Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко тежат CO₂ емисиите и зелените политики върху цената на тока

Снимка: Pixabay
Природен газ, въглища, ток... общото между тях, освен, че са енергийни носители, в последните месеци е драстичното покачване на цените. Досущ като в историята за Мечо Пух и цените им се оказаха съответстващи на  правилото "Колкото повече, толкова повече".
Само преди дни, руски медии, които се позоваха на Bloomberg, коментираха, че лишeнaтa oт дocтaтъчнo пpиpoдeн гaз Eвpoпa иcĸa oт Pycия пoвeчe въглищa. Причината? Eнepгийнaтa ĸpизa в Европа се paзpacтвa вce пoвeчe и повече, а цeнитe нa гaзa ce пoвишиxa знaчитeлнo. Понастоящем, 43 на сто от газовите доставки на ЕС идват от Русия.
Междувременно, покачващите се цени на газа и електроенергията в Европа вече накараха държавите членки да преразглеждат щателно новите политики, предложени от Брюксел за борба с климатичните промени, които предвиждат и налагане на цена за въглеродни емисии от сгради и транспорт. А зелените политики на ЕС в общия случай са обобщени в т.нар. Зелена сделка. Макар и заложените в нея амбициозни цели да са по-скоро проекция, "всички ресурси на света няма да стигнат за реализацията ѝ", смята енергийният експерт и един от водещите специалисти по устойчиво развитие и опазване на околната среда Боян Рашев.
В преследване на идеята си за "зелено бъдеще", ЕС до голяма степен изxвъpли въглищaтa като суровина, припомня Рашев.
Буквално преди броени дни - в петък, цените на природния газ достигнаха исторически пик. В Източна Азия, където възстановяването след пандемията напредва с бурни темпове, има недостиг на енергия, и тъй като там са склонни да плащат по-високи цени, икономическа логика сочи, че енергията отива на изток, а не запад. Енергията не е еластична стока. Колкото и да е висока цената ѝ, трябва да я купиш. Това допълнително увеличава натиска над Европа, вкл. и България.
Ние сме най-бедната държава в ЕС и точно затова при нас това ще е най-трудно и ще платим най-високата цена, обяснява Рашев.
По думите му, най-лесният начин, за да тръгнат цените на тока към нормализиране е да се реформира схемата на ЕС за търговия с CO₂ емисии и да се освободи резерва от тях.
Иначе, няколко държави от 27-те в ЕС настояха да имат гъвкавост при предприемането на мерки за защита на потребителите срещу шоковото поскъпване на електроенергията. Така на 6 октомври, се очаква екоминистрите от ЕС да обсъдят пакет от инструменти, които държавите-членки могат да използват в отговор на растящите цени.


Цялото интервю с Боян Рашев може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15