Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една от най-продаваните книги в света е без превод на български език

Един от най-влиятелните наръчници за младежи, които са публикувани някога в света, е „Скаутство за момчета“ на лорд Робърт Бейдън-Пауъл. Британецът е основател на скаутското движение. Книгата му има над 450 издания на 48 различни езици. От 1 до 15 октомври в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна се открива изложба, посветена на наръчника. На нея ще бъдат представени различни издания, както и книга за самия наръчник. Неин автор е нидерландецът Бертуин Люсенбург, събрал около 200 издания на „Скаутство за момчета“. Люсенберг ще се срещне и с варненски скаути в събота отново в библиотеката. Изложбата е посветена на 110-годишнината от началото на скаутството у нас.

Самият Бертуин Люсенбург влиза в скаутското движение на Нидерландия още на 9 години. В момента е на 51 и работи в Министерството на правосъдието. Казва, че и до днес използва уменията, които е усвоил в младежката организация. Много неща е научил от книгата на основателя на скаутското движение лорд Робърт Бейдън-Пауъл. Тя е озаглавена „Скаутство за момчета – наръчник за обучение в добро гражданство“ и излиза преди малко повече от век. Твърди се, че е четвъртият бестселър на 20-ти век - световните продажби могат да бъдат оценени на 100 до 150 милиона копия от 1908 година до днес. Бертуин Люсенбург обясни историята на книгата:


"Бейдън-Пауъл е бил генерал от британската армия, който след войната в Южна Африка написва тази книга.  Тя е предназначена за юноши и им дава съвети как да оцелеят в гората, какви умения са необходими за оказване на първа помощ и други подобни. Книгата е продадена в милиони копия в цял свят. Има издания на китайски, румънски, тайландски...Над 450 издания на почти 50  езика."

На 14 години Люсенбург си купува оригиналната английска версия на наръчника и оттогава, където и да е по света, си го купува на различни езици и в различни издания. В колекцията си има около 200 версии на „Скаутство за момчета“.

"Имам някои много специални издания. Едно от тях е за незрящи, на брайловата азбука, а най-старото издание, което притежавам, е на немски език. За съжаление нямаше как да ги взема в самолета с мен. Тук във Варна ще покажа двайсетина издания на книгата. Те са от Латинска Америка, от Азия, от Европа. Различни континенти, за да се добие представа за международния обхват на скаутското движение. Дано съпругата ми не разбере за това интервю, защото съм изхарчил много пари за това мое хоби, но скаутството ми донесе много повече."

До момента наръчникът не е издаван в България. Организацията на българските скаути започва кампания за набиране на средства за превода му на български език. Всеки, който желае да подкрепи това начинание може да помогне, като дари малка сума по банковата сметка на организацията.

Според Бертуин Люсенбург издаването на книгата у нас ще е полезно за цялото общество:

"Книгата не е просто интересно четиво. Родителите ще разберат, че ако заведат децата си в организацията, те не просто ще се забавляват през свободното си време, но и ще придобият нови умения. Ще си намерят приятели за цял живот. Аз още съм в контакт с някои от хората, с които се срещнах на първото ми световно скаутско събиране в Испания. Бейдън-Пауъл има много хубав цитат – „Направи всичко възможно светът да е станал по-добро място, когато вече те няма на Земята“.

Люсенбург издава и своя книга „Скаутство за момчета по целия свят“, посветена на наръчника на Бейдън Пауъл. За първи път е представена в края на август на 42-та Световна скаутска конференция. Варна е втората дестинация, на която Люсенбург представя своя труд.


През 2011 година е създаден уебсайтът www.scoutingforboysroundtheworld.org. В него има информация за изданията на „Скаутство за момчета“ по цял свят и предоставя възможност за качване на информация за нови и неизвестни издания и включва база данни, която предоставя подробен преглед на всички английски и чуждестранни издания.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07