Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балабанов остава шеф на Общинския съвет във Варна

| обновено на 29.09.21 в 11:51

С обсъждане на мотивите за искането на оставката на председателя на ОбС Варна – Тодор Балабанов започна сесията днес. След два часа мнения и гласуване предложението беше отхвърлено. От 51 съветници гласуваха само 30. 8 бюлетини бяха невалидни, една неправилно попълнена и 21 "за" отстраняването му. В крайна сметка те не бяха достатъчни.

Припомняме, искането беше внесено от групата съветници от партия "Възраждане". Основната причина за исканата оставка е начина, по който се ръководи общинския съвет и липсата на заседания, като те се свикват на границата на законовия срок, коментира преди дни съветникът Цончо Ганев.

В отговор Балабанов каза, че не е съгласен с мотивите, че има порочна практика сесиите да се свикват като извънредни, а не редовни, с което се препятства възможността на съветниците и граждани  да отправят питания към администрацията. Той посочи, че въпроси могат да се отправят по всяко време и в писмена форма.

В дискусията все включи и Бранимир Балачев. Според него за пореден път не са налучкани съществените проблеми на обществото, които да бъдат поставени на дебат в залата. Той изрази мнението си и от името на "най-голямата група в този общински съвет". По думите сесиите не са били свиквани заради ситуацията с COVID-19 и мерките, налагани от март 2020 досега, период, в който и работата на комисиите е била спирана.

Обсъждането на оставката на Балабанов е само първата точка в сесията, която по план трябва да продължи днес и утре.

Сред останалите важни точки, които се очаква да бъдат решени са по-високите цени на билетите за градския транспорт във Варна. Предвижда се актуализация на цените и въвеждане на персонализирани карти, с които гражданите ще могат да пътуват по-евтино в автобусите и тролейбусите на Варна.

На гласуване ще бъде подложен и проект за споразумение, с което общината се ангажира да плаща на Агенция „Пътна инфраструктура“ за поддръжката на пътищата без винетки край Варна, което предполага да се пътува без винетки до Златни пясъци, летището, селата Константиново, Казашко, Тополи, Добрева чешма и Звездица.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна, Морска градина

Обработват Морската градина срещу чемширов молец

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” ще извърши профилактика срещу развитие на чемширов молец (Cydalima perspectalis) в Морската градина във Варна. Обработката ще бъде утре – 18 юли в ранните сутрешни часове между 6:00 ч. и 8:00 ч., съобщиха от общинския пресцентър. Ще бъдат обработени чемшировите дървета от района от..

публикувано на 17.07.24 в 11:22

Предаването "Джем сешън" с второ издание от плажа днес

Второто издание на музикалното предаване "Джем сешън" от брега на морето ще се проведе от 12.30 часа днес отново в клуб "Ментол". Младите изпълнители Александър Петров, Жанина Георгиева и Максим Ялнъзов ще излязат на сцената, а специален гост ще бъде KillaBee (Галин Ненов).  Входът на събитието е свободен, а предаването ще продължи до 14 часа...

публикувано на 17.07.24 в 11:15

ДСК възстанови дублираните картови плащания

Банка ДСК възстановява всички дублирани плащания, съобщиха от финансовата институция. Оттам уточняват, че е възможно зареждането при вход в DSK Smart да бъде забавено заради множеството клиенти, които се опитват едновременно да влязат в системата. Извиняваме се за създалата ситуация, допълват от ДСК.  Връщането на сумите от всички дублирани картови..

публикувано на 17.07.24 в 10:47

Още един депутат напусна ПГ на ДПС

Хюсни Адем напусна Парламентарната група на ДПС.  Така в парламентарната група с председател Делян Пеевски остават 22 души. Депутатите, изключени от ПГ на ДПС, които заеха страната на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, стават вече 25. "Политиците трябва да бъдем лоялни единствено към нашите избиратели. Те са ни изпратили да решаваме..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

Във Варна арестуваха мъж при опит да открадне раница на плажа

Мъж се е опитал да открадне раница, оставена без надзор на един от централните варненски плажове. Служителите на реда са заловили 59-годишния извършител, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Раницата е била без надзор, а в нея имало лични документи и пари.  Извършителят е от Благоевград, и е бил осъждан преди.  Той е..

публикувано на 17.07.24 в 09:57
Снимката е илюстративна

34-годишен загина при катастрофа край с. Старо Оряхово

34-годишен турски гражданин е починал вследствие на пътнотранспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна.  Вчера около 04.17 часа по пътя Бургас – Варна, на около 400 метра преди началото на с. Старо Оряхово, е възникнала катастрофа. Водачът на лек автомобил е изгубил контрол над превозното средство и е навлязъл..

публикувано на 17.07.24 в 09:02

БСП ще отидат на разговори с ПП-ДБ

БСП ще отидат на разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България". Това заяви Иван Иванов от политическата партия.  “Ще отидем на разговори с ПП-ДБ, ще чуем какво ще предложат, най-вече ни интересува действително дали ще има опит за съставяне на правителство, или това е опит за забава и политическа игра”, подчерта Иванов.  Според него..

публикувано на 17.07.24 в 08:49