Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доцент Петър Шивачев: Вродените сърдечни малформации са лечими в световен мащаб

Доц. д-р Петър Шивачев, дм - специалист по педиатрия, детска кардиология и ревматология, МУ-Варна
Снимка: bglekari.bg

Доц. д-р Петър Шивачев, дм е специалист  педиатър, детски кардиолог и ревматолог. Роден е във Варна, възпитаник на МГ „Д-р Петър Берон” и Медицински университет – Варна. От 1987 година работи в Клиниката по детска кардиология към катедрата по педиатрия в МУ-Варна и УМБАЛ "Св. Марина", а от 2002 година е републикански консултант по педиатрия и детска кардиология. Основните му професионални и научни интереси са в областта на детската кардиология - вродени сърдечни малформации, ритъмни и проводни нарушения, кардиомиопатии, възпалителни заболявания на сърцето, и ревматология. ​Има над 170 публикации в български и чуждестранни списания, и участия в национални и международни конгреси, симпозиуми и конференции. Член на БЛС, Българска педиатрична асоциация, Дружество на кардиолозите в България, Асоциация на детските кардиолози, Българска  асоциация по ултразвук в медицината. Участва в клинични проучвания на лекарствени средства в областта на педиатрията и детската кардиология. Валерия Василева разговаря с доцент Шивачев за причините за сърдечните заболявания при децата, за профилактиката и за напредъка на медицината в лечението на вродените сърдечни малформации, както и за проблемите в работата на детските кардиолози.



Кой е водещият фактор за едно сърдечно заболяване? Генетичната предразположеност или по скоро средата - начинът на живот, особено в детска възраст?

Нещата не са еднопосочни, обект на нашето изследване най-често са вродените сърдечни малформации, пр икоито има известна наследственост, но тя не е висока, може да е по майчина или бащина линия. Голямо значение имат фактори на външната среда, особено когато се формира сърцето – това са вирусни инфекции, радиация, химически вредности, някои лекарства. Рискът се увеличава и при някои заболявания на майката - болести на съединителната тъкан, диабет и др. Репродуктивната бременност също е свързана с по-висок риск, по-напреднала възраст на майката също.

Наследствеността е по-голяма, когато вродените сърдечни малформации са в рамките на синдроми, примерно Синдром на Даун, но има и много други.

Важно е проследяването на бременността и извършването на  фетална ехокардиография като най-добрата възраст е между 18 и 22 гестационна седмица. На запад снеха тази граница дори до 14-16 гестационна седмица, но за по-тежки и груби аномалии и с добра техника и опит.

Нека припомним кога се формира сърцето?

Сравнително рано се формира, между 2 и 8 седмица, още през първия триместър на бременността.

В ситуацията, в която сме вече година и половина, наблюдавате ли някаква различна динамика?

В ситуацията на SARS CoV2 все още няма някакви наблюдения, които да са значими. Но засягането на децата след раждането се увеличава с различните подтиповете на вируса и с последващи заболявания като мултисистемен инфламаторен синдром при деца, който често е със сърдечно засягане.

Коя е най-добрата профилактика?

Най-добрата профилактика, освен избягване на известните вредности, за които вече говорихме, е проследяване на бременността и извършване на фетална ехокардиография. Особено при рискови бременности, в тази група влизат семейства, в които има вече вродени сърдечни малформации, майки с напреднала възраст или с посочените заболявания - системен лупус еритематозус, диабет и др.

Нещо оптимистично можем ли да кажем по отношение на вродените сърдечни заболявания?

Непрекъснато се развива и диагностиката и оперативното лечение. Практически в света всички вродени сърдечни малформации са лечими по някакъв начин. Това непрекъснато се усъвършенства. Мога да дам един пример за развитие на кардиохирургията с една от вродените сърдечни малформации - Тетралогия на Фало, която преди се оперираше на 3-4 годишна възраст, след това на годинка, после на шест месеца, сега вече някои форми могат да се оперират в периода на новороденото. В света вече се извършват пренатални и фетални интервенции. В България не се правят, това е свързано с центрове по фетална медицина, каквито у нас няма.

Каква е вашата професионална мечта?

Работя върху вродени сърдечни малформации, и т.н. критични вродени сърдечни малформации, които се изявяват рано, още в периода на новороденото и то с тежки симптоми – сърдечна недостатъчност, кардиогенен шок, манифестна цианоза и хипоксемия, изискват ранна диагноза и лечение в периода на новороденото. Имали сме дори на еднодневна възраст деца, които се транспортират до София за операция. Цялата оперативна и интервентна дейност е в Национална кардиологична болница.

Тук опираме и до един момент, който е много важен – транспорт на деца в такова критично състояние, надяваме се на по-добро решение на този проблем.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31