Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАЗ и СЗБ: Над 1 млн. българи чакат своите сертификати, а вие продължавате да лъжете

Снимка: Ани Петрова

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България очакват решението дали тестовете за антитела ще бъдат включени при получаването на „зелен сертификат“.

На няколко пъти през последните дни представители на служебната власт анонсираха, че такова решение ще излезе в средата на тази седмица. Според нашия календар днес е четвъртък. Тоест – точно средата на седмицата. А средата на работната седмица беше вчера, но да не издребняваме. До момента обаче решение в тази посока, което да даде възможност на над 1 млн. българи, преминали през COVID-19 да живеят свободно все още няма, заявяват от организациите.

Вчера излезе поредната заповед на временния здравен министър Стойчо Кацаров, но в нея няма и дума за тестовете за антитела. Отпада обаче издаването на „зелен сертификат“ след първа доза ваксина, което допълнително стеснява кръга на хората, които могат да се възползват от него. Но пък се появява пълната неяснота какво се случва с тези, които преди вчера имат първа доза ваксина, но от днес сертификатът, който са получили реално е невалиден.

Отново не са включени държавната и общинска администрации, с което държавата категорично отказва да даде пример за създаване на безопасна среда и да подкрепи икономиката. За безплатните тестове от по 10 лв. престана да се говори. Поредно тупкане на топката заради наближаващите избори! В заключение, пожелаваме на всички ученици, техните родители и учители възможно най-бързо завръщане към присъствено обучение и здрави нерви при изпълнение на процедурата по правене на тестовете. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Археологическо лято 2024: Обектите, получили финансиране, са 58

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева е на посещение в Солницата в Провадия, където акад. Васил Николов - ръководител на обекта, откри символично 20-ия сезон на разкопките, който ще продължи до края на септември. Започна 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“ Министерството на културата е финансирало 58 археологически..

публикувано на 07.08.24 в 16:25

Нарушават ли депутатите закона, като не избират нов омбудсман?

Нарушават ли народните представители от два поредни парламента Закона за омбудсмана, като не избират нов обществен защитник? Краткият отговор е ДА! Правомощията на предходия омбудсман проф. Диана Ковачева бяха прекратени предсрочно на 10 април тази година, след като тя подаде оставка, защото беше избрана за съдия в Европейския съд за..

публикувано на 07.08.24 в 15:51

Пуснаха новото осветление на Катедралата във Варна

Катедралният храм "Успение Богородично" във Варна е с ново нощно осветление, съобщи кметът Благомир Коцев. Светлините са пуснати още снощи, 6 август, на Преображение Господне.  "Надали има по-добър ден да върнем светлината по фасадата на Катедралата", коментира Коцев с пост в социалните мрежи. Катедралата във Варна с ново нощно осветление за..

публикувано на 07.08.24 в 15:44

Увеличиха на 2 516 лв. минималната заплата за асистентите в университетите

Минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища се увеличава на 2 516 лева със задна дата от 1 април 2024 г, реши правителството. Повишението спрямо действащата минимална заплата за длъжността е 416 лева. За определянето на новия размер на заплащане е използван указаният в Закона за висшето образование..

публикувано на 07.08.24 в 15:35

Националният превозвач променя часовете на полетите си от и до Израел

Националният превозвач продължава да лети до и от Израел с променени часове на полетите заради напрежението в Близкия изток.  Авиокомпанията информира пътниците, че във връзка с получена официална препоръка на летищните власти в Израел, полетите по линията София – Тел Авив – София от 9 до 13 август 2024 г. ще бъдат преместени в светлата част на..

публикувано на 07.08.24 в 15:17

Забрана за пропаганда на нетрадиционната сексуална ориентация в градини и училища одобри НС

След близо 3 часа дебати парламентът прие на първо четене промяната в Закона за предучилищното и училищното образование, предложена от "Възраждане". С нея се забранява пропаганда,  популяризиране и подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на..

публикувано на 07.08.24 в 15:05
Кирил Петков

Кирил Петков потвърди, че в ПП-ДБ са обсъждали свалянето на Рая Назарян от председателския пост на НС

Кирил Петков потвърди, че действително е имало инициатива за свалянето на Рая Назарян от председателския пост в Народното събрание и че по темата е имало разисквания в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България", предаде БНР.  "Това, което стигна до нас - имаше такава инициатива, но, след много дълги разисквания от наша гледна точка,..

публикувано на 07.08.24 в 14:20