Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Икономически университет - Варна работи по проект за модернизация на висшето образование

Икономически университет – Варна е бенефициент по проект „Модернизация на висшето образование за постигане на интердисциплинарно и иновативно обучение в условията на цифрова трансформация”, който беше представен на встъпителна пресконференция на 11 октомври. Ще бъдат разкрити нови учебни програми в пет професионални направления – Икономика, Информатика и компютърни науки, Машинно инженерство, Комуникационна и компютърна техника и Общо инженерство. Стойността на проекта е 2 538 121 лв., от които европейско финансиране – 2 157 402 и национално финансиране - 380 718 лв.

Още за проекта от неговия ръководител доцент доктор Божидар Чапаров:

„Проект, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския социален фонд.”

Фокусът на проекта е да развива образователните продукти в контекста на навлизащите цифрови технологии.

„Да адаптираме и да интегрираме натрупаните знания и умения към съвременните изисквания на пазара на труда.”

Партньори на Икономически университет – Варна по проекта са Технически университет – Варна, Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ и Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“.

„Имаме 13 асоциирани партньори – университети от Европа. Четири от тях са от Румъния, два са от Полша. Имаме от Литва, Хърватия, Италия, Португалия, Чехия, Словения.”

Дейностите по проекта могат да бъдат обединени в три основни групи:

„Модернизация на учебната документация. Професионално развитие на преподаватели и кариерно ориентиране на студенти. Ние предвиждаме да бъдат разработени и въведени общо четири нови съвместни учебни програми в ОКС „магистър” и „бакалавър”. Предвиждаме интензивно обучение за подобряване на езиковите умения и на дигиталните компетентности на преподавателите. Кариерното развитие на студенти, предвижда допълнителни обучения за развитие на предприемачески, презентационни умения на студентите, както и дигитална креативност.”

Предвидените 4 нови съвместни учебни програми са: ”Data Science” в образователно-квалификационна степен „бакалавър“, и магистърските ”Интегрирани системи за дистанционно наблюдение и контрол”, ”Уеб дизайн и сигурност“, „Съвременни системи в земеделието“. Приемът на студенти започва през следващата учебна година. 13-те чуждестранни висши училища ще участват като приемащи организации за краткосрочни специализации на преподаватели от българските висши училища – партньори. Ще има и мобилности за обучение на студенти и докторанти, а също и изходящи мобилности за обучение, преподаване и научноизследователска дейност на постдокторанти, млади учени, изследователи. Преподаватели от асоциираните партньори ще осъществят входяща мобилност с цел преподаване в четирите български висши училища – партньори.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейски средства за рибарската общност на територията на МИРГ Шабла – Каварна – Балчик

Пет мерки за кандидатстване ще бъдат отворени в началото на годината, едната от които е насочена пряко към трите морски общини в Добричка област – Шабла, Каварна и Балчик, каза изпълнителният директор на местната инициативна рибарска група Нелко Йорданов.  „ Имаме предварителни проучвания на общините, те ще инвестират в инфраструктурни проекти, пряко..

публикувано на 17.01.22 в 11:23

Цацаров е депозирал оставката си

Сотир Цацаров е депозирал оставката си в НС , предаде БГНЕС.  Молбата за освобождаването му от поста председател на КПКОНПИ е депозирана рано тази сутрин в деловодството на парламента. В петък премиерът Кирил Петков съобщи, че ДАНС е отнел достъпа на Сотир Цацаров до класифицирана информация. Сотир Цацаров е бивш главен прокурор на България. 

публикувано на 17.01.22 в 11:16

Три коли изгоряха на паркинг във Варна (СНИМКИ)

Три автомобила на паркинг пред жилищен блок изгоряха тази нощ в пожар, предизвикан от бездомник. Инцидентът е станал на улица „Дунавски лебед“, а сигнал към полицията е подаден към 20,57 часа, съобщават от МВР-Варна. Няма данни за пострадали хора. Колите са с нанесени значителни материални щети. Причината за пожара е нерегламентирано..

обновено на 17.01.22 в 11:04
Онлайн на училище

Четири училища във Варна преминават на ротационен принцип на обучение

Четири училища във Варна преминават на ротационен принцип на обучение заради повишена  заболеваемост и карантинирани над 10 процента от паралелките и учителите.  Половината класове ще учат присъствено, останалите дистанционно, съобщи Ирена Радева, началник на РУО-Варна. В края на миналата седмица новата организация въведоха Математическата гимназия и..

публикувано на 17.01.22 в 11:02
ДКЦ-4 Варна

Обявиха конкурси за управители на общински лечебни заведения и търговски дружества във Варна

Общинският съвет във Варна обяви конкурси за управителни органи на 11 лечебни заведения и 6 търговски дружества - общинска собственост.  Това са ДКЦ I „Св. Клементина“, ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в кв. „Аспарухово“, ДКЦ III, ДКЦ IV, ДКЦ V „Св. Екатерина“, ДКЦ „Чайка“. Ръководители се търсят също за: „Специализираната болница по акушерство и гинекология за..

публикувано на 17.01.22 в 10:54

Втора варненска община с режим на тока, трета на ръба

В рамките на малко повече от седмица във втора варненска община въвеждат режим на тока. В трета го обмислят... Причината навсякъде е една и съща - високите сметки за ток. Засега режимът обхваща уличното осветление. Мярката е временна, но докога е трудно да се каже. Режим на уличното осветление в нощните часове въведоха от 6 януари в Дългопол...

обновено на 17.01.22 в 10:48

Глоби в Гърция за неваксинирани граждани над 60 години

Неваксинирани граждани на Гърция на възраст над 60 години, които не са получили поне една доза ваксина срещу коронавирус, ще бъдат глобени 50 евро за януари и по 100 евро за всеки пореден следващ месец. Санкцията се въвежда с оглед влязлото от днес в сила решение за задължителна ваксинация на конкретната възрастова група. Мярката беше съобщена в края..

публикувано на 17.01.22 в 10:17
Подкасти от БНР