Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди в България очакват трансплантация на орган

| обновено на 09.10.21 в 10:34

На 9 октомври отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Във всеки момент между 1000 и 1200 души чакат за орган в България. Числото на практика е постоянно. През миналата година двама млади варненски журналисти основават Фондация „Документалистите”, под чиято шапка излиза и „Последният дар на човека” - документален мултимедиен разказ за донорството на органи в България. На сайта „dokumentalisti.bg“ с много снимки и емоционални разкази те запознават хората с лични истории на донори и техните семейства, чакащи за трансплантация, както и  как се реализира отвътре донорска ситуация. 


Варненците Александър Николов и Димитър Панайотов се срещат „челно“ с темата за донорството. Преди шест години братът на Александър умира от мозъчен кръвоизлив, само на 21 години. Семейството му разрешава да стане донор.Димитър Панайотов разказва:

"В семейството на Сашо този разговор по случаен начин е проведен няколко седмици преди да се случи този инцидент с брат му, заради случаен репортаж по телевизията. "Ей така, да си знаете" е казал Сашо на майка си и баща си и са си говорили, и след това са взели това решение веднага."

Така Димитър и Александър научават за тежката ситуация на българската трансплантология. Решават да разкажат историята на Георги и да почетат паметта му, създавайки първия си документален проект. Александър е фотограф, а Димитър е автор на текстовете. Двамата работят по инициативата почти шест години. През това време провеждатнад 100 срещи в повече от 15 населени места:

"Имаме над 60 героя, лекари, хора които чакат за нов орган, хора които са получили нов орган, семейства на донори, с които ние сме общували, с някои от тях сме общували няколко пъти. Ходили сме в домовете на много от тези хора, ходили сме докато лежат в болница, запознавали сме се със семействата им."

Присъствали са на три трансплантации и стават свидетели на една донорска ситуация. Някои от тези мигове са останали завинаги в съзнанието им.


"Лекарите са свикнали на такива миризми и гледки, докато аз и Сашо сме си журналисти, които си правим други неща и не сме свикнали на такива гледки и на такива миризми, и някакви такива неща много ти се набиват в съзнанието. Две седмици по-късно аз имах чувството, че тази миризма ме преследва навсякъде. Няма да забравя разговори с хора, с които отиваме в болница и те чакат за нов орган, а ние отиваме да ги разпитваме по някакъв проект. Те се опитват да ни отговарят доколкото могат, обаче им е трудно и в такива моменти обаче хората са много искрени, нямат какво да губят, много са откровени."

А проблемът с донорството е много сериозен. И в момента над хиляда души чакат за орган. В сегашното темпо ще са необходими повече от 20 години, за да бъдат трансплантирани всички чакащи към днешна дата.

"В почти всяка друга държава в ЕС, тези хора ще получат нов шанс за живот и ще могат да живеят още много години, доста качествено. За съжаление в България, доста голяма част от тях са обречени, защото няма достатъчно трупни донори откъдето най-често тези хора може да получат нов орган. Те обаче, не са само 1000-1200, а са много повече, просто хиляда са вписани в листите на чакащите."

Димитър Панайотов призовава всички да проведат разговора за донорството в своето семейство. Той отдавна го е направил. До края на годината ще излязат всички осем глави на „Последният дар на човека“. Най-вероятно разказите ще бъдат поместени и в книга. А Димитър и Александър вече са си намислили следващите теми – климат и демографска криза. 

Инициативата на младите журналисти е подкрепена от Столичната община.

Чуйте целият репортаж в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти за ограниченията за електрическите тротинетки: Заповедта, която се грижи за безопасността за пешеходците, ще увеличи опасността при шофьорите

На последното заседание на Общинския съвет във Варна бяха приети измененията в правилата за движение на електрическите тротинетки. По силата на новата заповед, се въвежда ограничение на скоростта им до 25 км/ч. Забранява се и движението им в паркове, градини, площади и детски площадки, както и тротоари и кръстовища с пресичания на..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 01.05.24 в 08:30

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните.  Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират..

публикувано на 30.04.24 в 09:30

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20