Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изненадоха ли се варненци от изискването за "зелен" сертификат от днес?

Полупразни магазини и паркинги, малко на брой хора в тях - това установи репортерската ни проверка в първия ден от влизането в сила на "зеления" сертификат. 

Отново имаше срив в системата за разчитане на дигиталния QR - код, опашка от чакащи да влязат в някои от строителните магазини и големи хипермаркети, както и такива, недоразбрали новата наредба на Министерство на здравеопазването, която е в сила от днес. 

В магазините, където има статут на хранителни, сертификат не се изисква, това важи и за магазините за храна за домашни любимци. Всички останали магазини - тип МОЛ, строителни хипермаркети, детски магазини, спортни магазини и подобни, които не са хранителни, на входа задължително се изисква "зелен" сертификат.

За съжаление неможем да сме сигурни, че няма да се намерят и недобросъвестни хора, които ще изпозлват чужд сертификат, тъй като документ за самоличност не се изисква, а и в обществото е факт наличието и на фалшиви сертификати.

"Съвестта е на всеки, страховете - също. Да бъдем отговорни!", коментираха част от хората. Друга част пък смятат, че мерките са добри, но ненавременни. Нищо не се случва от днес за утре с подобни мерки", коментират варненци.

Подробности може да чуете в анкетата на Нина Милошевич из няколко от по-големите хипермаркети в града.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спад на заболелите от COVID-19 във Варна

Заболеваемостта във Варна и региона спада постепенно, но тенденцията е към намаляване на случаите на заразени с COVID-19. Днес коефициентът е 480 на 100 000. Това съобщи д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ. Тя коментира, че и учениците във Варна от 5 до 12 клас вече учат присъствено на ротационен принцип, две общини остават на обучение в електронна..

публикувано на 02.12.21 в 17:33

47-ото Народно събрание започва работа

На 3 декември започва работа 47-ото Народно събрание – третият и последен парламент, който българските гласоподаватели избраха в рамките на тази година. Неговата работа започва с огромни надежди за съставянето на редовно правителство, което да води страната ни през следващите месеци на тежки здравни, енергийни и икономически кризи, предаде БГНЕС. Силви..

публикувано на 02.12.21 в 17:28

Какво е състоянието на буните пред залива Болата

След обстойна проверка на 29 брегоукрепителни съоръжения по Северното Черноморие в разпореждане на Дирекция Морска администрация-Варна от 14 април тази година е записано, че всички те са в опасно от експлоатационна гледна точка състояние. На база на установените технически проблеми е издадена и заповед за преустановяването на швартоването на плавателни..

публикувано на 02.12.21 в 16:56

Иван Портних: Проверката на обществената поръчка за автобусите е една от десетките за последната година, оказваме пълно съдействие

Проверката на обществената поръчка за автобусите е една от десетките, които се провеждат в Община Варна от една година от всякакви институции. Оказваме пълно съдействие, както и при всички останали проверки,  разликата е, че чрез прессъобщенията си КПКОНПИ прави предварителни внушения преди дори да сме изпратили всички изискани от нас документи...

публикувано на 02.12.21 в 15:42

Положителни новини от комисия "Здравеопазване"

95 лица ще получат еднократна финансова помощ за лечение, стана ясно на постоянната комисия "Здравеопазване" към варненския общински съвет. Общият размер на средствата е 32 хиляди лева. На 25 лица, поради неизрядност в документацията, еднократна помощ за лечение, няма да бъде отпусната. 82 хиляди лева са предвидени за лечение на репродуктивни..

публикувано на 02.12.21 в 15:17
Връх Безбог в Пирин

С 20% увеличават заплатите на служителите в националните паркове

„В бюджета за 2022 г. е предвидено увеличение с 20% на заплатите на служителите в националните паркове, с което се надявам да се постигне справедливост по отношение на заплащането с другите колеги“. Това съобщи министърът на околната среда и водите Асен Личев на тържественото отбелязване на 30-годишнината на Национален парк „Централен Балкан“, което се..

публикувано на 02.12.21 в 15:01

„Газпром“ увеличава доставките за България с близо 44%

„Газпром“ увеличи износа си на газ за България с 43,8%.  Доставките на компанията за чужди страни са се увеличили до 171,5 млрд. куб. м, което е с 6,6% (10,6 млрд. куб. м) повече, отколкото през същия период на 2020 г. По-конкретно компанията увеличава доставките на газ за Турция (с 83,7%), Германия (с 16,8%), Италия (с 19,5%), Румъния (с 221,8%),..

публикувано на 02.12.21 в 14:40
Подкасти от БНР