Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глад за кадри през следващите шест месеца


Близо една четвърт от компаниите планират да увеличат работната сила през следващите шест месеца. Това показва първото национално изследване на Българската конфедерация по заетостта. В същото време 6% от бизнеса прогнозира съкращения, 45% ще запази числеността на служителите си, а 26% от организациите не са сигурни относно плановете си за наемане. Изследването показва, че кандидатите за работа могат да очакват най-много кариерни възможности в София, Пловдив, Варна и Бургас. Русе е единственият регион, в който заетостта няма да расте до края на март следващата година. Надя Василева, председател на конфедерацията коментира:

"Въпреки че почти всички сектори и региони ще търсят служители, гладът за кадри ще продължи да бъде основен проблем пред бизнеса".

Най-оптимистични планове за наемане на нови служители споделят работодателите от секторите „Информационни технологии”, „Производство” и „Аутсорсинг”. Секторите „Хотелиерство и ресторантьорство”, „Селско, горско и рибно стопанство”  и „Добивна промишленост” ще предложат най-малко възможности за работа през следващата половин година.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненци внесоха подписка за въвеждане на „зелена зона“ в кв. „Чайка“

118 души са се подписали в подписката за въвеждане на т. нар. „Зелена зона“ във варненския квартал „Чайка“. Документът бе входиран днес в деловодството на Община Варна, съобщават от общинския пресцентър. Вярваме, че  въвеждането на новите правила за платено паркиране, ще допринесат за по-добра организация на движението, намаляване на задръстванията и..

публикувано на 09.08.24 в 17:10

Вторият патрулен кораб за ВМС готов до края на 2027 година

Строителството и пълното оборудване на втория от двата нови многоцелеви патрулни кораба за Военноморските сили ще бъдат завършени до края на 2027 година, съобщи командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и допълни, че "Смели" ще покрива най-съвременните изисквания. Михайлов припомни, че първият кораб "Храбри" ще е готов до 2025 година, но след..

публикувано на 09.08.24 в 15:52

Потвърдено: 20 години затвор за мъжа, убил приятелката си в Евксиноград

Апелативният съд потвърди присъда на Варненския окръжен съд, с която мъж е бил лишен от свобода за 20 години за убийството на жената, с която съжителствал. Престъплението е извършено на неустановена дата между 1 и 8 януари 2023 г. във Варна, по особено мъчителен за жертвата начин, с особена жестокост и при условията на домашно насилие, уточняват от..

публикувано на 09.08.24 в 15:47

Министерството на икономиката продължава усилията за връщане на акциите от Пловдивския панаир от община Варна

 Министерството на икономиката и индустрията продължава усилията за връщане на акциите от Пловдивския панаир от община Варна в патримониума на държавата. Toва заяви министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов по време на изслушване в Народното събрание.  Николов изтъкна, че Министерството на икономиката и индустрията в законоустановения..

публикувано на 09.08.24 в 15:33
Балчик

РЗИ-Добрич: Морската вода на 20-те плажа в областта е чиста

Морската вода на 20-те плажа в област Добрич е чиста според Наредбата за управление на качеството на водите за къпане. Това сочат резултатите от проверките на Регионалната здравна инспекция в Добрич на 5 и 6 август.  Във връзка с проследяване на качеството на водите за къпане, на 5 август г. е извършено пробонабиране съгласно План-графика за..

публикувано на 09.08.24 в 14:34

Жители на село Попович утре затварят за кратко пътя Варна - Бургас заради бавещ се ремонт

Жителите на село Попович отново излизат на протест заради продължаващия повече от година ремонт на 3-километровата отсечка от път III-396 , който свързва селата Попович и Дюлино с главен път I-9. Въпреки отправените многократни сигнали и искания към местната власт, проблемът с лошото състояние на пътя остава нерешен, което поражда все по-голямо..

публикувано на 09.08.24 в 14:33
Задръствания на Аспарухов мост.

Регионалният министър: Аспаруховият мост не е в аварийно състояние, обмисля се втори мост над Варненското езеро

По данни на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) "Аспаруховият мост" във Варна не е в аварийно състояние, съобщи по време на редовния парламентарен контрол служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, предаде БТА. Според нея е по-добре да се изгради още един мост над Варненското езеро и след това да започне..

публикувано на 09.08.24 в 14:01