Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Банковите депозити се стопиха наполовина


Една от банковите институции у нас въведе отрицателни лихви по депозитите за физически лица. След като дълго време лихвеният процент по влоговете бе почти нулев, някои банки дори спряха да предоставят опцията за депозит. През последните един-два месеца се наблюдава отлив на депозити от банковата система. Влоговете при физическите лица са намалели наполовина. Средствата се инвестират в недвижими имоти, което е причина за ръст в цената на жилищата, коментира пред Радио Варна финансовият анализатор Иван Стойков:

"Досега в банките имаше прекалено много привлечен ресурс, което бе предпоставка за нулеви лихви в повечето банки, а вече и отрицателни. В последните един-два месеца се наблюдава сериозен отлив на депозити от банковата система. Специално при физическите лица този отлив е в порядъка на 40-50%. Ако отливът на депозити продължи, може банките отново да започнат да изпитват нужда от привличане на ресурс. Ресурсът, който сега излиза от банките, може отново да им стане нужен, те да поискат да си го върнат обратно, което ще създаде предпоставки за повишение на лихвите." 

Депозитите загубиха своята атрактивност, затова трябва да се търсят алтернативи, които да носят по-добра доходност, за да бъде компенсирана инфлацията, коментира Стойков.

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки варненци почетоха Никулден (СНИМКИ)

Десетки варненци почетоха Никулден пред храма св. „Николай Чудотворец“ във Варна.  С тържествена света литургия започна днешният празник. По традиция след това пред Светата обител бе отслужен и молебен за здраве. Близо 500 порции рибен курбан за здраве, приготвен от Военноморските сили, раздадоха на хората, отишли да се помолят пред светията,..

обновено на 06.12.22 в 19:46
Рибният пазар с прясна риба и морски дарове в центъра на София започна в събота и продължи до 20 часа днес на Никулден.

Хистамин в рибата - обясняват специалистите

Изследване на „Активни потребители”, публикувано в сайта на националната асоциация, определи съдържанието на веществото хистамин в тъканите за риба, закупена в търговската мрежа в София. Подобно проучване се прави за първи път у нас и има за цел да определи риска за отравяне с хистамин при консумацията на риба и рибни продукти. Общо 13 проби са..

обновено на 06.12.22 в 19:41
Арх. Иван Шишков

Парламентът тази седмица изслушва регионалния министър за АМ "Черно море"

Очаква се тази седмица в парламента да бъде изслушан служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков за строителството и напредъка на трансевропейски транспортен коридор IV, в частта му преминаваща през територията на Република България в участъка Видин – Кулата, магистрала „Хемус“ и магистрала „Черно море“.  В петък ще бъде..

публикувано на 06.12.22 в 19:25

Магистрала "Хемус" ще стигне до Ловеч до 2025 година

Очаква се строителството на трите участъка от АМ „Хемус“ до път II-35 Плевен – Ловеч да завърши в периода 2024 – 2025 г. Този срок е вследствие на натрупано забавяне от януари до август 2022 г., поради финансова неяснота в плащането на извършените строителни работи. Това каза от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и..

обновено на 06.12.22 в 17:54

Подписан е нов колективен договор в системата на средното образование

Надявам се да имате успех и разчитам на вашата позиция при залагането на параметрите в бюджета за 2023 година да отстоявате искания в полза на учителите, на директорите, така че в системата да има достойни условия на труд. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов се обърна към членовете на Отрасловия съвет за тристранно..

публикувано на 06.12.22 в 17:34

Отново призовават варненци да подновят картите си за градски транспорт навреме

Oколо 25 000 потребители на персонализирани абонаментни карти – предимно възрастни хора и ученици, трябва да подновят абонамента си за пътуване в градския транспорт до 15 януари. От ТАСРУД им припомнят да се изчаква последният момент, а подновяването да се случи по-рано, през месец декември т.г. От общинското предприятие обясняват, че новият период на..

публикувано на 06.12.22 в 16:32

Румен Радев: Има всички шансове да влезем в Шенген догодина

Работата за присъединяването ни към Шенген продължава на всички нива на дипломацията, но има работа, която трябва да се свърши и в България. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след срещата на върха ЕС - Западни Балкани. Той призова партиите у нас да не политизират темата. Държавният глава призова Народното събрание да приеме законите..

публикувано на 06.12.22 в 15:36