Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Икономически университет - Варна работи по проект за модернизация на висшето образование

Икономически университет – Варна е бенефициент по проект „Модернизация на висшето образование за постигане на интердисциплинарно и иновативно обучение в условията на цифрова трансформация”, който беше представен на встъпителна пресконференция на 11 октомври. Ще бъдат разкрити нови учебни програми в пет професионални направления – Икономика, Информатика и компютърни науки, Машинно инженерство, Комуникационна и компютърна техника и Общо инженерство. Стойността на проекта е 2 538 121 лв., от които европейско финансиране – 2 157 402 и национално финансиране - 380 718 лв.

Още за проекта от неговия ръководител доцент доктор Божидар Чапаров:

„Проект, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския социален фонд.”

Фокусът на проекта е да развива образователните продукти в контекста на навлизащите цифрови технологии.

„Да адаптираме и да интегрираме натрупаните знания и умения към съвременните изисквания на пазара на труда.”

Партньори на Икономически университет – Варна по проекта са Технически университет – Варна, Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ и Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“.

„Имаме 13 асоциирани партньори – университети от Европа. Четири от тях са от Румъния, два са от Полша. Имаме от Литва, Хърватия, Италия, Португалия, Чехия, Словения.”

Дейностите по проекта могат да бъдат обединени в три основни групи:

„Модернизация на учебната документация. Професионално развитие на преподаватели и кариерно ориентиране на студенти. Ние предвиждаме да бъдат разработени и въведени общо четири нови съвместни учебни програми в ОКС „магистър” и „бакалавър”. Предвиждаме интензивно обучение за подобряване на езиковите умения и на дигиталните компетентности на преподавателите. Кариерното развитие на студенти, предвижда допълнителни обучения за развитие на предприемачески, презентационни умения на студентите, както и дигитална креативност.”

Предвидените 4 нови съвместни учебни програми са: ”Data Science” в образователно-квалификационна степен „бакалавър“, и магистърските ”Интегрирани системи за дистанционно наблюдение и контрол”, ”Уеб дизайн и сигурност“, „Съвременни системи в земеделието“. Приемът на студенти започва през следващата учебна година. 13-те чуждестранни висши училища ще участват като приемащи организации за краткосрочни специализации на преподаватели от българските висши училища – партньори. Ще има и мобилности за обучение на студенти и докторанти, а също и изходящи мобилности за обучение, преподаване и научноизследователска дейност на постдокторанти, млади учени, изследователи. Преподаватели от асоциираните партньори ще осъществят входяща мобилност с цел преподаване в четирите български висши училища – партньори.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Край на опашките по гишетата, до края на годината административните услуги през телефона

До края на годината ще бъде факт проектът за електронна идентификация на стойност 1,8 милиона лева, който ще дава възможност с приложение на мобилния си телефон да се идентифицираме, за да ползваме електронни административни услуги. Това съобщи във Варна министърът електронното управление Божидар Божанов, който участва в национална кръгла маса..

обновено на 16.05.22 в 14:12

Най-много харчим за храна, отколкото година по-рано

Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 2 006 лв. и нараства с 9.6% спрямо същото тримесечие на 2021 година. А общият разход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2022 г. е 1 821 лв. и се увеличава с 13.3% спрямо същото тримесечие на 2021 година. Това показват данните на националната..

публикувано на 16.05.22 в 12:59
Кирил Петков

Кирил Петков: Бизнесът няма да има притеснения за май и юни

Днес обсъдихме реалните компенсации, които ще се случат през май, юни и дългосрочно. Разговорът беше много конструктивен и се обединихме за под от 200 лева и всичко над 200 лева на мегават , да бъде компенсирано на 80% от държавата. Така бизнесът няма да има притеснение за май и за юни. Едновременно с това се договорихме, цените за природен газ за май,..

публикувано на 16.05.22 в 12:57
Технически университет - Варна

ТУ-Варна си поставя за цел да получи статут на изследователски университет

Национална кръгла маса на тема: „Иновации и дигитализация – технологиите на успеха“ организира във Варна днес Технически университет-Варна /ТУ-Варна/. Кръглата маса има за цел да сподели успехите и напредъка на висшите учебни заведения по пътя към дигитализация на процесите в образованието и научноизследователската дейност, каза за Радио Варна..

публикувано на 16.05.22 в 12:41

Домашен арест за обвиняемия за изпиране на милиони от АМ „Хемус”

Борислав Колев, обвинен за изпиране на над 53 милиона лева от строежа на автомагистрала „Хемус“, остава под домашен арест. Това реши преди минути Софийски градски съд, предаде репортер на БГНЕС. Адвокатът на Колев бе подал молба за изменение на мярката му в по-лека. Той поиска от съда мярка „подписка“ или алтернативно – парична гаранция. Градският съд..

публикувано на 16.05.22 в 11:07

Търсят се варианти за бъдещето на Тубдиспансера във Варна

Тубдиспансерът във Варна да бъде преобразувана и да влезе в структурата на инфекциозните болести. Това мнение изрази  проф. Анелия Клисарова-председател на Комисията по здравеопазване към ОБС - Варна. Една толкова стара болница не може да бъде закрита.  Заболяването е социално-значимо, тази година субсидията за туберкулозно болен бе увеличена, но на..

публикувано на 16.05.22 в 10:18
Калина Константинова

Калина Константинова: Украинци, няма да останете на улицата

"Мили украинци, скъпи майки, избягали тук с децата си от ужаса на една брутална война, когато договорихме мярката с хотелиерите им обещахме, че вие ще останете при тях най-късно до 31 май. Но това по никакъв начин никога не е означавало, че ще останете на улицата", казва в специално видеообръщение към всички хора с временна закрила вицепремиерът..

публикувано на 16.05.22 в 10:16