Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 100 човека бягаха благотворително в помощ на 4-годишната Рали

Благотворително бягане в помощ на 4-годишната Рали от Варна се проведе днес на входа на Морската градина.

Повече от 100 човека застанаха на старт-финалната арка, обединени в благородната кауза. В благотворителното бягане се включиха хора от всякакви възрасти, активни спортисти и гости на града, каза за „Радио Варна” един от организаторите Красимира Маркович от платформата за спортни събития iRun.

Организаторите бяха предвидили и пешеходно преминаване на 5-километровото трасе, както и с велосипеди и тротинетки.

"Целта е всеки да даде своя принос в помощ на Рали", каза още Маркович.


Щастлив от огромния интерес към кампанията беше и бащата на момиченцето Николай.

"Наистина не очаквах чак толкова голям интерес. Благодаря на всички, които ни подкрепят", сподели Николай и допълни, че през октомври предстоят още няколко благотворителни иницаитиви.

Припомняме, че щабът на Военноморските сили във Варна също подкрепи 4-годишната Рали, след като вчера сградата беше осветена в зелено по повод Седмицата на мотохондриалните заболявания.

Детето страда от рядко и все още нелечимо генетично заболяване, известно като Синдром на Лий. Въпреки трудностите и мрачните прогнози, родителите на момиченцето - Николай и Изабел, не се отказват да се борят. Екипът на д-р Стивън Грей от САЩ разработва генна терапия, която ще даде шанс на Рали и други деца, страдащи от заболяването, да се излекуват. За целта обаче са необходими 600 хиляди долара. Сумата се събира от 15 семейства от цял свят, чиито деца имат същата мутация на болестта като на Рали.

"До момента са събрани около 50 хиляди долара. От българска страна са 15 хиляди", каза бащата на момиченцето Николай.

Всеки, който желае да помогне на 4-годишната Рали, но няма възможност да се включи в кампаниите, може по всяко време да дари средства онлайн на  https://give.rarevillage.org/campaign/cure-atp6/c322315 или по банков път на дарителска сметка: BG57STSA93000025733552, титуляр Ралица Николаева Николаева.

Информация за кампанията има и на сайта http://friendsofrali.eu/

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизборни нагласи в Генерал Кантарджиево

Животът на село се стяга от година на година,  споделят хората от аксаковското село Генерал Кантарджиево. " Колко пенсии получаваме и с толкоз пари как смогват тези хора, те си знаят. Рядко хора имат животни да гледат - кокошки, овчица, мляко...Пенсиите 350 - 400 лева, за Европа е срамота. Заплатите на депутатите - 12 хиляди лева. Как ще се сравняват..

публикувано на 22.10.21 в 07:47

Празно шише от парфюм върни и книга си вземи!

Инициативата за събиране на стъклени шишенца от парфюми и кремове очаква всички, които имат отношение към рециклирането и този петък, 22-ри октомври. Кампанията стартира преди година и вече има много последователи, разказа за Радио Варна Илиян Илиев – председател на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР).  И този "зелен..

публикувано на 21.10.21 в 14:53
Зелен маратон 2020

Зелен маратон с планинско колоездене и бягане ще се проведе край Варна

Зелен маратон 2021 ще се проведе тази неделя, на 24 октомври на територията на Природен парк Златни пясъци. Проявата е със състезателен характер и включва три дисциплини – планинско колоездене, горско бягане и дуатлон, който включва колоездене и бягане. Стартът е от 8.00 часа от поляната на Аладжа манастир. Организатор е варненският Велоклуб..

публикувано на 21.10.21 в 14:24

Учат деца как да пестят електроенергия

По повод Международния ден за пестене на енергия, който светът ще отбележи на 11 ноември, от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) организират конкурс за ученици от Варна и областта, посветен на темата за енергоспестяването. Енергийната ефективност и пестенето на енергия са от изключително значение за околната..

публикувано на 21.10.21 в 09:06

Първото котешко кафене отвори врати във Варна

От началото на този месец във Варна отвори врати първото по рода си котешко кафене или както го наричат - коткотека. Идеята за кафенето е на 22-годишната латвийка Анастасия, която от 9 години живее и работи във Варна. Стопанката на заведението сподели с усмивка, че първите подобни кафенета са се появили преди много години в Япония. Там..

публикувано на 20.10.21 в 16:51

Един месец от засядането на "Вера Су"

Точно един месец се навършва днес, откакто турският кораб Вера Су, натоварен с над 3 000 тона азотен тор, заседна в морето край местността „Яйлата“ . Измина един месец, в който корабособственикът не предприе никакви действия по спасяването на собствеността си и 30 дни, в които България също не успя да се справи с критичната ситуация в морето.  Докато..

публикувано на 20.10.21 в 16:36

Професия пътешественик - възможна ли е днес?

  Мечта за мнозина е да си пътешественик по душа, а също и и по професия, особено в днешно време. Покрай хилядите снимки, блогове и влогове на различни хора в социалните мрежи и интернет, които ни заливат буквално, окото, търсещо красивото успява да отсее красивите моменти от заобикалящия ни живот. Станислав Стилянов е държавен експерт и любител..

публикувано на 20.10.21 в 13:04