Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Празно шише от парфюм върни и книга си вземи!

Инициативата за събиране на стъклени шишенца от парфюми и кремове очаква всички, които имат отношение към рециклирането и този петък, 22-ри октомври. Кампанията стартира преди година и вече има много последователи, разказа за Радио Варна Илиян Илиев – председател на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР). И този "зелен петък" ви очкават да предадете старите и непотребни стъклени опаковки от 10 до 18ч. във Варна, на адрес ул. „Сава Радулов“ 14. Ще имате възможност да научите и какво освен стъкло се произвежда отново след рециклирането на непотребната стъклария от парфюми и кремове за лице. "Донесете ни непотребната опаковка от вашата козметика – стъклено шише от парфюм, бурканче от крем, флакон от дезодорант или пяна за бръснене! Отстранете пластмасовите части от тях, за да улесните рециклирането! В замяна ще получите възможност да си изберете книга и сега през есента ще може да похапнете есенни домашно произведени плодове!", добавят от ОЦОСУР.

"Непотребните стъклени опаковки предаваме безвъзмездно за преработка в завода в Белослав. Там те биват използвани за производство на сувенири и технически стъкла. 20% от продажбата на тези продукти отива за обновяването на подводница „Слава“ и превръщането й в екоцентър и музей на подводното дело", разказа още Илиян Илиев. Приходите от рециклирането на металните флакони отиват във фонд „Лист“, средствата, от който се изразходват за екологично образование на деца и младежи, добави Илиев.

Вашето дарение от един лев за всяка взета книга, помага на инициативата да бъде жива и десетки ценни книги да не отидат за рециклиране, разказаха от организацията, като основната цел на този проект е да се подобри информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От Андреевден денят започва да расте

Православната църква почита на 30 ноември паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Христа. Българският народ отбелязва Андреевден като празник на семето (зърното). Този ден се свързва с разбирането, че..

публикувано на 30.11.21 в 07:28

„Лесна работа“ – Подарък щастие за всеки, който иска да го получи

Бързам да ви включа в разкошното настроение на едно съвършенство. Тези дни се оказах на невероятно място. Слънце огряваше улицата и младежи свиреха джаз. Ноемврийски джаз, а доставяше вълнуващи летни преживявания. Минувачите забавяха ход, за да послушат възхитени. Винаги е така: една красива мелодия може за минути да превърне ноември в..

публикувано на 29.11.21 в 16:55

18-годишна добричлийка напът да стане първата българка, полетяла в космоса

Първокурсничката от Софийския университет Татяна Иванова е приета да участва в единствената програма в света , която тренира и сертифицира кандидат-астронавти за участие в суборбитален полет. Програмата се организира от Международния институт по космически науки и Project PoSSUM и си партнира с двата космически университета в САЩ, където треньори са..

обновено на 29.11.21 в 16:16

Предай хартия, спаси дърво

Събирате ли разделно хартията от останалите отпадъци? А знаете ли, че един тон рециклирана хартия спасява от изсичане 17 дървета? Над 100 офиси на фирми, учреждения, учебни заведения и домакинства във Варна предават безвъзмездно за рециклиране хартията си за кампанията „Лист по лист“. От 2000 г. насам, благодарение на участниците в..

публикувано на 29.11.21 в 15:52

Наближава крайният срок за коледна рисунка на Радио Варна

Вълнение и пъстри детски картини с множество коледни желания съпътстват за шеста поредна година конкурса на Радио Варна за коледна рисунка. Участниците традиционно са много: най-вече от Варна и от останалите места по нашето Черноморие, а репортерът ни Ваня Славова отиде при учениците от 2 „Б” клас на Основно училище „Добри Чинтулов”. Нека..

публикувано на 29.11.21 в 12:08

На какво учат провалите или за дългия път към осъзнаването "Къде сбърках?"

Знаете ли какво е най-трудното нещо за един предприемач? Да си признаеш, че си се провалил! А знаете ли кое е най-трудното интервю? Не, не е онова, в което разказва за преодоляването на трудностите по пътя към успеха или за "чудната история" как изведнъж си се събудил богат, с която мнозина свързват света на предприемачеството, иновациите,..

публикувано на 29.11.21 в 11:00

Коледни пакети за потребители на Домашен патронаж - Балчик

В навечерието на коледните празници пакет с хранителни продукти получават 170 души, домуващи към Домашния социален патронаж в Балчик. Дарението идва от земеделска кооперация „Черно море – Балчик“ с председател Младен Мартинов.  Подпомогнатите жители са от Балчик и селата Царичино, Соколово, Стражица и Гурково, където структурата обработва земи...

публикувано на 29.11.21 в 10:10