Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какво се случва с товара на "Вера Су" (СНИМКИ)

| обновено на 20.10.21 в 16:51

Горният слой от товара на заседналия край Камен бряг кораб е наводнен. Това стана ясно, след като един от капаците на хамбара беше отворен днес чрез външна хидравлика. Замърсяването на водите с амониев азот във водите около кораба се увеличава и вече е до десет пъти над нормата. Пробите показват категорично и наличие на нефтени продукти в морската вода в района. Днес планът за спасяване на кораба, изработен от експертите в Морска администрация, е бил одобрен от Министерството на околната среда и водите.

Екипът на Морска администрация успя да отвори днес един от капаците на хамбара чрез външна хидравлика, при което се видя, че горният слой е втечнен, заяви зам.-министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

Всяка от трите баржи е снабдена с помпа, която ще източва втечнения товар и според зам.-министър Димитров това ще улесни процесът по претоварването.

Дългоочакваният план за спасяване на кораба Вера Су тази сутрин е бил получен в Басейновата дирекция и РИОСВ Варна, допълни Димитров.

Освен завишени количества на амониев азот във водата е потвърдено категорично и наличието на нефтени продукти, но засега според зам.-министър Димитров опасност за околната среда не съществува.

Чуйте повече в репортажа на Мая Щърбанова:


Снимки и Видео: Румен Сарандев


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки таксиметрови шофьори се събраха на протест днес в Добрич

Десетки таксиметрови шофьори се събраха на протест днес в Добрич. Тяхното недоволство е продиктувано от желанието на централата, с която те работят, да повишат цените на услугите си за превоз. Според протестиращите това ще доведе до още по-голям отлив на клиенти и съответно спад на техните приходи. Централите, които се използват от..

публикувано на 25.01.22 в 11:27

Петков: Откритият диалог ще замести езика на омразата

Днес очаквам реални първи резултати. Вярвам, че този открит диалог ще замести национализма и езика на омразата. Хората очакват реални резултати, а не политическа риторика. Разбира се, следим внимателно общите теми, включително историята, човешките права, нещата, които са важни за евроинтеграцията. Това заяви премиерът Кирил Петков при откриването на..

публикувано на 25.01.22 в 11:09

21 000 души са дарили кръв през 2021 година в Кръвния център във Варна

21 000 души са дарили кръв през 2021 година за Районния център по трансфузионна хематология във Варна. Това каза неговият директор д-р Жанина Йорданова, като посочи, че винаги срещат голяма съпричастност у хората, такава, каквато видяхме при акцията по кръводаряване в София за ученичката, която беше блъсната от автобус. Миналата година кръводарителите..

публикувано на 25.01.22 в 10:39

Авария оставя без вода част от кварталите Младост и Възраждане

Част от кварталите "Младост" и "Възраждане" са с прекъснато водоподаване поради авария , съобщават от ВиК-Варна. Очаква се водата да бъде пусната около 14.00 часа. Авария е причината и за спирането на водата на абонатите в района на местността "Ален мак" и курортния комплекс "Чайка". Водоподаването там ще бъде възстановено към 15.00 часа ,..

публикувано на 25.01.22 в 10:06

Таксиметровите шофьори във Варна са в готовност за протест

Кризата с повишаващите се цени на тока и на горивата не подмина и таксиметровия бранш. Все по-често се случва, когато се опитаме да си извикаме такси, да не можем да се свържем с централата или да ни отговорят, че няма свободни автомобили. Причина за това според председателя на синдикат "Авто 94" Димчо Иванов е, че таксиметровите шофьори във..

публикувано на 25.01.22 в 08:06

Експерти обсъждат в кои зони във Варна ще се ограничават замърсяващите автомобили

От началото на тази година влезе в сила законовата възможност кметовете на общини да определят зони, в които не се допускат автомобили от по-ниска екокатегория, когато има замърсяване на въздуха над нормите. Подобни зони с ниски емисии има в редица държави в Европа като Франция, Германия, Дания, Португалия, Нидерландия и Великобритания...

публикувано на 25.01.22 в 07:34

Адреси без ток на 25 януари

В периода 17.01.2022 - 28.01.2022 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Вилна зона на гр. Провадия - абонатите, електрозахранени от ТП 40 Провадия и КТП Горско стопанство. Прекъсването ще бъде само в..

публикувано на 25.01.22 в 06:14
Подкасти от БНР