Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отлив на студенти след Брекзит във Великобритания. Кои са алтернативните държави

След Брекзит  наблюдаваме увеличен  интерес от страна на българските студенти към висшите училища в САЩ и Канада, като алтернатива на английските. Това коментира за Радио Варна Николай Христанов, организатор на форума „Световно изложение”, който се провежда днес във Варна. Наблюдава се отлив на интерес към Великобритания, заради факта, че страната излезе от Европейския съюз и това е причина студентите от Европа да заплащат по-високите такси, като тези на останалите от целия свят . По груби сметки годишната издръжка на един български студент на Острова сега е около 60 000 лева, което много малко семейства могат да си позволят, каза още Николай Христанов.

В останалите държави таксите се запазват. В Белгия обучението е 962 евро на година. Във Франция таксите са около 190 евро на година в държавните университети. В Нидерландия, която бележи ръст сред интереса на кандидатите, таксата е 2200 евро за 2022 година, като за първата година се плащат само 50 % от нея. Интерес има и към скандинавските държави, където обучението е безплатно. В Дания, обаче, е въведена промяна в университетите с практическа насоченост, където отпадат програмите с прием с английски език през 2022 година. Швеция  остава все така отворена за международни студенти, коментира още Христанов.

Икономика, бизнес, компютърни науки, финанси, психология, дизайн, дори и танцови изкуства, са най-търсени и предпочитани в момента. Само в Нидерландия правителството предприе политика за намаляване на таксите на университети наполовина, заради ковид пандемията и годишната такса за обучение от 1084 евро в момента е намалена на 542 евро.

В много от университетите мерките въведени заради ковид-пандемията са отпаднали. Така е в Дания и Швеция. В Нидерландия са останали много малко от ограничителните мерки. В повечето университети в Европа студентите се тестват периодично за коронавирус, а ваксинирането не е задължително.

Представители на висши училища и колежи от Нидерландия, Ирландия, Швейцария, Великобритания, САЩ и Канада участват в изложението "Световно образование". То се провежда до 17.00 часа днес в хотел Галерия „Графит” на бул. "Княз Борис Първи” №65.ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов рекорд от новоразазени с коронавирус във Варна

Новите случаи на заразени с Ковид-19 във Варна достигнаха рекордният брой от 927 души, в Бургас те са 1151, а в Добрич – 183. Новозаразените в страната са 12 400. Това показват данните от Единния информационен портал. Положителни са 28.2% от направените 43 981 теста. Най-много са новите случаи в София - 3199, В болница се лекуват 5..

обновено на 26.01.22 в 08:11

Омикрон и ваксините причиниха нови проблеми със смените на корабни екипажи

Пътуването на моряците остава предизвикателство. Причина за това са проблеми с признатите от Световната здравна организация ваксини , които не се приемат от всички страни и региони. Това показват обобщени данни, предоставени от корабните мениджъри на Global Maritime Forum, съобщава logistika.bg. Има също така и съобщения, че властите в..

публикувано на 26.01.22 в 07:31
Варна, изгрев

Температурите се покачват

Слаб сняг превалява в момента в района на Силистра, но снежна покривка не се е образувала.   В цяла Източна България и край морето стойностите на въздуха са под нулата. Най-студено е в Разград и Добрич по минус 6 градуса, по минус 4 е в Шумен и Русе, минус 3 в Силистра. Минус 6 градуса е в Шабла. Във Варна минус 5 градуса, атмосферното..

публикувано на 26.01.22 в 05:58

Адресите без ток

В периода 17.01.2022 - 28.01.2022 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Вилна зона на гр. Провадия - абонатите, електрозахранени от ТП 40 Провадия и КТП Горско стопанство. Прекъсването ще бъде само в..

публикувано на 26.01.22 в 05:00

Тежка катастрофа на АМ "Хемус" край Слънчево

В Шоковата зала на МБАЛ "Св. Анна" /Окръжна болница/ е настанен тежко пострадал при катастрофата мъж, съобщиха за Радио Варна от КАТ - Варна. Все още не е ясно има ли опасност за живота му. Мъжът е шофирал един от четирите автомобила, участвали в произшествието на автомагистрала "Хемус" при пътен възел „Слънчево”, в посока Варна. Там,..

публикувано на 25.01.22 в 17:48

Ресторантьорите завеждат съдебни дела заради COVID-мерките

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) стартират серия от съдебни дела и административни процедури срещу дискриминационното отношение към бранша, съобщиха от двете организации. В съобщение до медиите, ресторантьорите казват, че ще сигнализит Омбудсмана на Република България за грубото потъпкване на..

публикувано на 25.01.22 в 17:18

Община Балчик достигна най-високата заболеваемост в областта

Община Балчик достигна най-високата заболеваемост в областта -1106,10 на сто хиляди население . Към 25 януари диагностицираните с болестта в морската община са 257 души, спрямо седмица назад те са с една трета повече. На 14-дневна база към 24.01.2022 г. в област Добрич средното ниво е 798,00% 000 , информира директорът на Регионална здравна инспекция..

публикувано на 25.01.22 в 17:09
Подкасти от БНР