Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БХК: "Мерките са закъснели, недостатъчни и засягащи основно децата"

От Българският хелзинкски комитет определиха наложените антиковидни мерки като закъснели, недостатъчни и засягащи основно децата. Те настояват за пълно затваряне. Според Надежда Цекулова, експерт в Българския хелзинкски комитет, взетите мерки се предприемат ситуация на остра криза – страната ни е вече лидер в Европа по смъртност от COVID-19 на глава от населението. Тя е категорична, че сегашното положение можеше да се избегне, ако бяха наложени мерки много по-рано, защото още през лятото е станало ясно, че кризата ще се разрасне. Българският хелзинкски комитет проучва възможностите неравнопоставеното положение на децата да бъде оспорено в съда, включително пред международни органи.

"Отговорът на въпроса, дали децата търпят щети, когато бъдат ограничавани от тяхната естествена социална среда, е даден още в началото на пандемията, още при първя локдаун, когато всички дърави затвориха децата си. Още тогава тези държави, които се опитват да основават решенията си на наука, установиха, че негативните въздействия върху децата, са твърде силни, твърде интензивни и поради тази причина те трябва да направят всичко възможно децата, да бъдат минимално ограничавани. Точно за това в редица европейски държави още миналата година, когато все още нямаше ваксини и имаше много широко разпространение на инфекцията, много деца продължаваха да ходят на училище, продължаваха да се занимават с техните извънкласни занимания в условия, в които техните родители нямаха право да излизат на повече от един километър от домовете си или имаха вечерен час, или трябваше да влизат в супермаркета, за да си напазаруват най-насъщните продукти, с предварително запазен час и определено време, в което имат право да останат в магазина. Така че щетите са доказани. Те са свързани с това, че децата освен със загуба на мотивация и желание да се развиват образователно и академично, губят страшно много и от своето психично и физическо развитие. Всяка една година от детството има своето значение. Когато затворим децата за две години, ние напълно пречупваме тяхното естествено психическо и физическо развитие."

Цялото интервю с Надежда Цекулова чуйте в звуковия файл.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спад на заболелите от COVID-19 във Варна

Заболеваемостта във Варна и региона спада постепенно, но тенденцията е към намаляване на случаите на заразени с COVID-19. Днес коефициентът е 480 на 100 000. Това съобщи д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ. Тя коментира, че и учениците във Варна от 5 до 12 клас вече учат присъствено на ротационен принцип, две общини остават на обучение в електронна..

публикувано на 02.12.21 в 17:33

47-ото Народно събрание започва работа

На 3 декември започва работа 47-ото Народно събрание – третият и последен парламент, който българските гласоподаватели избраха в рамките на тази година. Неговата работа започва с огромни надежди за съставянето на редовно правителство, което да води страната ни през следващите месеци на тежки здравни, енергийни и икономически кризи, предаде БГНЕС. Силви..

публикувано на 02.12.21 в 17:28

Какво е състоянието на буните пред залива Болата

След обстойна проверка на 29 брегоукрепителни съоръжения по Северното Черноморие в разпореждане на Дирекция Морска администрация-Варна от 14 април тази година е записано, че всички те са в опасно от експлоатационна гледна точка състояние. На база на установените технически проблеми е издадена и заповед за преустановяването на швартоването на плавателни..

публикувано на 02.12.21 в 16:56

Иван Портних: Проверката на обществената поръчка за автобусите е една от десетките за последната година, оказваме пълно съдействие

Проверката на обществената поръчка за автобусите е една от десетките, които се провеждат в Община Варна от една година от всякакви институции. Оказваме пълно съдействие, както и при всички останали проверки,  разликата е, че чрез прессъобщенията си КПКОНПИ прави предварителни внушения преди дори да сме изпратили всички изискани от нас документи...

публикувано на 02.12.21 в 15:42

Положителни новини от комисия "Здравеопазване"

95 лица ще получат еднократна финансова помощ за лечение, стана ясно на постоянната комисия "Здравеопазване" към варненския общински съвет. Общият размер на средствата е 32 хиляди лева. На 25 лица, поради неизрядност в документацията, еднократна помощ за лечение, няма да бъде отпусната. 82 хиляди лева са предвидени за лечение на репродуктивни..

публикувано на 02.12.21 в 15:17
Връх Безбог в Пирин

С 20% увеличават заплатите на служителите в националните паркове

„В бюджета за 2022 г. е предвидено увеличение с 20% на заплатите на служителите в националните паркове, с което се надявам да се постигне справедливост по отношение на заплащането с другите колеги“. Това съобщи министърът на околната среда и водите Асен Личев на тържественото отбелязване на 30-годишнината на Национален парк „Централен Балкан“, което се..

публикувано на 02.12.21 в 15:01

„Газпром“ увеличава доставките за България с близо 44%

„Газпром“ увеличи износа си на газ за България с 43,8%.  Доставките на компанията за чужди страни са се увеличили до 171,5 млрд. куб. м, което е с 6,6% (10,6 млрд. куб. м) повече, отколкото през същия период на 2020 г. По-конкретно компанията увеличава доставките на газ за Турция (с 83,7%), Германия (с 16,8%), Италия (с 19,5%), Румъния (с 221,8%),..

публикувано на 02.12.21 в 14:40
Подкасти от БНР