Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеша на училище-мисия възможна

Снимка: hinkStock/Getty Images

 На 6 октомври отбелязваме Международния ден  "ПЕША НА УЧИЛИЩЕ". 

Идеята се заражда в САЩ, където през 1997 г. за първи път е организиран ден "Пеша на училище".

 Инициативата се превръща в международна, след като през 2000 г. Канада, Великобритания и САЩ отбелязват деня заедно. В проявата ежегодно участват ученици от над 40 държави. 

От 2006 г. месец октомври се отбелязва като международен месец "Пеша на училище".

Ваня Славова провери дали учениците у нас ходят пеша на училище. 

Нека разберем от следващия звуков файл:

1. Ходенето пеша изгаря калории


Ходенето пеша може да ви помогне да изгорите калории, а по този начин се насърчава здравословното отслабване. Ходенето пеша може да ви помогне да поддържате балансирано тегло и ще допринесе тонуса на тялото ви.

Действителното изгаряне на калории зависи от няколко индивидиулни фактора, сред които:

  • вашето тегло
  • възраст
  • скорост на ходене
  • изминато разстояние
  • терен (ще изгорите повече калории, ходейки под лек наклон, отколкото на равна повърхност)
  • темпо на вървене

2. Ходенето пеша укрепва сърцето

Ходенето пеша в продължение на поне 30 минути ежедневно може да намали риска за коронарна болест на сърцето с около 19%.

Разбира се, ако увеличите продължителността и темпото, рискът  от това и други сходни сърдечно-съдови заболявания може да намалее с до 30%.

3. Ходенето пеша може да помогне за понижаване нивата на кръвната захар

Кратката разходка непосредствено след хранене може да помогне за понижаване нивата на кръвната захар.

Малко проучване установява, че 15-минутна разходка три пъти дневно (след закуска, обяд и вечеря) подобрява нивата на кръвната захар много повече отколкото 45-минутна разходка в друг времеви диапазон.

4. Облекчава болките в ставите. 

Ходенето пеша може да въздейства протективно и да защити ставите ви. Това е така, защото по време на ходене се случват процеси, които съдействат укрепването на мускулите, а именно те  поддържат ставите.


5. Ходенето пеша повишава имунната функция. 

Ходенето пеша може да намали риска от развитие на настинка или грип. Едно интересно проучване, с участието на 1000 възрастни разделени в две групи, го доказва. Половината от тях ходят пеша с умерено темпо за около 30 до 45 минути дневно, а другите не. Резултатите на първите са до 50 % по-малък риск от инфекции на горните дихателни пътища и като цяло.

Освен това при активната група, в случай на разболяване, симптомите са далеч по-малко и не толкова агресивни. Втората група, която води заседнал начин на живот обратно на това има увеличен риск от възпаления и инфекции, а проявата на едно заболяване е много по-агресивна в сравнение при другите.

6. Увеличава енергията

Ходенето пеша особено когато сте уморени, може да се окаже по-ефективно засилване на енергията от  чаша кафе.

Ходенето пеша увеличава потока на кислород през тялото. Освен това може да повиши нивата на кортизол, епинефрин и норепинефрин, хормоните, които помагат за повишаване на енергийните нива.

7. Подобрява настроението

Ходенето пеша може да подпомоне за по-добро психично здраве. Проучване сочи, че може ходенето може да помогне за намаляване на тревожността, симптомите на депресия и негативното настроение. Освен това може да повиши самочувствието ви. За да изпитате тези предимства, се стремете към 30 минути бързо ходене или други упражнения с умерена интензивност три дни в седмицата.  

8. Удължава живота

Ходенето пеша с по-бързи темпове може да удължи живота ви. Изследователи откриват, че ходенето със средно темпо в сравнение с бавно темпо води до възможност от 20% за удължаване продължителността на живота.


9. Укрепва мускулите и тонизира

Ходенето пеша ще укрепи мускулите на краката ви, а този ефекти се засилва ако изберете по-труден терен (хълмист район или труден за ходене терен). Това на свой ред подобрява тонуса на вашето тяло и ви зарежда с енергия.

10. Насърчава творческото мислене

Продължителното ходене пеша  може да ви помогне да изчистите мислите си и насърчите  творческото мислене.

Изследвания в тази посока доказват, че безцелното бавно ходене подпомага навлизането на свободен поток от идеи и е лесен начин за увеличаване на креативността, като същевременно е и физическа активност.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илиян Илиев е Пъпешар на годината в Българево

Илиян Илиев е Пъпешар на годината, обявен на Празника на пъпеша в с. Българево. Вчера бе първият ден от празника, който събра жители и гости на селото и изпълни двора на училищния парк с много настроение. Кметът на най-голямото село Георги Янев пожела на бостанджиите да не губят занаята си през годините и да отглеждат прочутите златни и сладки пъпеши. В..

публикувано на 28.07.24 в 11:05

Концертите през август на сцена "Раковина" (ПРОГРАМА)

В почти всеки ден от месец август в Морската градина ще се провеждат концерти на сцената "Раковина". Програмата включва музикални изпълнения от различни жанрове, поетични вечери и танцови спектакли. Изпълнители от Международния фолклорен фестивал "Варненско лято", който ще се проведе от 29 юли до 1 август, също ще се включат в програмата.  На 29..

обновено на 28.07.24 в 10:12

Почистват Морската градина с благотворителна кауза

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщи за Радио Варна Димитър Георгиев от организаторите. Целта е..

публикувано на 28.07.24 в 07:05

146 години от освобождението на Варна

С тържествен военен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника в двора на Духовно - просветния център "Св. Архангел Михаил" беше отбелязана 146-та годишнина от освобождението на Варна от турско робство. Областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът на Варна Благомир Коцев, председателят на ОбС Христо Димитров, началникът на щаба на..

публикувано на 27.07.24 в 12:04

Празник на пъпеша в Българево

Производители и любители на пъпеша ще се събера на традиционния празник на плода в село Българево през почивните дни. Събитието, превърнало се в емблематично за каварненското село, се провежда за 16-та поредна година, съобщава  кореспондентът ни Мая Райнова. Събитието се организира от НЧ „Народен будител-1940“, Община Каварна и кметството в..

публикувано на 27.07.24 в 11:06

Райчо Райчев е новият "Доктор хонорис кауза" на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

Основателят и изпълнителен директор на водеща у нас аерокосмическа компания Райчо Райчев беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.  Началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров връчи медал и диплом за най-високото почетно звание.  Началникът..

публикувано на 26.07.24 в 16:14

"Пальо Баня фест" в село Баня

За втори път бургаското село Баня ще бъде домакин на „Пальо Баня фест“. Той е организиран от местната артистична общност, защото в селото през лятото си почуват много хора на изкуството. Фестивалът е тридневен. Започна днес 26 юли и ще продължи до неделя 28 юли.  "Пальо Баня" е местността, където се е намирало старото село Баня. Заради редица набези..

публикувано на 26.07.24 в 15:30