Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненски архитекти си направиха самоотвод по делото за ОУП на Варна

2
Снимка: varna.bg

По делото срещу нередностите в Общия устройствен план (ОУП) на Варна, една от новините е, че всички вещи лица архитекти от Варна си дадоха отвод и не можаха да направят експертизата назначена от Съда по това дело. Наложи се архитект от Бургаски район да я извърши, тоест зависимостите и страха сред архитектите са толкова големи, че не може да се извърши съдебната процедура. Това каза в предаването „Новият ден“ арх.Калина Митева Павлова, съмишленик на Юлиян Чолаков в Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА). Сдружението е една от гражданските организации, заедно с ОЦОСУР, БДЗП и Инициативен комитет "Изгрев", вкл. граждани, които заведоха дело срещу Комисията за защита от дискриминация във Варненския административен съд. Делото се очаква да завърши във вторник, 28.09 когато е насрочено заседание в 10.15 часа, съобщи арх.Павлова. Тя подчерта, че по това дело Юлиян Чолаков беше основна движеща сила. 

С почетна награда „Златен ключ“ посмъртно ще бъде удостоен варненцът Юлиян Чолаков. Програма Достъп до информация ще я връчи утре, 28-ми септември, на негови близки по повод Международния ден на правото да знам. Чолаков ни напусна в края на миналата година след усложнения от Ковид-19. Тази специална награда ще бъде за дългогодишната му битка за правата на гражданите с различни институиции, водени и спечелени от него и от Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА), което създаде. Чолаков беше един от инициаторите за подписката за провеждане на Референдум за Морската градина и крайбрежната алея на Варна.

С подписката за провеждане на референдум за Морската градина искахме една от възможностите да се чуе мнението на повече граждани за бъдещето на тази територия, както и да обърнем внимание, че имаше нередности в сделката, с която беше извършено прехвърлянето на собствеността от държавна в частна. Защото нашата битка започна с протести относно извършената сделка. Но, тъй като Прокуратурата и Съда не можаха да направят нищо по този въпрос, последния вариант беше да потърсим помощта на обществото с мнение. Имаше много хора желаещи да има смисъл тяхното мнение, но го имаше и другия момент на хора които са наясно предварително, че няма смисъл и едва ли нещо ще стане, припомни архитектът.  Твърде много неща зависят от политиците и от хората в съдебната система, вижда се и от протестите по други въпроси, сподели още тя.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни медицински консултации за ваксинациите

Всеки гражданин, който иска да се ваксинира, но има притеснения относно рисковете за здравето си и други въпроси, може да се запише за консултация с медицински експерт. Инициативата е част от общинската програма „Информационно-консултативен ваксинационен мобилен кабинет“, която има за цел повишаване информираността на гражданите относно..

публикувано на 22.10.21 в 07:33

Над 300 новозарени във Варна за ден

Новите случаи на КОВИД-19 във Варна са 336, което поставя морската столица на трето място в страната по брой заразени през последните 24 часа. В Бургас новозаразените са 168,  в Добрич – 98. 4 816 са новите случаи на коронавирус в страната. Това е 10,17% от направените 47 370 теста, съобщи Единният информационен портал. 6 608 е общият брой..

публикувано на 22.10.21 в 06:45

Без ток ще са местности на север от Варна

·   от 20.10.2021 г. до 25.10.2021 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч. Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна, част от местностите: Св. Св. Константин и Елена, Евксиноград, Траката, Акчелар, Ваялар, кв. Виница. Прекъсването..

публикувано на 22.10.21 в 06:06
Изгрев във Варна

В петък - слънчево. От неделя - захлаждане

В петък времето ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от запад-югозапад, който привечер и тук ще отслабне, а във вътрешността на места и ще стихне. Преобладаващи минимални температури 5-10, по крайбрежието до 13 градуса и максимални между 18 и 23. На следващия ден от северозапад облачността постепенно ще се..

публикувано на 22.10.21 в 06:01

Разследват схема за търговия с вот във Варна

Разследват купуване на гласове за определена политическа партия във Варна на изборите на 4 април т.г. Образувано е досъдебно производство по случая. Разкрита е престъпна група. Наркодилър е търгувал с вот.  Това съобщи комисар Цветан Пировски, началник на отдел "Криминална полиция" в Областната дирекция на МВР-Варна. 11 души са участвали в схемата,..

публикувано на 21.10.21 в 17:30

Няколко автобуса във Варна с променен маршрут заради ремонти

Някои автобуси във Варна ще се движат с променен маршрут заради строително-монтажни работи и затваряне за движение на ул. „ Петър Дертлиев“ и ул. „Проф. д-р Емил Станчев“ в  Кайсиева градина, съобщават на страницата на Градски транспорт-Варна.   Линия14 няма да обслужва спирки: „Общежитието“, „Кайсиева градина“, „Бл. 222“, „Бл. 221“, „Бл. 212“.След..

публикувано на 21.10.21 в 17:10

Лошото време отново отложи разтоварването на "Вера Су"

Разтоварната дейност на заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су" ще започне при успокояване на времето. Всички подготвителни дейности са извършени, източено е и дизелово гориво от резервоара, който обслужва аварийния генератор. Областният координационен щаб днес е обсъдил нов план по разтоварването, след като вчера стана ясно, че една част от товара..

публикувано на 21.10.21 в 16:57