Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев: Трябва да има закон за лобизма

Трябва да има закон за лобизма в България според главния прокурор Иван Гешев, за да се прекрати практиката, при която адвокати на подсъдими стават депутати и после искат да променят законите в полза на тези, които защитават. Това заяви днес обвинител номер едно в КК Албена, където се провежда българо-немски семинар. В следващите дни се очаква да бъде представена и статистика за подадените сигнали от служебното правителство от пресцентъра на прокуратурата.

Мнението на прокуратурата е, че създаването на Закон за лобизма е въпрос, който не търпи отлагане, заяви Иван Гешев. Той визира моралната страна на поисканата от адвокат Хаджигенов оставка на европейския делегиран прокурор Вероника Трифонова.

До дни пресцентъра на Прокуратурата, по думите на Иван Гешев, ще представи статистика с всички сигнали, подадени от служебното правителство, както и информация докъде е стигнало тяхното разглеждане.

Подробностите чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Полицейска кола

Временно затвориха пътя преди Белослав, посока Варна

Временно е ограничено движението по пътя преди Белослав, в посока Варна, поради аварирал тежкотоварен автомобил, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут Варна - с. Езерово - общински път - I-2 или през ферибота град Белослав,  Девня - Повеляново по път I-2 или автомагистрала "Хемус".  Движението се регулира..

обновено на 15.07.24 в 14:06

Годишната инфлация се ускорила до 2,5% през юни

Годишната инфлация се ускорила до 2,5% през юни при 2,3 на сто през май, сочат данните на Националния статистически институт, предаде БНР. За самия юни обаче е регистрирана дефлация от 0,2 % - точно толкова, колкото беше изменението на индекса месец по-рано. Регистриран е минимален ръст на цените при здравните услуги и услугите в сектора на..

публикувано на 15.07.24 в 13:30

Варненци търсят спешна медицинска помощ заради високите температури

През почивните дни (13 и 14 юли) екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са приели общо 403 пациенти от областта. Част от обадилите се на медиците са приети с ниско кръвно налягане и неразположение. Причина за сигналите са екстремно високите температури в града и областта, посочват от ЦСМП-Варна . 29 от 56-имата потърсили..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Двама загинаха при тежки катастрофи в област Добрич

Тежки пътни инциденти през почивните дни в област Добрич отнеха живота на двама шофьори. Катастрофите са вследствие на загуба на контрол над автомобилите, информират от Областната дирекция на МВР Добрич. Първият инцидент е от 13 юли сутринта. Получено е съобщение за възникнало пътнотранспортно произшествие в град Тервел. На място е установено, че..

публикувано на 15.07.24 в 12:17
огън, пожар, дим

Пожарите до Слънчево и във "Владиславово" са овладяни, продължава доизгасянето им

Двата големи пожара - на магистрала "Хемус" до село Слънчево и в район "Владислав Варненчик", са овладяни с добра координация на екипите на пожарната, със съдействието на Военноморските сили, Областна управа и Общината. Това коментира на брифинг във Варна старши комисар Тихомир Тотев - директор на Областната дирекция за противопожарна безопасност..

публикувано на 15.07.24 в 11:48

В Сенокос чакат водата да дойде, в готовност са да затворят пътя Балчик - Добрич

Днес село Сенокос е отново без вода. В изчакване сме преди вземане на решение за протест. Това заяви кметът на балчишкото село Красимир Георгиев, след като от 11 юли са без питейната течност. Вчера местните заплашиха, че ще затворят пътя Балчик – Добрич, както това направиха през февруари 2023-а, за да привлекат вниманието на отговорните институции към..

публикувано на 15.07.24 в 11:20

От днес до 19 юли пръскат срещу кърлежи и комари във Варна

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места във Варна, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15-19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на..

публикувано на 15.07.24 в 10:56