Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици и студенти ще творят закони за Космоса във Варна

Регионална образователна програма по космическо право с наслов "Младежка академия "Космос и право "започват от планетариума във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна и от Апелативния съд в морската столица - това съобщиха доц. Веселка Радева-ръководител на планетариума и Ванухи  Аракелян -председател на Апелативния съд в морската столица. 

Ученици от варненски училища ще бъдат обучавани присъствено и онлайн по проблеми, свързани с космическата екология, както и с основните теми и структура на космическото право. 

Ванухи Аракелян каза, че интересът на младежите е голям, те ще получат и сертификати за преминатото обучение. 

За пореден път Варна има повод да се гордее. Няма начин интересът да не е голям, защото това са две теми обречени на успех, а в съчетание и още повече. Тези деца са привилегировани, каза Аракелян. По думите й все още много хора подценяват космическото право и въпросите, които възникват около създаването на нормите за пространството извън земната орбита.

Тя посочи, че е получилa множество въпроси, които могат да се обобщят само с един: "Всичко на Земята ли оправихте, че гледате към Космоса".

Истината е, че темата за новия космически дом на човека става все по актуална, каза Аракелян. Kатегорична e, че трябва да се регламентират много от процесите. "Правото е система от правила, които липсват в Космоса, включително за замърсяване с космически отпадък, задълженията на страните и организациите, които изпращат сателити."

Ученици и студентите, които участва в програмата, ще имат възможност да дадат предложения за регламентиране на тези и други въпроси.

Подробностите чуйте от разговора на Даниела Стойнова с  Ванухи  Аракелян, председател на Апелативния съд-Варна.

Димитър Димитров е студент, специалност „Киберсигурност" във Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна. Той е част от възпитаниците на доцент Веселка Радева, ръководител на планетариума с обсерватория в училището  и заедно със свой колега ще участва в Национален астрономически форум.

Даниела Стойнова разговаря с Димитър Димитров ,който коментира  една от дискусионните теми на младежката  академия „Космос и право” относно космическите отпадъци и кой трябва да носи отговорност за неутрализирането им.

Над 36 хиляди предмета, големи над 10 см - отломки от създадени от човека космически обекти – летят в околоземна орбита със скорост над 28 хиляди км/ч /15 пъти по-бързи от куршума!. Това космическо гробище излага на риск самолетите, космическите кораби и изкуствените спътници, които ни осигуряват интернет, прогноза за времето и джи-пи-ес сигнал, посочват експертите. Така проблемът засяга ежедневието на всеки от нас. Непосредствена е заплахата и за жителите на планетата, защото вече има случаи на паднали върху жилища фрагменти. По изчисления на Европейската космическа агенция, сблъсък с 10-сантиметров обект ще унищожи сателит, няколкомилиметров елемент ще извади от строя космически апарат, а 1-мм ще унищожи ключови бордови системи на совалка, например. Как да бъде овладяна опасността от космическите отпадъци и на каква юридическа основа разчитаме?

Главният юрист на Isar Aerospace Рада Попова се включи от Германия с въведение в международните договори, регламентиращи човешките дейности извън нашата планета. 5 споразумения уреждат отношенията ни в околоземна орбита, но всички те са създадени през 60-те и 70-те години на 20-ти век. И нямат задължаващ, а само пожелателен характер. „За неспазването на правилата не са предвидени санкции. Действията на държавите и операторите зависят от добрата им воля”, подчерта Рада Попова. В случай на щета обаче виновният носи отговорност, а всеки пострадал може да търси обезщетение.

С включване от Белгия, мениджърът проекти в Белгийската космическа агенция Стела Ткачова обърна внимание, че спътниците, които ежедневно се изстрелват в небето над нас, не подлежат на поправка и рециклиране. Нито операторите им са длъжни да известяват останалите при авария и опасност от сблъсък. Така преди 2 години компания на Илон Мъск отказала да промени маршрута на своя сателит и той щял да удари европейски спътник, изчисляващ скоростта на вятъра на Земята. Наложило се Европейската космическа агенция да се намеси и с публични средства да осъществи скъпа маневра по „преместване”. Затова е важно да имаме добро управление на космическия трафик, заключи лекторът.

„Искаме да провокираме интереса на младите хора към тези проблеми, защото сред тях са тези, които ще трябва да намират решения”, каза доц. Веселка Радева – домакин на събитието под звездното небе на Планетариума.

„Човекът пренася своите конфликти и отвъд нашата планета. Ето тук е мястото на космическото право, което ще заема все повече време в земните адвокатски кантори, застрахователни 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретрограден Меркурий от 5 август проваля сделки, ваканции и връзки

От пети август започва Ретрограден Меркурий . Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий. Това е астрономическо явление , при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това..

публикувано на 04.08.24 в 09:41
Света Евдокия

Православната църква почита Света Евдокия Персийска

Православната църква почита на 4 август Света Преподобна мъченица Евдокия-Персийска. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова пострадала мъченически. Името й произхожда от гръцки и означава:..

публикувано на 04.08.24 в 09:24

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45