Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Валерий Шакола: Боледуват болните, не боледуват здравите

Д-р Валерий Шакола е завършил Военномедицинска академия в Санкт Петербург, Русия, следдипломна квалификация по акупунктура (иглотерапия) в Медицински университет - София и в Петербургската Академия, курс по хипноза към Българска асоциация по приложна психология, Позитивна психотерапия, НЛП и други обучения. Член е на Българския лекарски съюз като основната му практика повече от 30 години е в областта на иглотерапията. Споделя, че всички методи, които предлага и прилага върху пациентите си, първо е експериментирал върху себе си в продължителен период от време. Убеден е, че физическото оздравяване и поддържане на здравето е неделимо от психичното и емоционално здраве и доказателство е личната му история по пътя на здравето. Признава, че преди 20-ина години физически се е чувствал по-стар от сега – сковани стави, хронично лошо настроение, дори няколко хипертонични кризи. Разбира, че е изправен пред два избора – да запази вътрешното си състояние и да се бори със симптомите или да се опита да се промени. И той избира втория - на пръв поглед, несигурния вариант, тренира ЦиГун в продължение на половин година, преминава към вегетарианство от млечно-растителен тип. Постепенно стига до желаното подобрение - бавно, бавно…

Всяко едно въздействие лежи на определена база и тук иглотерапията, йога, различните здравословни техники, добрата мотивация в живота - това ни помага да бъдем по-добре, по-силни и тогава външните фактори, тяхната сила няма тежест. Когато човек е устойчив, когато той живее себе си, когато той е реално позитивен. Нямам предвид позитивно мислене - има многобройни книги, които проповядват това, а реалното мислене – човек да приеме света такъв, какъвто е. Тогава ние успяваме да се преборим.  Има една китайска поговорка, която казва: „Боледуват болните, не боледуват здравите”. За да се разболее човек от някаква инфекция, то той трябва да е болен предварително. Имунитетът трябва да му е по-слаб, трябва нещо да се случва в организма, което да позволи на външни фактори да въздействат. Ако човек е силен, здрав, с добър имунитет, няма как. Както виждаме и в съвременната ситуация – не се разболяват всички.

Защо според Вас се получава така, че млади хора на 30-35 години със спортен дух и активен начин на живот, не успяват да се преборят с COVID-19?

Когато човек външно изглежда здрав, това съвсем не означава, че е така. Това, че е млад винаги е предимство, но това не е единствен фактор. Случва се хора до 30-годишна възраст по някои параметри да са по-зле и от 50-годишните. Преди време, когато в кабинета идваха 25 годишни с дискова херния,  това за мен беше шок, но сега вече е ежедневие, за съжаление. Ще си позволя да перефразирам Радой Ралин: „Има възрастни хора на 20 и млади на 70”...

Какво се случва във възрастта след 50?

Ако е нормален здрав организъм, то той няма кризи, има определени етапи в живота - по-спокойни или по-сложни етапи на живот, но това не е оплакване, не можем да кажем, че възрастният човек е болен. Има хора на 90 години и са абсолютно здрави, обикновено, те са и позитивни и по-мъдри. Постепенно енергията се изкачва от ниво физика към върха на ниво психика, и всички долни етажи - първата чакра това е нашето физическо тяло, нашата физическа издръжливост, нашата биохимия. Втората това е нашата енергия, нашите желания, и така нагоре стават все по-фини. Когато ние живеем във всичките си пластове добре, когато сме физически здрави, добре се движим, добре се храним, изпитваме удоволствие, тогава преминаваме на следващото ниво, продължаваме нагоре запазвайки и младежкия дух, емоции и физическото здраве. Тогава и психиката ни е реална, не само здрава.

Темата аnti-aging е много популярна в последните години, много хора се страхуват от остаряване.

Бих казал, че във всяка една мода има елементи на невроза, трябва да приемем следващия етап, както сезоните. Няма нищо лошо в определена възраст, но към тази възраст е желателно да се подготвим. Да живеем добре сега, за да живеем добре после.

Обръщат ли се към Вас хора, които търсят решение на духовни проблеми, а не само здравословни?

Обикновено те вървят в комбинация с някои оплаквания и определено опитът ми като психолог ми помага. Преди години, в търсене на нещо по-различно, четох много книги на духовна тематика. Има известно противопоставяне между материално и духовно и, за да го преодолеем, пак можем да се върнем към чакралната система – първите три чакри са „материални”, горните три -  „духовни”, т.е. три подсърдечни и три надсърдечни. Сърцето е това, което обединява, една емоция, сърдечност - това обединява материалното и духовното, не е нормално да има противопоставяне.

За мен духовността има два момента - единият е да решаваме нашите вътрешни конфликти - да си смел, разумен, понякога търпелив. Решаване на нашите задачи в областта на нашите взаимоотношения, дори за здравето ни, това е също духовност - когато ние решаваме задачи, а не бягаме от тях. От другата страна е разширяване на съзнанието, както едно дърво пуска корени в различни посоки, опитвайки се да заеме своето място, така е нормално човек да се разпростира в своите лични граници, разбира се, без да нарушава границите на други. Разширяване на съзнанието означава, че научаваме нещо ново, ние преживяваме по друг начин дори старите неща. Ние се развиваме.

Полезно ли е да забравяме?

Полезно е в някои случаи, но ако се опитваме да забравим тези неща, които са лично наши и през които ние трябва да преминем, това би било бягство. Това може и да е защитна реакция, която в началото може да е позитивна, но в перспектива, ако ние не минем правилно през дадена ситуация, животът ще ни я сервира пак.

При иглотерапията ние не се опитваме да лекуваме един симптом или едно заболяване, а се опитваме да повлияем цялостно организма.


Как да започнем деня и можем ли да направим нещо в рамките на няколко минути? 

„Преди да отвориш очите си, отвори своето сърце” т.е. сутрин, когато се събуждаме, е хубаво да направим или кратка тренировка, релаксация или медитация, още преди отваряне на очите. С това ние изтриваме в известна степен напрежението, което може би се е създало през нощта и се настройваме положително. Не просто да повтаряме вътрешно „аз съм добре”, а търсим състояние, търсим чувството в тялото, последователно, по определен модел, това е 5 минути. Мисля, че всеки човек може да си позволи 5 минути, да се подготвим за деня. Ще дам няколко насоки - първо може да човек да започне с масаж на корема.

Не е достатъчно да консумираме витамини, микроелементи, протеини или други супер храни, а е важно как го приемаме и усвояваме. Затова правим самомасаж на корема в областта на черния дроб. Това което предлагам на своите пациенти е класически китайски масаж, описан в книгата на проф. Зоя Горанова, масаж по определени линии на корема или просто да се затопли корема.

Всичко това отнема по няколко минути, но важното е не времето, а важното е да стоплим своето тяло, да си помогнем реално тялото да реагира, да имаме обратна връзка, след което ставаме вече от леглото и е важно да направим нещо за гръбнака. Например, усукващи движения в комфортен вариант, това е най-полезната техника, но трябва да се прави щадящо и внимателно.

Китайска поговорка казва: „100 болести започват от гръбнака”. Бих казал, че и 100 оздравителни пътища започват от гръбнака . От там излизат нерви, командване на нашите вътрешни органи и системи, нашите мускули. Когато внимателно и щадящо се грижим и укрепваме гръбнака, ние се грижим за своето здраве. След грижата за гръбнака може да преминем към китайския комплекс „Танц на петте животни” или „Осем къса брокат”, които в рамките на 5-6 минути ни помагат да преминем през няколко състояния и така да започнем деня.

Много е интересно, че същите точки и зони, които отговарят за имунитета, отговарят и за емоциите. Това е една програма минимум, не е нужно човек да става йога, но в съвременния свят е модерно да сме здрави.
Още за китайските комплекси „Осем къса брокат” и „Танц на петте животни” и защо е важно родителите да дават пример със собственото си здраве, чуйте още в прикачения файл.


Как и защо действа иглотерапията? Има ли лекарство в иглите е най-честият въпрос, който задават пациентите?

Иглите са просто игли, там няма лекарство, част от ефект на иглотерапията могат да се обяснят чрез рефлексите на нервната система, и по-скоро във вегетативната нервна система. При иглотерапията ние не се опитваме да лекуваме един симптом или едно заболяване, а се опитваме да повлияем цялостно организма.

Част от ефектите са трудно обясними, друга част могат да бъдат обяснени с една ембрионална теория, с това че във възрастният човек се запазват някои връзки, които съществуват в ембрионален стадий на развитието. Благодарение на това се събуждат древни следи на взаимоотношения между органи и тъкани, и благодарение на това се реализира ефект. 

Тоест, връщаме тялото в един друг етап?

Иглотерапията действа едновременно и на физическо, и на емоционално ниво - всяка една точка има и определени чисто емоционални, дори психологически ефекти, освен физическите.


Според д-р Шакола всеки пациент е изключително индивидуален. Вярва, че когато човек е мотивиран, когато прави нещата, които харесва - няма място за депресия. Чуйте повече в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио ще бъде представена в 19 часа днес, 2 август, на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три..

публикувано на 04.08.24 в 07:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 02.08.24 в 07:35
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20