Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Генова - учителката, която предизвика себе си

| обновено на 07.10.21 в 15:15
Юлия Генова
Снимка: Д.Дончева

Човек се учи и се развива докато е жив. Тази максима доказва Юлия Генова, от Варна. Тя е на 51 години и за първи път прекрачва прага на училище като учител на 15 септември тази година. Юлия Генова има 4 деца, което й помага да се справи с общуването с учениците. Дълги години преимуществено се е грижила за семейството си. И когато децата й порастват решава, че образованието, което има, трябва да бъде използвано. Завършила е инженерната специалност „Авотматизация на производството“ в Техническия университет.

Включването й в образователната система се случва по програмата „Заедно в час“, след като дълги години е искала да завърши и педагогическо образование, но отглеждането на децата не й дава възможност. Преминава обучението на програмата и сред много кандидати е една от малкото одобрени. Благодарение на програмата, от тази учебна година вече е част от екипа на Варненската морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“, където преподава по математика и електротехника.

Юлия смята, че има шанс да се справи като учител.

Според нея идеята на учителя е да допринесе за личностното развитие на учениците и да ги изкара от клишетата, които сами са създали за себе си.

Юлия преподава на ученици от 8 до 12 клас, предимно момчета в буйния период на пубертета. В отношението си с тях казва, че се държи спокойно, дава им възможност да се подготвят, изисква от тях и не прави компромис. За малкото дни от началото на учебната година Юлия споделя, че работата е изморителна, но е амбицирана да успее да преодолее и умората и стреса. Стрес, защото не крие, че за нея това ново поприще е стресова ситуация.

Сега напълно ясно разбира каква е разликата между учителя и родителя.

"Родителят е човека, който трябва да даде възпитанието, да подкрепи децата си и да им даде възможност да стартират успешно в живота. Родителят е човека, на който децата могат да се опрат във всякакви ситуации, дори и вече като възрастни хора.

Докато учителят е човека, който трябва да успее да ти отвори вратите и да усетиш жажда към знанието и да разбереш неговата стойност. Учителят е човекът, който трябва да ти помогне да преодолееш поведенченските неща, които ти пречат и те стопират да свършиш нещо. И още - да създаде в децата нагласата да учат цял живот - да знаят, че няма момент в живота, в който да не ти се налага да научиш нещо ново."

И ако до днес Юлия Генова винаги е уважавала учителите, след като самата тя става учител - вече им се възхищава. Убедена е, че съвременният учител трябва да бъде мотиватор, който да успее да извади от учениците необходимостта да знаят и да учат.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 храни, които всички над 40 е добре да консумират

Навършите ли 40 трябва леко да коригирате начина си на хранене - всъщност, към по-добро, за да сте спокойни, че промените в тялото няма да се отразят. Освен редовното движение, под формата на разходки, танци, пилатес, фитнес, каквото ви доставя удоволствие, е хубаво да изключите окончателно от менюто си полуготовите храни и газираното, да..

публикувано на 25.08.24 в 14:30

Богатите също плачат, гледат в различни посоки и продават имения

Имението на Бен Афлек и Дженифър Лопес с 24 бани се продава за 68 млн. долара Домът на Бен Афлек и Дженифър Лопес е обявен за продажба. Исканата цена е 68 млн. долара - и това не включва данъчната сметка от 1100 долара на ден, съобщи The Hollywood Reporter. Понякога, когато в списъка се появи имот..

публикувано на 25.08.24 в 13:14

Учени установиха притеснително количество пластмасови частици в мозъка на съвременния човек

Проби от човешки мозъци, събрани при аутопсии в началото на 2024 г., съдържат притеснително количество малки парченца пластмаса, показва ново проучване. „Концентрациите, които видяхме в мозъчната тъкан на индивиди, които бяха на средна възраст около 45 или 50 години, бяха 4800 микрограма на грам, или..

публикувано на 25.08.24 в 09:32

Фестивал на хвърчилата на плажа в Аспарухово

КРАСИВА ЦВЕТНА ФЕЕРИЯ ОЧАКВАМЕ ПО ВРЕМЕ НА ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА ХВЪРЧИЛАТА.  Кулминацията на събитието ще бъде на 24 и 25 август 2024 г. във Варна, където с демонстрации на пъстри хвърчила, синхронно управление под музикален съпровод и нощни полети фестивалът ще отбележи дванадесетата си годишнина. Международният фестивал на..

публикувано на 24.08.24 в 11:51

Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ започва от днес в Генерал Тошево

Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ започва от днес в град Генерал Тошево. Той се провежда за 25-ти път. Участие в него ще вземат групи и изпълнители от България, Украйна и Румъния. Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ е подготвил разнообразна и богата програма във фестивалните дни – 24 и 25 август. Официалното откриване с водосвет е..

публикувано на 24.08.24 в 08:20

Цветни хвърчила ще летят в небето над плажа в „Аспарухово“

Фестивалът на хвърчилата ще се проведе на 24 и 25 август на плажа в  „Аспарухово“. С двудневни демонстрации фестивалът ще отбележи своята дванадесетгодишнина. Организатор на събитието е клуб „Асто – Въздушни чудеса“. От 10:00 до 17:00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително..

публикувано на 23.08.24 в 17:36

Второто издание на "Чайки фест" предстои тази събота

Второто издание на "Чайки фест" ще се проведе тази събота, 24 август. На светло ще излязат  едни от най-добрите underground групи от страната, както и банди от Северна Македония. Сред българските групи са Gigashadow, Сричка, Behind bars и Pizzza, разкри Паскал Гонов, един от организаторите на феста. Целта на фестивала е да даде сцена на..

публикувано на 23.08.24 в 17:20