Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вера и нейната почти истинска история

И авторът се оказа на "Вера" :)
Снимка: Колаж: Румен Сарандев

Сега ще ви разкажа една история, която буквално ще ви разтърси! Главната ни героиня се казва Вера. Тя е на 32 години. Родена е в Турция. След като е изоставена от родителите си, още в най-крехка възраст й се налага сама да се бори с бурите в морето на живота. За щастие намира пристан в Панама, където бива приютена от бедно, но грижовно семейство. 

Новите й родители трудно произнасяли чуждоземната й фамилия, за това галено я наричали Су. 

Вера е дребна, но борбена. Трябвало от малка да помага в изхранването на семейството. То се занимава основно с доставки на всякакви карбамити, карбамути, карбити и тем подобни до различни краища на света. 

Верчето редовно снабдявала производителите на вино от Прованса с торове за лозята им. Фермерите от Албиона разчитали на нея за подхранването на ягодите. За брането пък разчитали на някакви бедняци от Източна Европа, готови на всичко за няколко лири /но това е друга история/.

Вера редовно пътувала и до България за да снабдява с качествената си урея местните крупни арендатори. Злите езици говорят, че Вера пренасяла и други субстанции, но това са долни инсинулации, които имат за цел да очернят доброто име на семейството й. 

Та, точно едно пътуване до страната ни завинаги променило живота на нашата Вера. Нищо чудно, ако се окаже, че това е било последното й пътуване.

Тя прекосила уверено бурното Черно море. Вече наближавала брега, когато страшно и се доспало. Събудила се върху скалите. Така и не разбрала как се е озовала там. Опитала да си спомни, но главата й още тежала от водката, която изпила предната вечер в едно украинско пристанище.

Раните й били сериозни, но тя не им обръщала внимание. За нея било важно, че ценния й товар е сух.

"Всичко е Ок. Сигурно скоро ще ме намерят и ще ми помогнат", казала си Вера. 

Дните обаче минавали. От време на време някакви весели хора се появявали на ръба на скалата. Правили си селфи с корабокрушенката и си тръгвали. Помощ не идвала. 

Така изминала почти една седмица. Раните на Вера се отворили още повече, товарът в торбите започнал да се намокря, а тя все така лежала върху скалите. 

Тъкмо започнала да се отчайва и забелязала светлина, която се приближавала, но не от брега а откъм морето. След час Вера била обградена от загрижени спасители.

"Дали ги е грижа за мен или само за товара ми", питала се тя, но все пак се радвала, че някой най-накрая ще й помогне. 

Спасителите обаче, вместо да превържат раните й, нервно се почесвали по челата, съветвали се, мъдрували и решили първо да приберат уреята, а за Вера щели да мислят по-късно.

"Знаех си... ", въздъхнала клетницата." Обзалагам се, ще вземат всичко и ще ме зареждат". 

Познала, но не съвсем. Спасителите наистина опитали да приберат торбите, но скъсали едната от тях и част от товара се изсипал в морето. За нещастие някакви нахалници заснели тоя фарс... 

И се започнали едни критики, едни коментари, едни пиперливи шеги... Въобще настанал вой до небето. 

Вера се превърнала в истинска сензация. Рисували я в карикатури, снимали я, пишели стихове за нея, разказвали всякакви невероятни истории. И така няколко дни...

Междувременно морето се развълнувано, вълните все повече заливали Вера. Уплашени от гневното море и от още по-гневните коментари, спасителите се спасили от спасяването и тя повече не ги видяла. 

 Преди да си тръгнат обаче те й обещали да се върнат през април. 

Вера ги изглеждала изпод вежди и, докато се борила с поредната вълна си помислила: "Да бе, сигурно! На 1 април! Оф, как можах да се озова точно на българския бряг?! "ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненски ученик взе златен медал в международно състезание по информатика

Деветокласник от Математическата гимназия във Варна взе златен медал на международно състезание по информатика. Веселин Маркович е част от националния младежки отбор по информатика и математика. В надпреварата са участвали рекорден брой държави - 23. Тази учебна година е рекорда и за Веселин със спечелените 20 меда, от които 8 златни. Той определя..

публикувано на 02.12.21 в 15:06

За поредна година започва кампанията "Да украсим Варна за Коледа"

Oбявяваt начало на традиционната кампания за най-красива коледна украса на обществена или жилищна сграда, фасади, тераси, дворове, междублокови пространства, търговски помещения във Варна. Всеки, който иска да сподели своето усещане за коледна хармония, може да изпрати снимки или кратки видеа на празнична украса на имейл: live.varna.bg@gmail.com , като..

публикувано на 02.12.21 в 14:46

Екскурзоводи рекламират Варна с клипове на няколко езика

Варненските екскурзоводи рекламират Варна с видеоклипове, които имат за цел да популяризират морската столица на 10 целеви пазара от Европа и Русия.  Във видеата за 3-4 минути са представени туристически обекти и възможностите за почивка и забавления, обясни Димитър Йонков, екскурзовод на испански туристи и член на Съюза на екскурзоводите в България...

публикувано на 02.12.21 в 09:45

Наградиха учениците, спасявали възрастни хора при пожара в Рояк

Наградиха учениците, спасявали възрастните хора от капана на пожара в дома в село Рояк. Благодарствени грамоти и книги получиха от областния управител Марио Смърков и от Ирена Радева, началник на Регионалното управление на образованието четиримата ученици от средно училище „Св. Климент Охридски” в Дългопол. Те помогнаха за спасяването на голяма част..

публикувано на 01.12.21 в 15:19

Д-р Минас Козмидис: ХИВ/СПИН не трябва да бъде тема табу

Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 80-те години на миналия век, ХИВ/СПИН продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве, отнел живота на милиони хора. По данни на Световната здравна организация за 2020 година, близо 38 милиона души по света живеят с ХИВ/СПИН, от които около 2..

публикувано на 01.12.21 в 15:07

Стани магьосник - подари книга на дете за Коледа

За втора година Национална мрежа за децата провежда кампанията „Едно дете чака магия! Стани магьосник – подари му книга“. Тя е насочена към деца, които живеят в бедност, деца преживели насилие, деца от приемни семейства или такива, които по други причини не живеят с родителите си. Има много деца, които мечтаят да получат книга, но това..

публикувано на 01.12.21 в 12:48

„Землевеж“ - за живота на числата в Световния ден за борба със СПИН

„Землевеж“ е платформа за представяне на данни от статистически проучвания по достъпен начин за света и България от достоверни източници. Последните месеци „Землевеж“ се радва на няколко хиляди последователи в социалните мрежи, вече звучи и в ефира на Радио Варна. На 1 декември отбелязваме Световен ден за борба със СПИН. СПИН или синдром..

публикувано на 01.12.21 в 09:30
Подкасти от БНР