Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Икономически университет - Варна работи по проект за модернизация на висшето образование

Икономически университет – Варна е бенефициент по проект „Модернизация на висшето образование за постигане на интердисциплинарно и иновативно обучение в условията на цифрова трансформация”, който беше представен на встъпителна пресконференция на 11 октомври. Ще бъдат разкрити нови учебни програми в пет професионални направления – Икономика, Информатика и компютърни науки, Машинно инженерство, Комуникационна и компютърна техника и Общо инженерство. Стойността на проекта е 2 538 121 лв., от които европейско финансиране – 2 157 402 и национално финансиране - 380 718 лв.

Още за проекта от неговия ръководител доцент доктор Божидар Чапаров:

„Проект, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския социален фонд.”

Фокусът на проекта е да развива образователните продукти в контекста на навлизащите цифрови технологии.

„Да адаптираме и да интегрираме натрупаните знания и умения към съвременните изисквания на пазара на труда.”

Партньори на Икономически университет – Варна по проекта са Технически университет – Варна, Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ и Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“.

„Имаме 13 асоциирани партньори – университети от Европа. Четири от тях са от Румъния, два са от Полша. Имаме от Литва, Хърватия, Италия, Португалия, Чехия, Словения.”

Дейностите по проекта могат да бъдат обединени в три основни групи:

„Модернизация на учебната документация. Професионално развитие на преподаватели и кариерно ориентиране на студенти. Ние предвиждаме да бъдат разработени и въведени общо четири нови съвместни учебни програми в ОКС „магистър” и „бакалавър”. Предвиждаме интензивно обучение за подобряване на езиковите умения и на дигиталните компетентности на преподавателите. Кариерното развитие на студенти, предвижда допълнителни обучения за развитие на предприемачески, презентационни умения на студентите, както и дигитална креативност.”

Предвидените 4 нови съвместни учебни програми са: ”Data Science” в образователно-квалификационна степен „бакалавър“, и магистърските ”Интегрирани системи за дистанционно наблюдение и контрол”, ”Уеб дизайн и сигурност“, „Съвременни системи в земеделието“. Приемът на студенти започва през следващата учебна година. 13-те чуждестранни висши училища ще участват като приемащи организации за краткосрочни специализации на преподаватели от българските висши училища – партньори. Ще има и мобилности за обучение на студенти и докторанти, а също и изходящи мобилности за обучение, преподаване и научноизследователска дейност на постдокторанти, млади учени, изследователи. Преподаватели от асоциираните партньори ще осъществят входяща мобилност с цел преподаване в четирите български висши училища – партньори.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата разследва принуда, упражнена спрямо депутата Р. В.

Софийска районна прокуратура се самосезира във връзка с информация, разпространена в медиите, в която се съдържат данни за извършено престъпление по чл. 143, ал. 1 от НК спрямо депутат от 49-ото Народно събрание, предаде БГНЕС.  Прокурор при Софийската районна..

публикувано на 29.05.23 в 09:12
Снимката е илюстративна

Четвъртокласниците се явяват на матура

55 955 четвъртокласници се очаква да се явят на национално външно оценяване по български език и литература и математика днес и утре (29 и 30 ма).  Днес, понеделник, е изпитът по БЕЛ, на който учениците ще решават писмен тест в рамките на 60 минути. За деца със специални образователни потребности са предвидени 30 минути повече. И тази..

публикувано на 29.05.23 в 08:37
Реджеп Ердоган

Ердоган спечели изборите в Турция

Реджеп Тайип Ердоган, който управлява Турция през последните две десетилетия, си осигури още пет години начело на държавата. Той спечели първия в историята на страната балотаж на президентските избори с над 52 на сто от гласовете срещу съперника си от опозицията Кемал Кълъчдароглу, предаде БНР. Хиляди поддръжници на Ердоган..

публикувано на 29.05.23 в 08:33
ВТУ

Великотърновският университет в избор на нов ректор

Ректорски избори ще се проведат  във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Кандидатите са четирима. Досегашният ректор проф. Христо Бонджолов е с два последователни мандата и няма право на трети. Изборите за ръководство на Великотърновския университет, които започват в 9,30 часа, се очаква да бъдат проблемни..

публикувано на 29.05.23 в 08:27

КЕВР обсъжда поевтиняване на газа с над 11%

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди днес предложеното от „Булгаргаз“ поевтиняване на природния газ с над 11% за юни, предаде БГНЕС. Предлага се цената да е 68,63 лв. за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. КЕВР утвърди 77,55..

публикувано на 29.05.23 в 08:25
Варна, ул.

Община Варна е готова да извърши проверка на дървото в Гръцката махала след писмено искане от хората и достъп до сградата

Варненци живеещи на ул. „Александър Батенберг“ 45 трябва да внесат писмо в Община Варна, в което да опишат, че коренната система на дървото, което се намира пред сградата им, застрашава основите на сградата и ги компрометира. Това каза за Радио Варна инж. Петър Гърбузов, директор на Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. Освен..

публикувано на 29.05.23 в 07:30

Президентът връчва втория мандат днес

Държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание - "Продължаваме Промяната - Демократична България“ днес, 29 май от 17 часа. Това съобщиха от прессекретариата на президента. Кандидатът за премиер има една седмица,..

публикувано на 29.05.23 в 07:00