Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Първото котешко кафене отвори врати във Варна

От началото на този месец във Варна отвори врати първото по рода си котешко кафене или както го наричат - коткотека.

Идеята за кафенето е на 22-годишната латвийка Анастасия, която от 9 години живее и работи във Варна. Стопанката на заведението сподели с усмивка, че първите подобни кафенета са се появили преди много години в Япония. Там хората са се борили със стреса и натовареното ежедневие, галейки и играейки си с котките.

Приятната и уютна атмосфера се усеща още на входа на кафенето. В него има изградена специална котешка стая със 7 космати обитатели, които си общуват и си играят с посетителите, дошли да изпият по едно кафе или чай и да се порадват на животните. Всички котета са били спасени още като бебета от Анастасия и нейното семейство.


„Първоначално в стаята имаше 8 котета, но едното го прибрах вкъщи, тъй като не се чувстваше особено комфортно в компанията на други хора. Останалите 7 котки обичат да бъдат галени и да си играят с посетителите и дори се сърдят ако някой не им обръща внимание”, разказа с усмивка Анастасия.

Обстановката в котешката стая е напълно стерилна. Вътре се влиза само с калцуни и след предварително измиване на ръцете. Заради по-късокосместите породи се поддържа и по-висока температура на въздуха.

Специално обучен персонал разяснява на посетелите какво включва грижата за едно коте, която според Анастасия е далеч от пределите на „просто да я нахраниш и напоиш”.

„Хората задават различни въпроси. Точно това е и нашата идея. Да им помогнем да се грижат по-добре за своите любимци. Мисля, че по този начин ще успеем да помогнем и за разрешаването на проблема с бездомните котки във Варна, защото ако знаят как да се грижат за животните, по-малко хора ще ги захвърлят на улицата”, коментира Анастасия.

Анастасия и нейните съмишленици са получавали неведнъж молби от граждани да приютят в кафенето изоставени и захвърлени котета.

„В момента няма как да приютяваме изоставени и бездомни котета, защото в момента тук имаме 7 животни, а чакаме и още 2 котета, които преминават през ваксинация, инкобационен период и адаптация към обстановката и другите животни. Според Европейския регламент срещу жестокостта към животните, трябва да има 6 квадратни метра на котка. Нашата котешка стая е 60 квадратни метра. Т.е имаме ограничение само за 10 котета”, поясни Анастасия.

В момента, тя и екипът й работят по създаването на Програма за осиновяване. Чрез нея човек ще може да си осинови едно от котетата в кафенето, а също така ще се появи възможност да се помогне и на други котета.

Според Анастасия най-важното условие за осиновяване е котката да хареса човека, а не обратното.

„Котките са като нас хората. Може умственият ни интелект да е на много по-високо ниво, но емоционалният интелект на една котка е същия като човешкия. Котките са различни – и при тях има интроверти, екстраверти, по-злобни или по-дружелюбни. Всяка котка си има свой собствен нрав и силно развито чувство за справедливост”, каза още Анастасия.

„Това, че котките се привързват повече към дома, отколкото към човека е просто мит. Едно от домашните ми котета често излиза от вкъщи и се скита, но винаги търси мен, където и да се намира. Тя е привързана към мен. Има обаче и котки, които се привързват към самия дом, без значение кои са стопаните му”, обясни собственичката на първото по рода си котешко кафе във Варна.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Оброчище събират средства за рехабилитация на дете, спасено от лекарите след масивен инсулт

В средното училище „Христо Смирненски“ в балчишкото село Оброчище е поставена дарителска кутия, за да се подпомогне финансово семейството на 12-годишно дете, нуждаещо се от рехабилитация. Който иска да даде своята лепта, може да го направи в работните дни от 8:00 до 16:00 часа, съобщават от учебното заведение. Директорът Павлина Стоянова уточни,  че..

публикувано на 26.01.22 в 11:40

Село Бозвелийско - най-многолюдното в община Провадия

Последното преброяване на населението изведе Бозвелийско на първо място по брой население сред селата в община Провадия. С постоянен адрес в момента там са 1377 души, което е с 53 души повече в сравнение с 2011 година. С това Бозвелийско изпревари село Блъсково, което доскоро държеше първото място. Истината е, че село Бозвелийско в повечето време..

обновено на 26.01.22 в 10:19

Международен ден на митниците

На 26 януари митническите служители отбелязват Международния ден на митниците. Световната митническа общност празнува в чест на състоялата се на този ден през 1953 г. първа официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество , познат днес като Световна митническа организация (СМО). Днес страните - членки на Световната митническа организация, са 183...

публикувано на 26.01.22 в 10:12

Защо имаме нужда и от "Предприемачи в клас"

Предприемаческото мислене от най-ранна възраст и промяната в образователния модел в тази сфера влизат все повече във фокуса у нас. Една от най-успешните инициативи в тази насока - "Предприемачи в клас", която беше възстановена след първата година и половина пандемия, цели да срещне ученици и младежи с вдъхновяващите истории на предприемачите у нас. Зад..

публикувано на 26.01.22 в 08:00

Младежи от Варна се включват в дългосрочна доброволческа инициатива

11 доброволци от Варна се включват в дейностите на различни организации, за да подпомагат ежедневната им работа, чрез проект на Сдружение „За теб“ по програмата “Европейски корпус за солидарност”. Това обяви за Радио Варна Мирела - Александра Захариева, от сдружението. Младите хора ще работят в продължение на една година в дейности,..

публикувано на 25.01.22 в 15:47

Радио Варна с две номинации за наградата "Сирак Скитник"

На 25 януари отбелязваме Деня на Българското национално радио. На тази дата през 1935 година цар Борис ІІІ издава указ, с който радиоразпръскването у нас става държавна собственост. Ежегодно на този ден се връчват наградите „Сирак Скитник“ за изключителни постижения в радиожурналистиката и радиопроизводството през изтеклата година и за принос в..

обновено на 25.01.22 в 10:38

Платформа насърчава прилагането на кръговата икономика

Как да "произвеждаме" по-малко отпадъци и да удължим жизнения цикъл на продуктите, които ползваме в ежедневния си живот? Отговорите на тези, а и още много други подобни въпроси дава заработилата само преди броени месеци безплатната онлайн платформа за кръгова икономика CEMIS (oт Circular Economy Management Information System). Акцентът е насърчаване..

публикувано на 25.01.22 в 08:00
Подкасти от БНР