Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Банковите депозити се стопиха наполовина


Една от банковите институции у нас въведе отрицателни лихви по депозитите за физически лица. След като дълго време лихвеният процент по влоговете бе почти нулев, някои банки дори спряха да предоставят опцията за депозит. През последните един-два месеца се наблюдава отлив на депозити от банковата система. Влоговете при физическите лица са намалели наполовина. Средствата се инвестират в недвижими имоти, което е причина за ръст в цената на жилищата, коментира пред Радио Варна финансовият анализатор Иван Стойков:

"Досега в банките имаше прекалено много привлечен ресурс, което бе предпоставка за нулеви лихви в повечето банки, а вече и отрицателни. В последните един-два месеца се наблюдава сериозен отлив на депозити от банковата система. Специално при физическите лица този отлив е в порядъка на 40-50%. Ако отливът на депозити продължи, може банките отново да започнат да изпитват нужда от привличане на ресурс. Ресурсът, който сега излиза от банките, може отново да им стане нужен, те да поискат да си го върнат обратно, което ще създаде предпоставки за повишение на лихвите." 

Депозитите загубиха своята атрактивност, затова трябва да се търсят алтернативи, които да носят по-добра доходност, за да бъде компенсирана инфлацията, коментира Стойков.

Чуйте повече в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Силен интерес към бустерни дози в Гърция

В Гърция се отчита силен интерес за поставяне на бустерна доза от ваксината срещу Covid-19. Масово се имунизират и хората над 60 години след въвеждане на глоби за неваксинирани. Само за ден над 200 000 души са се записали за бустерна доза в платформата за резервации. Задължителното ваксиниране на хора над 60 г., месечните глоби..

публикувано на 05.12.21 в 13:25
Джо Байдън (вляво) и Владимир Путин

Среща Байдън-Путин на живо още не е уговорена

Москва и Вашингтон все още не са се договорили да проведат среща на четири очи между президентите Владимир Путин и Джо Байдън след предстоящата им видеовръзка. Това заяви помощникът на руския лидер Юрий Ушаков по телевизионния канал "Русия-1" в предаването "Москва. Кремъл. Путин". В отговор на съответния въпрос на журналиста Павел Зарубин зали..

публикувано на 05.12.21 в 13:24

На Никулден коледната елха във Варна засиява празнично

Варна ще отбележи Никулден с няколко прояви в града на 6 декември, съобщиха от пресцентъра на общината. В 10 часа в район "Аспарухово", новото Рибарското пристанище, ще се състои освещаване и курбан за здраве. В 10.30 часа в храм "Св. Николай Чудотворец" ще бъдат отслужени Божествена света литургия, молебен и курбан за здраве. От 18..

публикувано на 05.12.21 в 13:08

Папата: отношението към мигрантите е "корабокрушение на цивилизацията"

Папа Франциск разкритикува нациите зарази тяхното безразличие към бежанците и основните причини за миграцията, като я нарече "корабокрушение на цивилизацията". „В Европа има такива, които упорито се отнасят към проблема като към въпрос, който не ги засяга“, каза папата при днешното си посещение..

публикувано на 05.12.21 в 12:43

Канада въвежда задължително тестване и на ваксинирани при влизане в страната

С цел ограничаване разпространението на коронавируса в Канада гражданите, пристигащи със самолет в страната, подлежат на задължително тестване за COVID-19, независимо от ваксинационния им статус, съобщиха от МВнР. Задължителното тестване се въвежда поетапно, като на повече от половината канадски летища вече е създадена необходимата..

публикувано на 05.12.21 в 12:01

НФСБ с нов лидер и с ново име

Борис Ячев е новият председател на Националния фронт за спасение на България. Това реши конгресът на партията, провел се в събота в Златоград, съобщиха днес от НФСБ. Конгресът уважи желанието на досегашния лидер Валери Симеонов да се оттегли, след като единодушно прие отчет за работата на ръководството на НФСБ, на народните..

публикувано на 05.12.21 в 11:58
Лили Иванова

Лили Иванова: Аз съм винаги готова да посрещна и най-лошото

Пандемията е времето, в което примата Лили Иванова отсъства най-дълго от сцената. Това разказва самата тя в първото интервю, което дава от 3 години насам, пред Георги Любенов по БНТ. "Не съм отчаяна в никакъв случай, но светът е различен и ние трябва да сме готови да посрещнем всяко предизвикателство. Тези две години ми се сториха..

публикувано на 05.12.21 в 10:41
Подкасти от БНР