2021 - 29.10.2021 от 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна, част от м-ст Евксиноград, м-ст Малко Ю, м-ст Траката, м-ст Фатрико дере, м-ст Студен извор (абонатите, електрозахранени от ТП 964)...

публикувано на 21.10.21 в 05:42

Слънчев четвъртък, сутринта са възможни мъгли

Днес ще e слънчево, сутринта на места мъгливо. Ще духа слаб, в Североизточна България до умерен южен вятър. Максималните температури ще са от 17 до 22 градуса, за Варна около 20. Вълнение на морето 1-2 бала, по Северното Черноморие 2-3. Температура на морската вода 15°-17°. Изгрев на Слънцето за Варна в 7 часаи 29 минути, залез в..

публикувано на 21.10.21 в 05:39

Медицинска сестра от Варна пита Кацаров за зеления сертификат

Медицинска сестра от Варна пита здравното министерство за срока на зеления сертификат. Светлана Стойнева е диспечер в Центъра на спешна медицинска помощ,  но също дава дежурства заедно със спешните екипи по адреси. Не е ваксинирана, но е преболедувала КОВИД-19: " Преди два дни направих запитване до здравното министерство защо сертификатът на..

обновено на 20.10.21 в 18:35

Трите баржи отплаваха към "Вера Су"

Трите баржи от Европейската агенция за Морска безопасност отплаваха, теглени от буксир от Морска гара-Варна. Очаква се след пет часа те да пристигнат до заседналия кораб "Вера су". Припомняме, че с тях ще се осъществи прехвърлянето на втечнения карбамид в танкера "Еко Галакси",  а сухият товар ще бъде превозен с контейнери и натоварен на вагони на..

публикувано на 20.10.21 в 17:53