Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикат „Образование“: Училищата трябваше да бъдат затворени на база броя заболели в тях, а не в цялата община или област

Юлиян Петров
Снимка: Петя Генова, БНР



Действията на министерството на здравеопазването са хаотични и това създава брутално напрежение сред образователната система, коментира за Радио Варна Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. По неговите думи социалните партньори постоянно дават предложения, но нямат добър диалог с министъра на здравеопазването.

Според него е важно да се върнат децата от първи до четвърти клас в училище, но все още не се знае кой ще плати въпросните тестове тип близалки, които МЗ предлага да въведе. Учители от 10 градове в страната са споделили със синдиката, че не се наемат да правят тези тестове.

„Нека министърът на здравеопазването да обясни кой ще плаща. Защото всички насоки, които са изработени с неговото съгласуване са насочени не към локалния принцип и положението в училищата, където имаме само около 2,5 % карантинирани учители, а те са насочени към ситуацията в съответната община, което ощетява образователната система.

Не се прави рисърч /бел.авт. – изследване/ на училищата, точно какво е състоянието там, а се прави рисърч на цялата община или на цялата област.

Пак не е честно спрямо децата, тъй че може би трябва нови насоки, но на този етап няма как да се случи.То ще мине и вълната, или мандата на тези, които са направили тези насоки. Но следващия път, дай Боже, другите да са научили тоя урок и да се вслушат в мнението на учителите.“, коментира още Юлиян Петров.

Увеличение на средствата за образование, което да бъде отразено в бюджета за следващата година, искат от Синдикат Образование към КТ Подкрепа и отправят 15 искания до всички политически партии, които ще се явят на избори.  По икономически анализ на КТ „Подкрепа“ инфлацията до този момент за 2021г. е 14,8%. Тя води до повече приходи в бюджета, но за учителите, училищата и детските градини и до допълнителни разходи и обедняване. В този смисъл първа стъпка за 2022 г. според синдиката трябва да е да се компенсира инфлацията. Ако  сегашното правителство не направи това, то  ще е първото от над 7 г., което ще е намалило реално доходите на учителите, вместо да ги е увеличило, предупреждават оттам.

В момента най-ниската учителска заплата в страната е 1260 лв., уточни Юлиян Петров. Има учителски и директорски заплати, които преминават 2000 лв., но това не прави учителите богати, а им дава шанс поне малко да живеят достойно, каза още той.

Ето и всички искания на синдиката отправени към политическите партии:

1. Компенсиране на инфлацията и изпреварващ ръст на учителските заплати чрез увеличаване на единните разходни стандарти с 25 на сто. Това ще позволи да се постигне задържане на достигнатото ниво на ръст на учителските заплати в съотношение 125% от СБРЗ за страната. Само ако имаме мотивирани учители, ще имаме качествено образование.
2. Увеличаване на средствата за национални програми за образование, в т.ч. за възстановяване на обезщетенията при пенсиониране и за  неколкократно разширяване на обхвата на Национална програма за профилактика и рехабилитация.
3. Закупуване на въздухопречистватели за всички учебни помещения в училищата и детските градини.
4. Увеличаване на финансирането за Центровете за подкрепа на личностното развитие
5. Двойно увеличаване на средствата за дейности по интереси и спортни дейности.
6. Увеличаване с 50 % на средствата за ресурсна, психологическа и логопедична подкрепа и назначаване на още специалисти.
7. Увеличаване на средствата за профилирани и професионални гимназии заради по-многочасовия учебен план.

8. Планиране на средства за образователни медиатори с цел запазване на щат на всички медиатори, назначени по проекти.
9. Двойно увеличаване на средствата за ученически закуски и обедно хранене с цел подобряване на качеството на храната. 
10. Бързо преминаване към едносеменен режим на работа на всички училища чрез строеж и надграждане на училищни сгради.
11. Бързо изграждане на детски градини за преодоляване на недостига. Програма за закупуване на дидактически материали за детските градини.
12. Бързо построяване на физкултурни салони във всички училища, в които няма такива.
13. Бързо изграждане на достъпна архитектурна среда във всички образователни институции, в които липсва.
14. Модернизация на всички класни стаи и кабинети със съвременни мебели и техника за фронтално обучение.
15. Стартиране на програма за обновяване на всички училищни дворове и спортни площадки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стелиян Стойчев: Ненужни горими материали из дворовете в големи количества

Изоставена къща изгоря в балчишкото село Дъбрава, а пожарът обхвана още 12 двора и стопански постройки. След четири часа борба на екипи от Балчик и Добрич с четири камиона и 10 души огнената стихия е потушена, спасени са 11 къщи, съобщи началникът на Районната служба Пожарна безопасност и защита на населението Стелиян Стойчев. Сигнал за огъня,..

публикувано на 14.07.24 в 10:25

Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса , предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун , съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение..

публикувано на 14.07.24 в 09:50

250 родолюбци по стъпките на Левски

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на 18 юли и отбележат годишнината от неговото рождение. Общо 250 участници, 68 от които..

публикувано на 14.07.24 в 09:48

Оранжев код за жега в цялата страна в неделя

Оранжев код за опасно високи температури е обявен за цялата страна в неделя. Времето ще бъде слънчево и горещо, със слаб, в източните райони до умерен, вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно 35 и 40 градуса, в София - около 37. По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа..

публикувано на 14.07.24 в 09:32
Пожар. Снимката е илюстративна.

Седем пожара в горски територии в 4 области на страната

Седем пожара горят в горски територии, съобщиха от Агенцията по горите. Пожарите са в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол. Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и днес в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово. Областният управител на Пловдив Христина..

публикувано на 14.07.24 в 09:31

Атентаторът извършил покушението срещу Доналд Тръмп е идентифициран

Стрелецът срещу Тръмп е идентифициран като Томас Матю Крукс . 20-годишен въоръжен мъж е стрелецът, ранил Доналд Тръмп при опит за убийство на митинг в Пенсилвания в събота в един от най-ужасяващите актове на насилие в политическата история, пише "Дейли мейл". Бившият президент говореше на хиляди фенове, когато се хвана за ухото, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:27

Атентат срещу Доналд Тръмп на предизборен митинг, има загинали и ранени

Доналд Тръмп е ранен в ухото след стрелбата срещу него на митинг в Пенсилвания. Нападателят, който е убит от агенти на Сикрет Сървис, е стрелял няколко пъти, като освен бившия президент, улучва зрители на митинга. Един човек от публиката е загинал, има още сериозно ранени. Тръмп е бил прегледан в болница. В изявление от предизборния му щаб бе..

публикувано на 14.07.24 в 07:38